Cercul vicios al violentei

Vineri, 05 Martie 2010, ora 18:51
4943 citiri
Cercul vicios al violentei

Nu e saptamana lasata de la Dumnezeu in care televizunile de stiri din Romania sa nu redescopere apa calda: elevii, fete si baieti se bat la scoala. Cu sfanta indignare si falsa ingrijoare, tradata de sclipirea pofticioasa a ochilor ce parca vad deja cresterea audientei, moderatorii TV prezinta grozaviile nemaivazute si de neimaginat.

De parca toti jurnalistii ar fi invatat la manastiri de maici unde elevii nu se atingeau nici macar cu vreo floare. Ei bine, eu nu am invatat in astfel de institutii imbibate de sfintenie si marturisesc spasit ca, in copilarie, am mai vazut astfel de scene.

Am vazut colegi, si fete, si baieti, mai pocnindu-se, mai paruindu-se. Ba chiar as spune ca de cand lumea si pamantul copiii au cate ceva de impartit, ba un penar, ba o minge, ba vreo fata, si astfel de imparteli s-au tot lasat cu vanatai si zgarieturi.

E drept, n-am vazut asa ceva la televizor dintr-un motiv foarte simplu: nu exista tehnica necesara. Nu erau nici camere video, nici telefoane mobile, nici Internet unde sa fie postate imaginile si nici televiziuni care sa le difuzeze. Erau batai anonime cu ecou doar in cercul restrans al clasei sau, cel mult, al scolii, unde aveau, de altfel, cuvenitele efecte.

Asta nu inseamna ca elevii de astazi nu se manifesta adesea cu totul deviant, iar actele de violenta nu sunt mai dese si mai intense. Nu inseamna ca multi dintre ei nu vadesc o inclinatie catre violenta fizica si verbala cu mult mai puternica decat generatiile anterioare.

Doua eleve s-au batut la scoala pentru un penar (Video)

Multi dintre elevii de astazi sunt cu totul scapati atat din mana parintilor cat si a profesorilor, care mai degraba se tem de ei. Marea violenta juvenila, care ar trebui sa ne sperie, nu este insa bataia pe un penar care apare pe Internet si apoi la televizor, ci se consuma cu mult mai discret, cu arme albe, santaj, droguri, retele de proxenetism si prostitutie.

Iar derapajele grave in comportamentul si mentalitatea elevilor trebuie cautate si in ipocrizia presei, in primul rand a televiziunilor, care, pe de-o parte, se minuneaza cu mana la gura de violenta din scoli, iar pe de alta parte o promoveaza cu voluptate in cap de jurnal, marcand-o cu formula magnet: "va avertizam ca urmeaza imagini socante".

Tinerii sunt mai violenti inclusiv pentru ca sunt indopati cu violenta de dimineta pana seara. Stirile sunt imbibate cu sange si pline de grozavii, din filme zboara gloante, grenade, lovesc sabii, pumni, picioare.

Chiar si programele de divertisment, inclusiv cele ale televiziunii publice, au tot felul de trimiteri violente, explicite sau implicite. Amintiti-va doar de ranirea in direct, cu o sabie, a unuia dintre membrii trupei Holograf, imagini care au fost apoi difuzate apoi intr-o frenezie de televiziuni, ca sa le vada si cei care le-au ratat in direct. Pana si desenele animate sunt pline de violente de toate felurile.

Si atunci, cum sa fie copiii si tinerii? Pasnici si linistiti? Ba chiar sunt indemnati sa profite de pe urma violentei. Ceea ce nu se stie este ca televiziunile nu prea iau aceste filme de pe Internet, ci platesc bani buni pentru o frumuusete de filmare, in exclusivitate. Copiii sunt pervertiti sa stimuleze bataia si apoi sa o filmeze pentru a contribui la profitul unei prese care si-a pierdut pana si ultimele urme de moralitate si deontologie, nu doar in raport cu clasa politica.

Din acest motiv cred ca este perfect corecta decizia recenta a profesorilor de la Ploiesti care l-au pedepsit mai aspru pe baiatul care a filmat bataia unor fete si a trimis-o televiziunilor, decat pe fetele care s-au batut. Spre deosebire de batause, care pana la urma nu au facut nimic exceptional, baiatul a dovedit o mentalitate profund viciata.

Mediatizarea violentei genereaza violenta si mai mare. In aceasta privinta CNA ar trebui sa faca mai mult decat sa atraga atentia. Caci daca se bazeaza pe moralitatea si discernamantul jurnalistilor, batalia e deja pierduta.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri....
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 24 februarie, în legătură cu anunţul că mai mulţi primari şi viceprimari din PNL vor candida din partea PSD la Timiş, că astfel de lucruri se...
#violenta scoli, #bataie scoala, #elevi violenti, #bataie scoala Internet , #stiri politice
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"NU existau nici televiziuni care sa le difuzeze". Corect, dar o televiziune serioasa (care technic azi exista) nici acum nu difuzeaza!