Cine pazeste pepenii? (Opinii)

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 09:52
2641 citiri
Cine pazeste pepenii? (Opinii)
Foto: Arhiva

Prea adesea electoratul roman voteaza la gramada. Pesemne a dobandit in anii de falsa democratia, supranumita populara, vocatia pernicioasa a unanimitatii.

Cei cu mai multa vechime isi aduc poate aminte cam cum se vota pe vremuri la sedintele de partid (PCR), de sindicat si de ce se mai gasea. In unanimitate "pentru", niciun vot contra si nicio abtinere. Asta daca voiai sa-ti fie bine si sa nu fii pus pe vreo lista neagra din cine stie ce cotlon al aparatului securist-birocratic al vremii. Opiniile contrare nu erau nici recomandabile, nici posibile.

Aceste paguboase deprinderi s-au manifestat cu brio cu ocazia primelor alegeri din zodia democratiei regasite. "Ce sa ne mai complicam sa alegem intre atatea variante?" isi vor fi spus votantii acelor vremuri, in care pe langa inflatia monetara se manifesta una similara in ceea ce priveste oferta de partide.

"Daca avem o mandrete de FSN, in frunte cu un conducator prea-luminat, precum Ion Ilici Iliescu, de ce sa mai tot alegem? Ce mai vor si relicvele partidelor istorice renascute din pulberea istoriei? Care nici macar nu s-au delectat, la fel ca noi, cu salam de soia. Afara!"

Astfel au renascut majoritatile din vremea 'Raposatului', niste procentaje incredibile si fara precedent in vreo tara care practica la modul serios democratia. Pentru ca democratia nu se asorteaza defel cu unanimitatea.

Ea, unanimitatea, miroase mai degraba a autoritarism sau totalitarism. Pentru ca intotdeauna problemele si rezolvarile problemelor de care depinde buna guvernare a unei comunitati stau intr-o sensibila cumpana. Nu exista adevaruri absolute, nici solutii sau personaje fara prihana, decat cel mult in mitologie.

Fenomenul s-a repetat, ultima data la recentele alegeri generale, chiar dupa asimilarea relativa a regulilor democratice, pe baza votului de tip negativ, conform caruia electoratul a penalizat masiv ceea ce a considerat a fi abuz si incompetenta in actul de guvernare a unor partide, aliante sau personalitati din zodia politicului. In acest ultim caz fiind vorba de PDL si de Traian Basescu. Pe drept sau pe nedrept.

In chip firesc, si asa se intampla mai peste tot in lumea democratiilor moderne, alegerile se castiga cu 50% si ceva, contra a ceea ce mai ramane. Sau putin mai mult in situatii speciale.

Atunci cand majoritatile depasesc nivelul de doua treimi, nu este nici firesc, nici benefic. Deoarece o majoritate excesiva risca sa perverteasca mecanismele democratiei. Ea da o senzatie de putere nelimitata si discretionara si anihileaza capacitatea opozitiei de a cenzura posibilele derapaje ale puterii.

Exemplul unei tari invecinate ne-a demonstrat-o mai recent, dar nu ne este rusine nici cu experienta romaneasca in materie. Perioade nefaste in care puterea era asumata si practicata la modul cvasi-totalitar, in care executivul si structurile partinice controlau totul, de la Parlament, la puterea judecatoreasca si chiar la principalele canale media.

In exact aceste perioade au inflorit coruptia, utilizarea abuziva a mecanismelor si resurselor Statului in beneficiul unor persoane si grupuri de interese.

Aceste pericole ne pandesc si acum, dupa ce o coalitie a dobandit prin alegeri o victorie excesiva si neobisnuita dupa cutumele consacrate ale democratiei moderne. Intereseaza mai putin daca a fost o victorie meritata sau nu.

Daca unii sunt chiar atat de buni si altii atat de rai precum arata votul. Riscul rezida din raportul dezechilibrat dintre numarul de mandate ale castigatorilor, fata de cele ale perdantilor. Care permite celor dintai sa faca practic ceea ce doresc in materie legislativa si executiva. Si cu timpul, poate, si in domeniul justitiei. Model neo-sovietic.

Nu-i vorba ca in chip necesar castigatorii de azi vor fi fiind mai malefici decat altii posibili. Cel putin nu toti. Dar, ingeri sa fie, puterea uriasa dobandita ii poate indemna sa calce stramb. Frica, indeobste, pazeste pepenii, dar in acest caz cine ar fi acela care sa emane indispensabila teama, daca in scurt timp totul se va gasi sub controlul victoriosilor.

Ar mai fi cate ceva! Printre ele, o opinie publica si o medie care speram ca va renaste din amortire si din frenezia anti-prezidentiala, dar mai ales, organismele UE, NATO, americanii si alte entitati funeste, dupa unii corifei ai noii puteri pe cale de a se instala, dar salutare in ceea ce ne priveste.

Dar, fi-va, oare, destul? Iata intrebarea?

Citește și:
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
Conform unui sondaj realizat de CURS, 92% dintre români nu sunt de acord ca parlamentarii să primească pensii speciale, iar peste 80% le-ar dori eliminate de tot. Potrivit sondajului realizat...
Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte
Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte
Președintele României Klaus Iohannis a susținut luni, 28 noiembrie, o declarație în deschiderea Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting) în care a subliniat că agresiunea...