Ciocanea: Noua taxa auto va respecta principiul liberei circulatii a marfurilor

Luni, 11 Februarie 2008, ora 16:41
1173 citiri
Ciocanea: Noua taxa auto va respecta principiul liberei circulatii a marfurilor

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a declarat ca libera circulatie a marfurilor, principiu de baza al Uniunii Europene, a fost ignorata de formula initiala a taxei auto, dar va fi luata in calcul in noua grila negociata cu Comisia Europeana, informeaza NewsIn.

"Libera circulatie a marfurilor este un principiu european, iar in calculul variantei noi el a fost practic impus de catre Comisie, in mod corect. Negocierile intre cele doua parti au dus la un rezultat care arata ca nu numai chestiunile de mediu sunt importante, ci si cele legate de libera circulatie. Uneori, intentia statului membru, cum a fost prima varianta a taxei, trebuie modificata, tinand cont de acest principiu", a declarat Ciocanea, la finalul unei intalniri a secretarilor de stat pentru afaceri europene la care a participat si comisarul european Leonard Orban.

Orban a confirmat ca "exista o intelegere asupra unui text de modificare a legislatiei romane" intre partea romana si Comisia Europeana."In masura in care legislatia va fi modificata si va intra in vigoare, Comisia Europeana va opri procedurile de incalcare a Tratatului. Daca nu, desigur ca se va merge pana la Curtea Europeana de Justitie. Dar sper ca nu va fi cazul", a spus comisarul.

Pozitia oficiala a Comisiei Europene ramane aceea de a "continua procedura de infringement pana cand guvernul roman va adopta o legislatie noua, aliniata regulilor europene", a declarat purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Taxe si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou.

Ciocanea a justificat taxa auto din perspectiva utilizarii fondurilor in scopuri ecologice - pentru conformarea CET-urilor la normele de mediu, pentru impaduriri si piste de biciclete.

"Sunt 109 de instalatii mari din Romania cu termenul de conformare 2013 si cateva cu termene de tranzitie. Apoi incep amenzile. Intrebarea e daca se pot inchide CET-urile sau daca pot sa plateasca amenzile. Solutia sunt imprumuturile, care contribuie la deficitul bugetar. Apoi vom fi intrebati de ce depasim deficitul bugetar. Ca urmare, important este, desigur, cat de mare e taxa, cum e ea construita - astea se pot discuta. Esentiala este insa folosirea banilor. Sumele, conform ordonantei, vor fi trecute inclusiv la conformarea de mediu a CET-urilor, nu numai la impaduriri si piste de biciclisti. Cred ca putem fi de acord ca exista necesitatea acestei taxe din perspectiva utilizarii acestor fonduri", a explicat seful DAE.

Ministerul Finantelor a facut public, in urma cu cateva saptamani, proiectul de ordonanta privind modificarea taxei auto si l-a supus dezbaterii publice. Taxa se calculeaza in functie de gradul de poluare a masinii (normele Euro), de capacitatea cilindrica si de vechimea autovehiculului. Potrivit noii grile de taxare, valoarea taxei se va tripla la masinile noi Euro 4, dar va fi de zece ori mai mica pentru masinile Euro1 cu o vechime de 14 -15 ani.

Citește și:
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Comentarii