CAS electoral. Iresponsabilitatea in toate culorile politice

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 August 2014, ora 19:05
2721 citiri
CAS electoral. Iresponsabilitatea in toate culorile politice

Fac parte dintre cei care cred ca era necesara convocarea unei sesiuni extraordinare pe tema reducerii CAS. Dar nu pentru revotarea legii, ci pentru a pune capat unei stari de incertitudine, cea mai rea cu putinta pentru mediul de afaceri.

Legea aceea a ramas cumva suspendata, dupa ce a fost repinsa de la promulgare de presedinte chiar inainte de intrarea in vacanta parlamentara. Asa ca nimeni nu putea sti pana in septembrie daca reducerea CAS va opera de 1 octombrie, de la 1 ianuarie sau niciodata.

Si spre deosebire de oamenii politici, pentru care strategia si viziunea sunt notiuni complet straine, pentru oamenii de afaceri ele sunt vitale. Daca tot nu pot sa faca o predictie pe termen mediu si lung, macar pe termen scurt sa stie pe ce picior danseaza si cum isi stabilesc bugetele.

De aceea, transarea rapida a chestiunii este esentiala. Ori asa, ori asa, dar sa fie sigur intr-un fel.

Nu cred insa ca asta-i mana in lupta pe initiatorii sesiunii extraordinare, pentru ca nu am auzit acest argument decat de la un singur politician al opozitiei, premierul desemnat al dreptei, Catalin Predoiu. In rest, si liberalii, si demorcat liberalii dau zor nevoie cu readoptarea legii.

De aceea impartasesc punctul de vedere al presedintelui, care acuza si opozitia ca joaca aceasta carte a CAS cu acelasi populism cu care o joaca si guvernul.

Iar raspunsul ACL nu ma convinge: "Scaderea contributiilor de asigurari sociale la angajator este o masura care poate echilibra economia romaneasca. Faptul ca Victor Ponta nu are la aceasta ora solutii de compensare a acestei scaderi in colectare nu absolva guvernul de responsabilitatea de a gasi surse de finantare pentru a sprijini o masura economica benefica pentru economia romaneasca.

Este datoria guvernarii sa gaseasca solutii pentru o mai buna gestiune a colectarii veniturilor la bugetul de stat, dupa cum este datoria puterii aflata la guvernare de a reduce, prin organismele de reglementare si control, evaziunea fiscala. Reamintim faptul ca, in guvernarea Ponta, evaziunea a atins cote record in ultimii 10 ani".

Principial, fara indoiala ca reducerea CAS este de dorit. Dar trebuie sa fie si obiectiv posibila. Teoretic, sigur ca in timp ea se poate dovedi benefica, poate contribui la reducerea evaziunii si la relansarea mediului de afaceri, deci implicit la incasari mai mari la buget.

Dar pana in acel moment, trebuie acoperita o gaura. Sa zicem ca anul acesta ea poate fi acoperita din banii colectati pe taxa pe stalp, desi nu e sigur, pe noile cifre. Dar ce efecte demolatoare are aceasta taxa vedem deja. Investiile se prabusesc, Romania a reintrat in recesiune tehnica.

La anul, taxa pe stalp nu va mai fi suficienta. Si atunci? Guvernul sa gaseasca solutii, spune ACL. Cat de apt este acest guvern sa gaseasca solutii se vede cu ochiul liber. Degeaba ii ceri schiopului sa faca piruete. Si sa vrea, tot nu va reusi. Singura solutie la care stie sa recurga guvernul Ponta este aceea care deja isi arata efectele: noi taxe care sa compeseze deficitul.

Si daca pretul scaderii CAS va fi o suplimentare a fiscalitatii prin noi gaselnite tip taxa de stalp sau acciza la combustibil, efectele negative ar putea fi incomparabil mai mari decat beneficiile reducerii contributiilor sociale.

ACL ar trebui sa stie asta si in loc sa preseze pentru adoptarea unei legi de tip majorarea salariilor profesorilor, exact din motivele pentru care si acea lege a fost adoptata in 2008 in unanimitate, mai bine ar presa guvernul sa arate cum asigura sustenabilitatea masurii fara alte cresteri de fiscalitate. Iar daca guvernul nu poate, legea aceasta ar trebui respinsa.

Ceea ce ar trebui sa ceara in primul rand ACL ar fi anularea accizei suplimentare, anularea taxei pe stalp si garantii ca nu va mai aparea nicio taxa.

Nu cred ca ACL va proceda asa, pentru ca in nenorocita de logica electorala reducerea CAS este o bombonica pentru electoratul de dreapta, care trebuie fidelizat de alianta si cucerit de PSD.

Nu ca m-ar multumi pozitia PMP, care respinge legea. Daca este constient de pericolul pe care o poate reprezenta o scadere nesustenabila a CAS, de ce a votat-o prima data? Populism sau efect de turma, tot aia e. Si pentru ca s-au sucit fara rezerve ii pot suspecta ca acum se opun acum legii doar pentru a marca diferentierea de ACL si pentru a sugera refacerea in spirit a USL.

Una peste alta, nicio formatiune politica, de la putere sau din opozitie, nu arata ca ar evalua chestiunea CAS in mod serios, profund, din perspectiva interesului public. Sar toti pe ciolanul electoral ca sa prinda o bucatica cat mai frageda si consistenta, dupa care, vorba lui Victor Ponta, s-o descurca tara asta cumva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#reducere CAS, #sesiune extraordinara CAS , #stiri politice