Campeanu: Bugetul asigurarilor sociale este facut pe o viziune "invechita"

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 18:36
1682 citiri
Campeanu: Bugetul asigurarilor sociale este facut pe o viziune "invechita"

Fostul ministru al muncii Mariana Campeanu a declarat ca Guvernul prevede un excedent de 522 de milioane de lei la bugetul de asigurari sociale pentru anul 2009.

Mai mult, in acest context, scuza ca nu sunt bani pentru a respecta legea in sensul majorarii punctului de pensie nu se mai justifica.

"Bugetul de asigurari sociale are o viziune strict contabila si invechita si fara o abordare moderna. Toata cresterea veniturilor este facuta prin cresterea CAS-ului, in conditiile in care se cunoaste faptul ca in toti anii cand CAS-ul a fost foarte mare, deficitele la bugetul de asigurari sociale au fost de asemenea foarte mari.

Se prevede un excedent la bugetul de asigurari sociale incepand cu anul 2009 pana in 2012, ajungandu-se la un excedent de 1,6 miliarde lei, in conditiile in care toata societatea romaneasca si toti specialistii vorbesc foarte mult despre deficitele pe care le va inregistra bugetul de asigurari sociale tinand cont de fenomenul de imbatranire a populatiei si de scadere a numarului contribuabililor", a explicat, duminica fostul ministru liberal al muncii, arata NewsIn.

Mariana Campeanu a spus ca aceasta crestere a excedentului prevazuta de guvernanti in bugetul de asigurari sociale nu are niciun temei.

Pe de alta parte, Campeanu a aratat ca daca bugetul asigurarilor sociale va fi excedentar cu 522 de milioane de lei la sfarsitul anului 2009, asa cum este prevazut in proiectul Guvernului, atunci scuza ca nu sunt bani in acest moment pentru a respecta legea de stabilire a valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie nu se mai justrifica, "ci este pur si simplu numai de fatada spus ca acest pensii vor creste cu 5%".

"Ma supara foarte tare ca in 2008 am fost supusi la o presiune extraordinara sa devansam majorarea punctului de pensie cu o luna mai devreme, in loc de noiembrie s-au dat in octombrie, ceea ce a insemnat un deficit de 1.300 de miloane de lei - o parte din deficitul de care suntem acuzati ca l-am lasat la sfarsitul anului.

Tot timpul s-a spus exista bani, "nu stiti sau nu vreti sa-i dati pensionarilor, noi din prima zi o sa facem acest lucru". Vreau sa demonstrez ca guvernantii nu doresc sa dea, pentru ca, dupa excedentul pe care il au nu inteleg de ce nu respecta legea", a continuat Campeanu.

Pe de alta parte, fostul ministru al muncii a aratat ca si salariile bugetarilor vor scadea in acest an, atat in termen nominal cat si real, desi se afirma ca acestea vor creste in anumite conditii.

Duc masurile Guvernului la evaziune fiscala?

Campeanu a acuzat Guvernul actual si de masuri care duc la evaziune fiscala, referindu-se la cresterea numarului de contracte civile, veniturile din drepturile de autor.

"Numarul persoanelor fizice autorizate creste in fiecare zi, de la o medie de 50, s-a ajuns la 150 de persoane pe zi. Numarul de contracte civile este in crestere, la recomandarea Guvernului, nici aici nu se platesc contributii, va creste probabil si numarul de persoane platite pe drepturi de autor, tot la recomandarea Guvernului.

Aceste venituri bazate in principal pe cresterea contributiilor va conduce de fapt la o evaziune fiscala, nu numai datorata aceastor forme de a plati persoanele pe diverse alte forme decat cea a contractului de munca, ci si cea practicata de foarte mult timp de a acorda o anumita suma de bani pe cartea de munca si restul in mana", a subliniat Campeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mariana Campeanu, #buget asigurari sociale, #majorare punct pensie , #stiri politice