Bazaconiile politice ale saptamanii: Voteaza castigatorul!

Duminica, 14 Martie 2010, ora 08:31
3568 citiri
Bazaconiile politice ale saptamanii: Voteaza castigatorul!
Foto: clintjcl.wordpress.com

Zi de zi, in timpul saptamanii, declaratiile politicienilor va fac sa va incruntati, iar deciziile pe care le iau va provoaca, adeseori, cosmaruri. Va propunem ca, in weekend, sa radem de... bazaconiile politice ale saptamanii.

Ziare.com va propune o rubrica de weekend cu stiri de tot hazul care arata cat de abracadabranta este politica damboviteana. Poate le-ati ratat, poate noi nu le-am inteles pe deplin si ne puteti ajuta, printr-un comentariu, sa le intelegem mai bine.

Va asteptam, in acelasi timp, sa intregiti lista cu bazaconii politice, venind cu propuneri la care noi nu ne-am gandit.

BAZACONIE, bazaconii, s.f.: Lucru bizar, de mirare, de necrezut, nazbatie, pozna, strengarie, ciudatenie, absurditate, abjectie, faradelege, infamie, josnicie, miselie, marsavie, nelegiuire, nemernicie, netrebnicie, ticalosie, fapta sau vorba nesocotita cu urmari neplacute, dar lipsite de gravitate, boroboata.

Bazaconie = nazbatie

Arestarea primarului Craiovei, Antonie Solomon, i-a provocat acestuia, pe langa necazuri, si o imensa bucurie. Contrar procurorilor, oltenii si-au aratat increderea netarmurita in cinstea si onoarea lui Solomon, organizand numeroase manifestari de sustinere la care au impartit fluturasi, au afisat bannere cu mesajul "Antonie Solomon - primarul inimilor noastre" si au purtat insigne special confectionate cu aceasta ocazie.

Miting in tacere la Craiova pentru sustinerea primarului Solomon (Video)

Solomon a declarat ca traieste momente umilitoare si ca nu vrea sa fie eliberat, ci judecat corect, argumentand, in zadar insa, ca este nevinovat. La fel de poetic precum sustinatorii sai, edilul si-a incheiat depozitia in fata magistratilor cu un citat din Marin Sorescu: "Dintre toti romanii, oltenii sunt cei mai impamanteniti". Si ce daca?

Ineditul "sondaj de opinie" care a aratat de cata simpatie si incredere se bucura primarul Craiovei in randul electoratului din Banie ar fi de ras daca nu ne-ar face de rasul lumii.

Deutsche Welle: In Romania, a primi spaga a devenit un act onorant

Pana in prezent, in meciul Olteni-Justitie scorul este 0-1. Asteptam returul.

Bazaconie = netrebnicie

Ramanem in acest registru, al justitiei, unde il reintalnim pe Ninel Potirca, fost candidat al rromilor la Presedintia Romaniei. Acesta a fost dat in judecata de concubina sa, dupa 13 ani de trai in comun, ea acuzandu-l ca a batut-o pana i-a rupt coastele si cerand custodia copilului in varsta de 10 ani.

De necaz, Potarca a facut circ in instanta jignindu-si si amenintandu-si fosta partenera chiar si in sala de judecata.

Fostul candidat la presedintie, Ninel Potirca, acuzat ca si-a rupt iubita in bataie

Ce spune copilul? "Nu m-a dus nici macar o data intr-un parc, nu m-a luat niciodata de la scoala. Ma mai suna cateodata, dar atunci imi spune ca mama e Satana si ca eu sunt un roman imputit".

Vai, domnule Potarca, tocmai dumneavoastra sa riscati sa fiti acuzat de rasism?

Si apropo, cand vom introduce un control riguros al candidatilor la alegeri?

Bazaconie = lucru de mirare

Luam tramvaiul si de la tribunal mergem mai departe, catre Primaria Capitalei, unde dam de primarul general, Sorin Oprescu, care ce face? Ii roaga pe pensionari sa mai stea diminetile pe acasa, ca incurca lumea care merge la munca.

