Cine este Serban Nicolae, omul lui Iliescu care schimba macazul inainte de alegerile parlamentare, pentru a obtine inca un mandat de senator

Duminica, 25 Octombrie 2020, ora 00:03
30557 citiri
Cine este Serban Nicolae, omul lui Iliescu care schimba macazul inainte de alegerile parlamentare, pentru a obtine inca un mandat de senator
Serban Nicolae FOTO Facebook

Serban Nicolae, care a obtinut, din partea PSD, trei mandate de senator, in 2004, 2012 si 2016, la alegerile parlamentare din 2020 va candida pentru un nou mandat, insa din partea Partidului Ecologist Romnan (PER), dupa ce a fost exclus de pe listele social-democratilor. Ziare.com va prezinta studiile, cariera si averea controversatului personaj de pe scena politica, ajuns cunoscut cu ajutorul lui Ion Iliescu.

Studii

Serban Nicolae, in varsta de 52 de ani, a absolvit in 1986 Liceul Industrial nr. 37 (astazi, Colegiul National "Emil Racovita") din Bucuresti. Unsprezece ani mai tarziu, isi obtine licenta in Stiinte Juridice la Universitatea Romano-Americana, iar dupa alti doisprezece ani isi da doctoratul in Relatii Internationale si Studii Europene, la varsta de 41 de ani.

Cariera politica

Cariera politica si-a inceput-o inca de la varsta de 22 de ani, in anul 1990, cand a devenit membru al Frontului Salvarii Nationale (FSN), care-l avea drept lider pe Ion Iliescu. Doi ani mai tarziu, Serban Nicolae devine unul dintre fondatorii Frontului Democrat al Salvarii Nationale (FDSN), pe listele caruia candideaza la alegerile parlamentare din 1992, pentru Camera Deputatilor.

In 2000, fiind avocat, acesta il apara pe Ion Iliescu in procesul intentat acestuia in campania electorala, pentru pentru utilizarea unor caricaturi protejate de drepturile de autor.

Ajuns presedinte, Iliescu il numeste pe Serban Nicolae consilier de stat la Departamentul Juridic al Administratiei Prezidentiale, pana in 2004 cand, la propunerea primului ministru Adrian Nastase, Ion Iliescu l-a numit pe Nicolae m inistru pentru Relatia cu Parlamentul.

Din luna decembrie a anului 2004 a fost ales senator in judetul Ialomita, pe listele PSD, functie in care a stat pana in 2006. El a indeplinit functia de chestor al Senatului si, ulterior, de vicelider al Grupului PSD si vicepresedinte al Comisiei Juridice de Numiri, Disciplina, Imunitati si Validari.

Intre perioada 2005 si 2006 a fost parlamentar - observator in Parlamentul European si membru al Comisiei pentru Afaceri Constitutionale (AFCO).

Din anul 2009, la propunerea PSD a devenit secretar de stat, seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor din luna aprilie. Ulterior, dandu-si demisia odata cu toti membrii PSD din Guvern, la 1 octombrie, in acelasi an.

In 2010 a devenit practician in insolventa, membru al Filialei Bucuresti a Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Ca avocat este asociat fondator al SCP "Serban Nicolae si asociatii", iar ca practician in insolventa este asociat unic al TEMPUS Grup IPURL.

In 2012 a fost ales din nou in functia de senator, dar si in 2016. Imediat dupa validarea mandatelor noilor parlamentari in 2016, Nicolae a fost ales lider al grupului PSD, majoritar in Senat.

Din ianuarie 2017, Serban Nicolae a fost ales de grupul sau parlamentar presedinte al Comisiei Juridice. Insa, dupa ce a sustinut puternic initiativele guvernelor conduse de facto de fostul lider PSD, Liviu Dragnea (ex-presedintele Camerei Deputatilor, condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie - n.r.), de modificare a legislatiei penale si a legilor justitiei, care au dus la reactii puternice din partea societatii civile, Serban Nicolae a fost tras pe linie moarta, treptat, de partid.

Asta tocmai pentru ca, in formula actuala, cu Marcel Ciolacu presedinte, PSD incearca sa scape de imaginea de partid contra-Justitie, pe care si-a "perfectionat-o" in epoca Dragnea, scotand din prima linie personajele care, odata cu Ordonanta 13, au fost asociate cu "macelarii" Justitiei. Serban Nicolae a fost inlocuit, mai intai, de Robert Cazanciuc la sefia Comisiei Juridice si de Mihai Fifor la cea a grupului parlamentar al PSD.

Serban Nicolae a demisionat, in 22 octombrie 2020, din PSD, dupa ce liderul partidului, Marcel Ciolacu, a anuntat ca acesta nu va mai fi trecut pe listele social-democratilor, pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020. Ulterior, Nicolae a anuntat ca va candida din partea Partidului Ecologist Roman (PER), pentru parlamentare.

Ce avere are

Potrivit ultimei declaratii de avere, Serban Nicolae detine un teren intravilan si o casa, impreuna cu sotia acestuia, in Voluntari, judetul Ilfov.

Are trei masini: un Citroen fabricat in anul 2011, o Toyota din 2011 si o Honda din 2014.

Nicolae declara ca mai detine bijuterii, obiecte de arta si cult, acumulate in perioada 1995-2018, in valoare de apoximativ 25.000 de euro.

A acordat imprumuturi catre persoane fizice in valoare de peste 150.000 de lei, cu toate ca are datorii care depasesc 250.000 de euro si credite in banca de peste 180.000 de lei.

Nicolae primeste o indemnizatie de senator in valoare de 148.200 de lei pe an, adica 12.250 de lei pe luna, iar salariul sotiei sale nu este declarat. Pentru cei doi copii ai sai, primeste o alocatie de 2.016 lei pe an.

Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#PSD, #partid, #alegeri parlamentare, #senator, #avere, #studii, #cariera , #stiri politice
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
Partidul ecologist roman este clubul .....
Poza jelu
jelu
rank 4