Cum și-au cheltuit partidele subvențiile în iunie. PSD, sumă colosală pentru „presă și propagandă”, iar USR PLUS plătește avocați

Duminica, 25 Iulie 2021, ora 21:00
5217 citiri
Cum și-au cheltuit partidele subvențiile în iunie. PSD, sumă colosală pentru „presă și propagandă”, iar USR PLUS plătește avocați

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat rapoartele pe luna iunie a modului în care partidele politice din România au cheltuit subvenția electorală. Ca și în lunile anterioare, PSD rămâne campion la cheltuielile pentru „presă și propagandă”, acolo unde a dat peste 3 milioane de lei, în timp ce PNL a distribuit o mare parte din subvenție pe organizarea alegerilor din filiale.

În total, partidele au primit pentru luna iunie peste 13 milioane de lei din bugetul de stat, potrivit datelor AEP. Cea mai mare parte din sumă a ajuns la PSD, aproximativ 5.2 milioane de lei, urmat de PNL, cu 4.4 milioane și de USR cu 2.4 milioane. AUR a încasat puțin peste 1 milion, PMP a primit 275.000 de lei iar ProRomânia aproape 200.000.

PSD, sumă uriașă către presă și propagandă

Dintre toate formațiunile care au încasat subvenția de la AEP, PSD a învestit cei mai mulți bani către „presă și propagandă”. Conform raportului AEP, din totalul de 5,2 milioane primit în luna iunie, PSD au cheltuit 3,3 milioane de lei la acest capitol, sau 64% din subvenția totală. O cheltuială importantă pentru PSD a fost și cotizația către organizațiile politice internaționale, pentru care social-democrații au plătit aproape 240.000 de lei.

Comparat cu restul partidelor, formațiunea condusă de Marcel Ciolacu a cheltuit cel mai mult și pentru consultanța politică precum și cea juridică, acolo unde a scos din visterie 123.000 de lei, respectiv 58.000 de lei. PSD a mai plătit și 123.000 de lei pentru organizarea de sondaje

PNL, in logica alegerilor

La fel ca și în cazul PSD, cheltuiala principală a liberalilor din luna iunie a fost „presa și propaganda”, acolo unde au scos din buzunat peste 1.2 milioane de lei, înscădere însă față de lunile anterioare, și de trei ori mai puțin decât au băgat PSD. A doua cea mai însemnată plată a PNL a reprezentat-o organizarea alegerilor pentru șefiile filialelor din țară. Concret, liberalii investit aproape 185.000 de lei pentru „organizarea de activități cu caracter politic”.

Paradoxal, deși este unul dintre cele mai mari partide din țară, PNL a plătit mult mai puțin decât PSD sau USR pentru personal, adică 174.000 de lei, în timp ce social-democrații au dat 542.000 de lei. În ce privește consultarea politică și cea juridică, liberalii au cheltuit 117.000 de lei, respectiv 27.000 de lei. La capitolul sondaje de opinie, spre deosebire de PSD și USR, PNL nu a cheltuit niciun leu.

USR, sedii de lux

Spre deosebire de PNL și PSD care au investit sume uriașe pentru „presă și propagandă”, USR a cheltuit o sumă mult mai mică raportat la subvenția primită de la AEP. Conform raportului, formațiunea lui Dan Barna a plătit 69.000 de lei în această direcție. Cea mai mare cheltuială a USR pe luna iunie a reprezentat-o cea pentru personal - 644.000 de lei, reprezentând o sumă mai mare decât a PSD, care este cel mai mare partid din România.

O cheltuială însemnată pentru USR o reprezintă și chiria și utilitățile sediilor filialelor din țară, care reprezintă aproape dublu față de cat au dat PNL și de 8 ori mai mult decât PSD. Concret, USR a plătit 149.000 de lei pentru chirii, în timp ce PNL a dat 87.000 iar PSD 17.000. Sediile scumpe vin la pachet și cu o întreținere scumpă, la care USR a scos din visterie, in iunie, peste 15.000 de lei, pe când liberalii au plătit 5.500 de lei iar social-democrații 8.300 de lei.

USR a mai dat bani mulți și către avocați - aproape 100.000 de lei, peste cât au plătit PSD (8.400 de lei) și PNL (12.000 de lei).

AUR, cel mai bogat partid

Pentru a cincea lună la rând, formațiunea condusă de către George Simion și Claudiu Târziu nu a cheltuit aproape niciun ban din subvenția primită de la stat. Potrivit documentului AEP, deși în iunie AUR a încasat un milion de lei, nu a cheltuit decât 8 lei, pentru comisioane bancare. În total, de la începutul anului, AUR a adunat puțin peste 6 milioane de lei din subvenția de la stat.

Înainte să intre în Parlament, AUR afirma mai întâi că va refuza subvenția pentru partide, după care, că va construi spitale din suma respectivă. Legea însă nu le permite să facă asta, iar subvenția de la AEP intră înconturile partidului oricum. În urmă cu câteva luni, AUR a dorit să depună un proiect de lege pentru eliminarea suvențiilor pentru partide, dar în cele din urmă și-a schimba planul după ce, potrivit unor surse politice, marile partide din parlament le-au comunicat că nu vor susține în niciun caz o astfel de inițiativă.

Citeste si:
PNL, acest PSD de dreapta. Rivale, dar își unesc puterile
PNL, acest PSD de dreapta. Rivale, dar își unesc puterile
E clar, de acum, pentru toată lumea că PNL și PSD se comportă nu ca două mari partide care pot conduce România pe drumul care să ducă la recuperea diferenței față de țările...
PSD, marele câștigător al crizei guvernamentale: are un scor mai bun ca PNL și USRPLUS împreună SONDAJ
PSD, marele câștigător al crizei guvernamentale: are un scor mai bun ca PNL și USRPLUS împreună SONDAJ
Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională la comanda PSD, făcut public duminică, 19 septembrie, arată că, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%...
Sursa: Ziare.com