Au pus discreditare in ventilator

Vineri, 21 August 2009, ora 12:48
9111 citiri
Au pus discreditare in ventilator
Foto: Arhiva

Descalecarea sfidatoare si despletita a Elenei Udrea la comisia care si-a facut un scop din a-i face de petrecanie a facut deliciul televiziunilor si a pus cireasa pe tortul acrit si indigest al vetii politice romanesti.

Spectacolul a avut toate ingredientele grotescului, iar cele doua tabere sunt la fel de respingatoare.

De-o parte, avem unul dintre cele mai toxice personaje ale politicii romanesti, o femeie a carei ascensiune nu are nicio justificare profesionala sau etica. In politica romaneasca, Elena Udrea simbolizeaza scandalul, santajul, jocul biletelului murdar, complotul, oportunismul, grupul de interese bine plasat, tupeul, inutilitatea bugetofaga, importanta proptelei si desuetudinea trista a principiilor.

Mi-e jena sa ma gandesc la motivele reale ale puterii ei cu garantie prezidentiala. Intr-o tara normala, guvernata de o ierarhie sanatoasa de valori, Elena Udrea nu ar fi fost frecventabila pentru niciun partid cat de cat serios, rezumandu-se, probabil, la o prezenta glorioasa in revistele de scandal.

De cealalta parte, avem o comisie penibila, alcatuita din dusmani personali ai Elenei Udrea si ai patronului sau politic, Traian Basescu.

Nu cred ca Adriana Saftoiu, despre care se stie ca are resentimente majore fata de Elena Udrea, si nu pe chestiuni principiale sau doctrinare, avea ce sa caute in aceasta comisie.

Nu cred ca Ludovic Orban aflat si el intr-o adversitate personala apriga si declarata cu ministrul Turismului era indrituit sa conduca o astfel de comisie.

Inregistrarea discutiilor neoficiale dintre cativa membrii ai comisiei denota in primul rand o doza mare de imprudenta, ca sa nu-i zicem de-a dreptul prostie, a unor conspiratori de carnaval care vorbesc atat de deschis in fata unor microfoane.

Comisie cu idei preconcepute

Discutiile arata clar ca, cel putin, cinci anchetatori aveau deja o idee preconceputa, chiar inainte de a vedea toate probele si a audia vreun martor. Ei erau chiar hotarati sa manipuleze lucrarile astfel incat sa duca la concluzia dorita, indiferent de datele concrete.

O astfel de comisie, caricaturala si evident rauvoitoare, nu are autoritatea morala sa judece pe cineva, indiferent ce nume poarta.

Aceasta intalnire a concentrat parca tot ce are mai abject politica romaneasca. Cat despre jocul politic, el este, evident, unul de discreditare reciproca. Comisia a deschis acest front cu timitere catre Traian Basescu, ministrul Udrea l-a preluat cu trimitere catre intreg Parlamentul.

Elena Udrea s-a dus la comisie pentru a o discredita. In acelasi scop ea a recurs la un demers practic inutil: plangerea penala impotriva catorva dintre membrii ei. Macar ca jurista, domnia sa trebuie sa stie ca parlamentarii sunt aparati de imunitate pentru declaratiile si actiunile facute in aceasta calitate.

"Incercati sa abuzati si sa fabricati un dosar ilegal impotriva unui ministru, pana la urma asupra unui simplu cetatean. Recunosc orice comisie din care dumneavoastra nu faceti parte.(...) Am depus deja o plangere penala impotriva dumenavoastra. Am venit sa ma prezint si sa va privesc in ochi, am venit sa va depun aceste plangeri. (...) Astept sa va dati demisia". Sunt insa vobe de mare impact, sorbite cu nesat de camerele de luat vederi, un impact care fac mai mult decat orice consecinta penala.

Dincolo de spectacolul mediatic si exercitiul de strategie politica, tot ceea ce se intampla acum in jurul ministerului Turismului a cazut intr-un derizoriu ce rapeste orice urma de credibilitate si eficienta acestui demers. Din acest moment, de fapt, nici nu mai conteaza la ce concluzii va ajunge comisia. Si cata nevoie ar fi fost de niste concluzii corecte ale unei comisii profesioniste si impartiale!

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Elena Udrea comisie ancheta, #Elena Udrea plangere penala, #Elena Udrea ancheta , #stiri politice