Seful ANRE, Dumitru Chirita, are un salariu de 57.000 de lei pe luna. Ce avere a cumulat fostul deputat PSD

Miercuri, 30 Decembrie 2020, ora 19:46
15173 citiri
Seful ANRE, Dumitru Chirita, are un salariu de 57.000 de lei pe luna. Ce avere a cumulat fostul deputat PSD
Dumitru Chirita, presedintele Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE) FOTO Hepta

Dumitru Chirita este presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Deputatul PSD ocupa postul din 2017, iar institutia pe care o conduce este acuzata de dezinteres pentru liberalizarea pietei de energie.

De la 1 ianuarie 2021, piata de energie electrica va fi complet liberalizata, iar ANRE nu va mai stabili preturile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul traditional si se vor numi preturi de serviciu universal.

Consumatorii fie raman cu actualele contracte, la preturi de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera.

ANRE a emis legislatia secundara necesara pregatirii pasilor liberalizarii pietei de energie electrica cu doar trei luni inaintea liberalizarii pietei de energie electrica, legislatie care a fost in mod continuu modificata in aceasta perioada, ultima modificare facandu-se cu sapte zile inaintea liberalizarii pietei de energie electrica.

ANRE a anuntat miercuri, 30 decembrie, cu o zi inainte de finalul anului, ca piata energiei se liberalizeaza complet, iar consumatorii casnici ar trebui sa incheie contracte in regim concurential, daca nu vor sa plateasca facturi mai mari din ianuarie.

Electrician, deputat PSD

Chirita a ajuns la conducerea ANRE din functia de deputat PSD, fotoliu pe care l-a castigat la alegerile parlamentare din 2016.

Presedintele institutiei care se ocupa de reglementarea domeniului energetic a terminat Facultatea de Drept si Relatii Internationale din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu si a finalizat programul de masterat "Relatii de munca si industriale".

Electrician in anii 80-90, Chirita a fost presedinte sau vicepresedinte in cadrul mai multor sindicate din domeniul energetic, iar in 2000 a intrat pentru prima oara in Parlament, ca deputat PSD. In perioada 2004-2008 a fost vicepresedintele Casei Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar in 2008 a castigat un nou mandat de deputat.

In octombrie 2017, el a fost votat in Parlament in functia de presedinte al ANRE, pentru ca mandatul de cinci ani al lui Niculae Havrilet expira.

Salariu urias, case si terenuri

Ce presedinte al ANRE, Dumitru Chirita a castigat anul trecut 681.000 de lei, circa 57.000 de lei, lunar, adica peste 25 de salarii minime pe economie.

Chirita detine, impreuna cu sotia, patru terenuri, doua agricole, unul intravilan si unul forestier, un apartament si o casa de locuit si doua autoturisme. In ultimul an a vandut o masina in valoare de 7.300 de euro. Presedintele ANRE detine in conturi peste 720.000 de lei.

Precizarile ANRE privind liberalizarea pietei de energie electrica: "Clientii casnici au dreptul sa isi schimbe furnizorul pe tot parcursul anului 2021"

Vicepresedinte ANRE: Energia va fi mai ieftina pe piata libera. Oamenii sa-si schimbe contractele

Expert in energie: ANRE a aratat un profund dezinteres pentru liberalizarea pietei de energie si ar trebui integrata in Consiliul Concurentei

Citește și:
Gigi Becali ține 60 de milioane de euro la birou. Cine e omul de încredere care are cheia de la seif
Gigi Becali ține 60 de milioane de euro la birou. Cine e omul de încredere care are cheia de la seif
Gigi Becali este un om căruia îi place să umble cu bani cash, fiind obișnuit așa de pe vremea când familia sa făcea afaceri cu oi în Pipera. Patronul FCSB și-a păstrat acest obicei și...
În câte rate își pot plăti românii facturile primite cu întârziere de la Hidroelectrica. Anunțul ANRE
În câte rate își pot plăti românii facturile primite cu întârziere de la Hidroelectrica. Anunțul ANRE
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, a explicat luni, 20 martie, ce pot face clienții Hidroelectrica după ce primesc facturile. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a...
#ANRE, #Dumitru Chirita concedieri, #PSD, #avere , #stiri politice