"Putem sa rugam pensionarii sa circule mai putin intre orele 7 si 9 dimineata, cand este ora de varf de mers la servici a personalului muncitor", a spus, luni, Sorin Oprescu, dovedind inca o data ca este depasit de problema infernalului trafic bucurestean, pe care nu prea are alte sanse sa o rezolve curand.

Oprescu cere pensionarilor sa circule mai putin cu RATB intre 7.00 si 9.00

Bazaconie = nelegiuire

Mult mai ingenios decat ditamai primarul Capitalei s-a dovedit primarul din comuna gorjeana Saulesti, acesta avand insa si un motiv bine intemeiat: propriul interes.

Edilul s-a dat singur in judecata ca sa incaseze un spor salarial de 75 la suta, acordat pentru scrierea unui proiect pe fonduri europene.

Ca sa-i fenteze pe magistrati, alesul nu si-a trecut numele complet in calitate de reclamant. Asa ca Draghici Constantin l-a dat in judecata pe... Draghici Rucsanda Constantin si a castigat!

Un primar din Gorj s-a dat singur in judecata ca sa obtina mai multi bani la salariu (Video)

"Nu stiu daca-i moral, dar un astfel de proiect european nu se poate implementa stand aici in birou. Se implementeaza cu eforturi mari, cu sute de drumuri", a explicat acesta de ce a considerat ca trebuie platit mai bine.

Contabila primariei a afirmat ca hotararea judecatoreasca este definitiva si executorie. Pana in prezent, scorul in meciul Draghici-Justitie este 1-0. Asteptam returul...

Bazaconie = fapta sau vorba nesocotita cu urmari neplacute, dar lipsite de gravitate

Urcam scarile pentru a ajunge la nivelul cel mai inalt al politicii, unde il intalnim pe europarlamentarul PD-L Cristian Preda care ce ne spune el? Ca revizuirea Constitutiei nu ar trebui sa vizeze doar trecerea la Parlament unicameral, ci si o procedura prin care presedintele sa poata dizolva Parlamentul in situatii de criza.

Cristian Preda propune motiunea de cenzura cu premier de rezerva

Domnule Preda, pentru ca va stim bine pregatit si intentionat, noi alegatorii va rugam ca atunci cand va mai jucati de-a revizuirea Constitutiei sa tineti cont de faptul ca, cel mai probabil, viitorul presedinte al Romaniei va fi domnul acela, Crin Antonescu, care si-a facut un tel din desfiintarea PD-L si pe care il acuzati ca promoveaza "radicalismul urii" la adresa partidului pe care cu onor il reprezentati.

De aceea, aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa se indeplineasca...

Bazaconie = absurditate

Daca din partidele mari, parlamentare, se pleaca dupa Congrese, in PRM, partid mai micut si neparlamentar, se pleaca inainte si nu de bunavoie.

Lucian Bolcas a fost exclus marti din PRM "pentru tradarea intereselor PRM, prin "pactizarea sa cu mafia lui Traian Basescu".

Desi gurile rele spun ca liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a dat afara cativa oameni importanti de teama ca ar putea fi debarcat la apropiatul Congres, tribunul a sustinut ca motivul real a fost acela ca ei au pactizat cu "diavolul". Mai mult, Vadim l-a acuzat pe Bolcas ca vrea sa ajunga... consilierul lui Traian Basescu, la Cotroceni.

Lucian Bolcas a fost exclus din PRM

"Domnul Traian Basescu nu are suficient simt al umorului ca sa numeasca consilier la Cotroceni pe cineva care a redactat cererea de demitere a sa. E o fantezie ca as fi facut un pact cu Traian Basescu, dar e bine ca nu s-a spus ca am facut cu Marko Bela", a fost replica spumoasa a lui Bolcas.

