Cat au "platit" partidele pentru fiecare vot de la parlamentare. ProRomania, peste 50 de lei pe vot. AUR, doar 1,4 lei

Luni, 10 Mai 2021, ora 03:00

   

Cat au "platit" partidele pentru fiecare vot de la parlamentare. ProRomania, peste 50 de lei pe vot. AUR, doar 1,4 lei
Campania electorala din 2020 a marcat noi recorduri in ce privesc sumele investite. Comparat cu 2016, anul trecut partidele au scos din buzunar de patru ori mai multi bani pentru a convinge alegatorii sa puna stampila pe siglele lor. Nu pentru toti insa a si meritat.

In cazul Pro Romania de exemplu, desi a "platit" cel mai mult pentru un vot, formatiunea condusa de Victor Ponta nu a reusit sa treaca pragul de 5%. Concret, ProRomania a obtinut, in total, 485.499 de voturi pentru Senat si Camera Deputatilor, si a cerut de la AEP suma de 28.018.828,05 lei drept rambursare. Astfel, raportand suma cheltuita de formatiune la numarul de voturi primite, reiese ca Pro Romania a cheltuit 57 de lei pentru viecare vot primit.

Ar mai fi de mentionat ca dintre formatiunile care au primit rambursare de la AEP, Pro Romania a fost printre singurele care a a primit sub 99%. Astfel, Pro Romania primit doar 90.6% si a pierdut 2.6 milioane, pentru ca, a incalcat articole referitoare la sursa fondurilor, declararea in 3 zile de la efectuarea unei cheltuieli catre AEP, marcarea materialelor electorale sau destinatia fondurilor.

Pentru a obtine rambursarea de la AEP, formatiunile trebuie sa obtina un scor de cel putin 3%

Votul AUR, cel mai ieftin

Partidul condus de catre George Simion si Claudiu Tarziu, a "platit" cel mai putin pentru fiecare vot in parte. AUR a cheltuit in campanie 1.527.205 lei si a obtinut 1.077.769 de voturi. Astfel, formatiunea a cheltuit 1,4 lei pentru fiecare vot in parte.

PSD a investit cea mai mare suma dintre toate partidele si a obtinut cel mai mare numar de voturi totale. In campanie, social-democratii au folosit 43.359.958 de lei, si au obtinut 3.438.075 de voturi totale, traducandu-se la un cost per vot de 12,5 lei.

A doua formatiune ca numar de parlamentari este PNL, care, la alegerile de anul trecut a investit 36.149.973 de lei si a primit 2.997.629 de voturi. Astfel, liberalii au dat pentru fiecare vot doar cu 50 de bani mai putin decat PSD, adica 12 lei.

Alianta USR-PLUS a cerut de la AEP pentru campania electorala din 2020 o rambursare de 1.524.0362 de lei, si a obtinut 1.843.829 de voturi, razultand un cost per vot de 8 lei.

Economii a facut si UDMR, care in timpul campaniei a raportat cheltuieli electorale de 3.415.481 de lei, obtinand 687.292 de voturi. Astfel, maghiarii au "scos din buzuar" cate 5 lei pentru fiecare vot primit.

La fel ca si Pro Romania, PMP a investit degeaba, acestia fiind la o distanta de doar cateva sute de voturi pentru a intra in Parlament. De asemenea, PMP a avut un cost per vot mai mare decat toate partidele care au trecut pragul de 5%. Astfel, formatiunea a cheltuit in campanie 19.674.029 de lei si a obtinut doar 575.987 de voturi, traducandu-se la un cost per vot de 34 de lei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3973 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
LUPTAdeCLASA
rank 5
Dar citi bani a luat AUR de la Putin ?
.
eu-ca
rank 5
Putin este zgircit, vezi Soros ptr USRI. De la 1,4 la 8 si 12
se vede diferenta. Astia de la putere sa mai taie.
LUPTAdeCLASA
rank 5
De unde stii ?
De ce te intereseaza la Moskova ?
MAMULOS
rank 5
Cum de unde stie strungare, scrie in articol.
.
attila
rank 5
Da mă,
dar 12?!....
Are bani pesedeul..
florescujohn
rank 3
Problema e alta
Cu toate ca recupereaza parte din bani de la guvern toate partidele se ambitioneaza sa fure cind ajung la putere.
ioanr
rank 5
Miza
o reprezinta si legea finantarii partidelor politice parlamentare din bugetul tarii, adica ne cotrobaie prin buzunarele noatre, in loc sa faca ce este necesar si sunt multe de facut in tara asta.Eu merg mai departe pe ideea ca trebuie abrogata legea finantarii partidelor politice parlamentare din bugetul tarii.Asta ca si aplicarea referendumului perfect valabil cu maxim 300 parlamentari ! PE CAND< DECI TOV>POLITICIENI ???
KPK1
rank 5
Grije mare....
....printre partidele "de elita".
AUR-ii astia fac niste chestii de neconceput pentru "elite".
Cateva zile in urma au anuntat ca vor folosi banii primiti pentru finantarea unor proiecte sociale.
Acum castiga voturi la pretul unui cornet de "bomboane agricole".La ceilalti bani au fost,dar n-au facut "treaba".Vedeti dumneavoastra ca alegatorul a inceput sa gandeasca alaturi de bani si propaganda.
"Elita" nu vrea scoaterea banilor din campanie.Cum adeca sa renunte la "trai neneaco,pe banii babachii"!.
Exista deja o campanie media de gasirea de bube in capul/sau dincolo la AUR."Elitele" vor baga si mai multi bani pe injuraturi anti-AUR.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor