Cine moare primul?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 19 Februarie 2010, ora 23:50
6589 citiri
Cine moare primul?
Foto: deviantart.net

Nu trebuie sa privim posturile de televiziune (care fac ce stiu mai bine, adica au picat din nou intr-o isterie, de data aceasta cea a crizei si falimentului economic), pentru a ne da seama cat de serioasa si de grava este, si mai ales se anunta a fi, recesiunea economica in Romania. Insa ciudatele particularitati si perversele mecanisme ale economiei noastre isi vor arata efectele in la fel de ciudate si neasteptate moduri, atunci cand va veni momentul sa explodeze.

Asadar, in lupta pentru supravietuire cine credeti ca va pierde mai mult? Pe cine credeti ca va lovi criza mai puternic si ii va goli buzunarele mai mult? In mod normal si logic, veti spune ca tot pe cei mai saraci si fara niciun sprijin. Pe someri, pe cei carora li s-a diminuat salariul, pe cei care au avut dintotdeauna un castig modest si, in general, pe majoritatea romanilor, care au revenit la forma lor consacrata de viata - supravietuirea.

Insa, la o a doua gandire, criza de proportii care se anunta a se instala peste economica si asa muribunda a Romaniei cred ca va lovi cel mai adanc in marii imbogatiti de carton, in falsii milionari, in afaceristii de tinichea ce au facut averi uriase doar din contracte cu statul, ale caror firme nu au fost niciodata performante, dar au avut profituri imense declarate niciodata si neimpozitate. Cel mai mult dintre acestia vor suferi, bineinteles, tot cei care au facut afaceri cinstit si onest, insa proportia acestora este atat de scazuta, incat si ei pot lua parte la bucuria hada care insoteste falimentul marilor imbogatiti prin ingaduinta si cu ajutorul explicit al statului.

Daca aceasta criza economica nu ar fi avut proportiile care se anunta a le avea si care inca nici macar nu au lovit inca pe deplin sistemul, poate ca am fi avut de suferit tot doar cei cinstiti, iar cei care isi alimentau afacerile direct de la robinetul banului public, poate ca ar fi scapat si de aceasta data teferi. Cum insa varful crizei va duce statul pe buza prapastiei si il va apropia de faliment asa cum doar Grecia se confrunta cu spectrul decesului economic, am toata increderea ca de efectele crizei nu vor scapa nici macar cei mai privilegiati dintre privilegiatii Romaniei afacerilor cu si din banul public.

Ei in acest moment inca stau linistiti si privesc cum majoritatea oamenilor - bugetari, privati, afaceristi - se chinuiesc sub efectele tot mai puternice ale crizei. Ei isi imagineaza ca atat timp cat sunt conectati prin contracte oferite politic la fondurile statului au garantata supravietuirea si, de ce nu isi spun ei, chiar prosperitatea si dezvoltarea ca si cum cerul economiei inca ar fi senin, iar soarele ar straluci mai frumos ca niciodata. Lipsa lor de viziune economica si lipsa unei minime inteligente in general nu pot avea decat un singur efect la ei - blocarea si falimentul rapid al unor afaceri care nu au existat decat atat timp cat au fost alimentate cu bani de la stat.

Pana sa falimenteze statul, sunt convins ca vor falimenta chiar ei mai intai. Iar atat timp cat inca vom mai face parte din Uniunea Europeana si vom fi sub controlul FMI, este cel mai probabil ca inainte sa intre in colaps sistemul bugetar, prin neplata pensiilor si salariilor de la stat, sa se prabuseasca marile afaceri cu statul. In masura in care noi toti ceilalti neprivilegiati ai statului ne-am invatat cu greul si oricum am fost obisnuiti sa gasim si sa inventam mereu tot felul de subterfugii pentru a supravietui, lovitura de gratie a falimentului economic national va fi data si va cadea cel mai dur, sa speram, doar asupra marilor milionari de carton ai Romaniei.

In aceasta lupta, am incredere in puterea si inteligenta poporului roman care a fost invatat o viata cu criza si cu nevoile si, de asemenea, imi pun speranta in prostia infinita a imbogatitilor de la stat care nu au stiut decat un singur lucru - cum sa epateze mai mult pentru a arata cat de mult si cat de repede s-au ajuns si cat de "inteligenti" sunt pentru ca au stiut sa faca afaceri cu un singur partener - statul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#afaceri cu statul, #criza economica Romania, #victime ale recesiunii , #stiri politice