Cogito ergo Vanghelie sum

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 26 Mai 2009, ora 18:32
4500 citiri
Cogito ergo Vanghelie sum

"De cand ma scol pana ma culc si cand dorm gandesc..." Mai carteziana decat originalul, mai profunda decat meditatiile lui Rene Descartes, gandirea lui Marian Vanghelie intrece, in profunzime, pana si cele mai memorabile discursuri ale marilor oratori din politica romanesca!

Originalul, acel "Cogito ergo sum", argumentul suprem care intemeia ontologia carteziana, ar putea cadea in desuetitudine pana si in facultatile de filosofie, daca lui Marian Vanghelie i-ar trece prin minte un astfel de gand nebun.

Noroc pe saracii profesori din universitatile noastre ca domnul Marian Vanghelie si-a propus sa devina doar cel mai puternic om din Romania in urmatorii 10 ani, nu si cel mai mare filosof roman in viata. Altfel, copiii si nepotii nostri ar fi inceput cursurile de filosofie cu si despre Marian Vanghelie, "ganditorul economat de Ferentari".

Dar sa revenim in prezent, alaturi de domnul Marian Vanghelie. Este deja prea mult, mult prea mult cat se vorbeste despre liderul PSD. Pe de alta parte, este posibil ca in raport cu importanta pe care acest om a capatat-o in partidul sau, in politica din Romania, sa se vorbeasca mult prea putin despre Marian Vanghelie.

S-a spus si s-a scris despre domnia sa ca ar reprezenta tot ce este mai rau, mai incult, mai bolnavicios si mai urat in politica si societatea din Romania. Insa nu exista niciun ziar care sa nu ii acorde zilnic un articol, sa nu ii publice un interviu, sa nu dezvaluie vreo afacere din trecutul lui Vanghelie, sa nu gazduisca un editorial (eventual, chiar mai multe opinii) despre ce a mai facut, ce a mai spus sau ce replica a mai dat Marian "care este".

Vanghelie jucatorul...

Marian Vanghelie a reinventat limba romana, a impus un alt stil de a vorbi in fata microfoanelor, a demonstrat ca se pricepe la jocurile politice mult mai bine decat doctorii in stiinte politice, a reusit sa acapareze si sa subjuge un partid pe care, de la Iliescu pana in prezent, nimeni nu mai reusise sa il cucereasca in intregime.

Acelasi Marian Vanghelie, baiatul care in urma cu cativa ani nu stia sa conjuge verbul "a fi" si care, cu siguranta, nu stia nici sa spuna poezia cu "rau, ratusca, ramurica", garanteaza in prezent pentru profesori universitari, recomanda europarlamentari de talia lui Adrian Severin, schimba si numeste ministri intr-un guvern ce pare mai fragil decat organizatia sa de partid de la sectorul 5 si da impresia ca poate tine la un loc sau, dimpotriva, poate destrama o alianta guvernamentala monstruoasa.

Acelasi Marian Vanghelie este singurul politician care are oricand curajul sa se ia, in acelasi timp, la "tranta" cu nume precum Ion Iliescu, Traian Basescu, Adrian Nastase, Gigi Becali sau Corneliu Vadim Tudor.

In aceste conditii mai poate mira pe cineva ca Vanghelie "care este" se gandeste sa se lanseze in arta scrisului, gandindu-se sa intre, pentru inceput, in lumea bloggerilor? Si nici nu vrea sa o faca oricum, ci direct pe primul loc, pentru ca "Daca m-am gandit ca vreau sa fiu in urmatorii zece ani undeva, trebuie sa ii incurc definitiv, de ce sa ii las linistiti?" Pana la urma el este cel care are atat de multe idei - "de cand ma scol pana ma culc si cand dorm gandesc si am foarte multe idei ..."

Marian Vanghelie este o mirare in sine ca sa mai poata surprinde de acum cu ceva. In ordinea evolutiei pe care acest om a avut-o in ultimii 4-5 ani, nu ar trebui sa mai surprinda nici daca peste 10 ani va ajunge presedinte al PSD, nici daca va fi ales presedintele Romaniei, membru al Academiei Romane sau al Uniunii Scriitorilor.

Am putea crede ca lucrurile stau asa si nu prea mai avem ce face. In momente ca acestea ar trebui sa ne aducem aminte, mai mult decat oricand, de oameni care i-au semanat atat de bine in lipsa de pregatire si ambitii si care au ajuns si ei presedinti ai Romaniei, membri ai Academiei Romane si ai Uniunii Scriitorilor.

Marian Vanghelie ar trebui sa ne faca sa nu uitam niciodata ca somnul ratiunii unei natiuni naste monstri. Sa nu ne prefacem ca nu stim ca noi toti suntem sau vom fi vinovati de ascensiunea unui astfel de om politic. Sa nu ne lasam inselati de gandul ca Romania este o tara prea mica pentru ca istoria ei sa suporte doi cizmari la carma ei. Caci nu este.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marian Vanghelie gramatica, #vanghelisme, #ascensiune Marian Vanghelie, #europarlamentare Vanghelie , #stiri politice