Bazaconie = lucru bizar

Poate nu cea mai mare, dar una dintre cele mai importante bazaconii politice ale saptamanii a fost, cu siguranta, tentativa de revocare a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului.

Ca intr-un meci de sumo in care doi colosi plini de sudoare isi izbesc burtile incercand sa se scoata unul pe altul in afara jocului constitutional, PD-L si PSD s-au infruntat ore in sir miercuri in Parlament, pana cand meciul a fost oprit.

De cine? Cam asta e problema. Chiar de cel care reprezenta trofeul competitiei, Mircea Geoana, care, plictisit probabil de confruntarea care nu parea sa se mai incheie, a declarat inadmisibila solicitarea de revocare a sa din functie si i-a trimis pe toti senatorii acasa.

Mircea Geoana refuza sa supuna la vot revocarea sa (Video)

Revocarea lui Geoana - minut cu minut

Domnu' Geoana, ce parere credeti ca si-ar fi facut un japonez in legatura cu onorabilitatea modului in care ati condus aceasta sedinta de plen a Senatului? Si chiar, de ce ati condus-o dumneavoastra si nu l-ati lasat, de exemplu, pe vicepresedintele Dan Voiculescu, care v-ar fi putut tine locul fara nicio grija pentru PSD?

Bazaconie = boroboata

Ramanem la acest episod trist din politica romaneasca si remarcam doua bazaconii mititele, ambele liberale. Prima ar fi ca senatorul Mircea Diaconu, proaspat ales vicepresedinte in partid, a gafat, votand gresit, dintr-o neintelegere, alaturi de tabara democrat-liberala.

Diaconu a votat gresit revocarea lui Geoana si a provocat scandal (Video)

Cea de a doua bazaconie mititica ar putea fi considerata atitudinea presedintelui PNL, Crin Antonescu, cel care se doreste un adevarat lider al Opozitiei, dar care a refuzat, ca in atatea alte randuri, sa isi exprime optiunea intr-un moment delicat al politicii romanesti.

Astfel, Antonescu figureaza in listele de vot ca a fost prezent, dar nu si-a exprimat optiunea. Adica nici da, nici ba, referitor la revocarea lui Geoana.

Adevarul e ca nu ar fi pentru prima oara cand Crin Antonescu refuza sa isi asume responsabilitatea in momente politice delicate, daca ar fi sa ne amintim numai de episodul recent al votarii bugetului in Parlament, la care a absentat.

Bazaconie = strengarie

Prin urmare ne permitem sa ii recomandam liderului PNL sa ia lectii politice de la rivalul si prietenul sau, liderul PSD Victor Ponta, care se arata mult mai ferm si mai hotarat in luarea deciziilor.

Si sa ii dea, la schimb, cateva lectii de istorie, in conditiile in care social-democratul o tine una si buna cu aprecierile la adresa revolutionarilor Che Guevara si Fidel Castro.

Ponta: Eu si Crin suntem ca Fidel Castro si Che Guevara

"Eu tin foarte tare ca din 2012 unul dintre noi sa fie liderul Guvernului si celalalt liderul Opozitiei (...) Deocamdata insa, daca tot ziceati ca am fost rebeli, sper ca domnul Antonescu nu se supara, suntem ca Fidel Castro si Che Guevara, dar dictatorul inca n-a fugit. Adica dictatorul e tot aici. Noi am coborat din munti, dar dictatorul inca e la palatul lui asa ca lupta continua. (...) Si ei (Castro si Guevara) s-au despartit la un moment dat", a descris Ponta actuala situatie politica intr-o emisiune de televiziune la care era prezent si Antonescu.

Jenat sau poate doar sincer amuzat, liberalul a incercat sa mai indulceasca din penibilul situatiei reprosandu-i lui Ponta: "Asta e naravul pesedistilor, de ieri si de azi. Nu da exemple cu Havel, cu alti oameni care au facut cate ceva, da exemple cu Fidel Castro si Che Guevara".

Bazaconie = pozna

Ramanem in zonele foarte inalte ale politicii, dar trecem granita, spre Bruxelles, unde dam peste europarlamentarul PD-L Elena Basescu care merge din aproximatie in aproximatie, sperand ca pana la urma va obtine ceva exact.

Doua gafe intr-un singur minut a facut EBa, in discursul sau de miercuri, ambele referitoare la scutul antiracheta. Prima, ca nu a stiut cand a anuntat tatal ei ca Romania a acceptat invitatia SUA de a gazdui elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul ei si a doua ca a crezut ca Parlamentul European trebuie sa ratifice acordul cu pricina.

Elena Basescu a gafat despre scutul antiracheta in Parlamentul European

Parlamentul European nu are nicio legatura cu acordurile dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta, acordurile bilaterale dintre SUA-Romania pe acest subiect urmand a fi ratificate de Parlamentul nostru, dupa cum tot presedintele Basescu a anuntat in 4 februarie, nu in 8 februarie.

Bazaconie = lucru de mirare

Si daca suntem la familia Basescu, nu putem sa trecem peste o bazaconie simpatica in care sunt implicati doi presedinti ai Romaniei, Traian Basescu si Ion Iliescu.

Tam-nesam, actualul sef al statului a fost invitat joi sa devina membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), in urma validarii propunerii de catre Adunarea Generala a AOSR.

Nu e prea clar cum si de ce a ajuns seful statului intr-o asemenea postura, stupefianta este insa reactia fostului presedinte Ion Iliescu care s-a aratat deranjat de aceasta intamplare de neinteles pentru el.

Basescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta

"Nu stiu care este fundamentul stiintific al acestei... Asa a fost primit si Ceausescu, si Elena Ceausescu in Academie, deci eu pot sa ma jenez ca sunt membru intr-o asemenea Academie", a spus Iliescu, pentru Mediafax.

Nu stim nici ce merite deosebite l-au adus pe Ion Iliescu in AOSR, dar ne bucuram ca jurnalistul Ion Cristoiu, el insusi membru al acestei Academii, ne-a deslusit itele afacerii. "Traian Basescu a ajutat Academia ca primar si ca presedinte. N-a spus ca a contribuit la stiinta romaneasca", a tinut sa precizeze Cristoiu in apararea sefului statului, care l-a linistit vineri pe predecesorul sau, refuzand public aceasta onoare.

Bazaconie = absurditate

Incheiem spectaculos, cu declaratiile halucinante ale deputatului PD-L Petru Calian al carui nume figureaza intr-un dosar DIICOT aflat pe rol la Tribunalul Cluj, in care o femeie este acuzata de trafic de persoane si altele de practicarea prostitutiei.

Ancheta DIICOT: Deputatul Petru Calian a studiat prostitutia la sursa

Desi exista declaratii la dosar in care Calian este acuzat ca a intretinut relatii sexuale cu o prostituata, deputatul dezminte toate acuzatiile, oferindu-ne o explicatie ilara.

"In calitatea de demnitar pe care am avut-o si pe care o am si acum, faceam un studiu de impact pentru o initiativa legislativa, care sa reglementeze fenomenul prostitutiei. Pe durata efectuarii studiului am purtat mai multe discutii, inclusiv telefonice, pe aceasta tema, pentru a ma convinge daca acest fenomen exista", le-a declarat Calian procurorilor.

Nu putem sa nu ne intrebam cum ar proceda domnul deputat in cazul in care ar dori sa propuna un proiect legislativ pentru modificarea "Legii pentru combaterea grindinei si cresterea precipitatiilor", aflata deja la Camera Deputatilor. Ar verifica personal existenta acestor fenomene?

Citeste si Bazaconiile politice ale saptamanii: Voteaza castigatorul! (I)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ponta Guevara, #Basescu membru academie, #miting sustinere Solomon , #stiri politice