Ziare.com

Codul de Procedura Penala, retrimis la comisia juridica

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 12:19

   

Codul de Procedura Penala, retrimis la comisia juridica
Senatorii au decis, miercuri, sa mai discute inca o data in Comisia juridica cererea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarile asupra Codului de Procedura Penala, neintelegerile provenind din prevederea referitoare la inregistrarile cerute de procurori in cazurile care necesita solutie urgenta, anunta Newsin.

Raportul precedent fusese intocmit de Comisia juridica a Senatului la inceputul lunii februarie, cand s-au declarat impotriva propunerii presedintelui de a se acorda dreptul procurorului sa faca interceptari.

Senatorul PSD Serban Nicolae a precizat atunci ca exista un mare risc de abuz. "Riscul este de abuz. Cine mai verifica ce interceptari fac procurorii?", s-a intrebat social-democratul, care a aratat ca trebuie sa existe o dubla verificare intre procuror si institutia specializata care face interceptarile, cu atat mai mult cu cat procurorul nu trebuie sa fie transformat intr-un "paparazzo".

Senatorul UDMR Peter Eckestein Kovacs a fost cel care a solicitat miercuri retrimiterea la Comisie a raportului intocmit la cererea de reexaminare, facand referire la raportul interimar al Comisiei Europene in care s-au invocat anumite disfunctionalitati in legislatia romaneasca pe domeniul justitiei. De asemenea, udemeristul si-a exprimat speranta ca ultimele zile au aratat ca se poate gasi o vointa politica prin care sa se modifice legislatia in acord cu Ministerul Justitiei si cu Consiliul Superior al Magistraturii.

Din partea PD-L, senatorul Gheorghe Constantin a subliniat ca in ceea ce priveste inregistrarea de catre procurori in cazurile in care se necesita o solutie urgenta, Comisia a hotarat sa nu fie de acord si interceptarea sa intre in sarcina organelor specializate. El a spus ca a ridicat si o alta problema decat cea a abuzurilor din partea procurorilor si anume aceea a coruptiei in zona celor care fac interceptari, chiar daca sunt specializati in domeniu.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Katalin Kibedi a fost de acord cu retrimiterea la Comisie, spunand ca mai sunt si alte articole care ar necesita o reexaminare, fara a explica exact care dintre ele.

Retrimiterea a fost aprobata de plen cu 59 de voturi "pentru" si unul impotriva, nu inainte ca presedintele de sedinta, Doru Ioan Taracila (PSD) sa semnaleze ca in cazul in care este acceptata retrimiterea, Comisia va lua in dezbatere si alte aspecte care rezulta din interpreterea cererii de reexaminare, nu numai aspectele din cerere.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor