Cioroianu starneste scandal cu deportarea romanilor in Egipt

Luni, 05 Noiembrie 2007, ora 14:17
12583 citiri
Cioroianu starneste scandal cu deportarea romanilor in Egipt

Ideea lui Cioroianu de a-i trimite pe romanii infractori in desertul egiptean, unde statul roman ar putea cumpara teren, a inflamat clasa politica, la aproape trei zile de la declaratia facuta vineri seara, la un post de televiziune.

Colac peste pupaza, luni, ministrul s-a declarat surprins de propria-i declaratie, afirmand, in cadrul unei conferinte de presa, ca afirmatia "nu este caracteristica mesajului pe care l-am dat constant".

"Vreti sa va marturisesc ca, ascultandu-va, mi se pare si mie o afirmatie surprinzatoare?", a recunoscut Cioroianu, luni. Seful diplomatiei spune ca s-a referit de fapt la violatori si pedofili, dupa parerea sa, de "cea mai jos speta", scrie, in editia online, cotidianul Gandul.

- Geoana cere demisia lui Cioroianu

- Romani agresati de italieni

- Tariceanu a gasit solutia: campanie publicitara in Italia

- Romanii din Italia comit noi infractiuni

- Presa europeana despre imigrantii din Italia

- Amato: Europa nu era pregatita pentru exodul in masa al romanilor

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a declarat, vineri seara, in cadrul unei emisiuni la Antena 3, ca vizita recenta in Egipt l-a inspirat in sensul ca statul roman sa cumpere teren in desertul egiptean, unde "sa-i plaseze" pe cei care comit infractiuni de tipul celei pentru care este acuzat romanul de etnie roma Romulus Nicolae Mailat.

Cioroianu, care este de formatie istoric, a vorbit si despre batalioane disciplinare, de munca, in cadrul carora asemenea oameni sa fie pusi la cele mai dure munci. Astfel, Conducerea PNL s-a declarat socata de declaratiile ministrului si i-ar putea cere socoteala. Potrivit unor surse din BPC, citate de NewsIn, liberalii au fost luati prin surprindere de declaratiile ministrului de externe, unii membri ai conducerii centrale a partidului nefiind la curent cu afirmatiile lui Cioroainu.

"Cu siguranta vom discuta in sedinta Biroului Politic Central al partidului", au comentat unii lideri liberali. Sedinta Biroului Politic Central al PNL, convocata pentru data de luni, a fost amanata din cauza situatiei din Italia si a iminentei vizite a premierului Calin Popescu Tariceanu la Roma. Conducerea partidului s-ar putea reuni in sedinta, in cursul acestei saptamani, in functie de evolutia lucrurilor si de programul vizitei in Italia a oficialilor romani.

Si presedintele Centrului Crestin European al Romilor, Florin Cioaba, a condamnat declaratia ministrului de externe, Adrian Cioroianu, informeaza NewsIn.

A spus ca daca ar fi dupa el ar cumpara un loc in desert undeva si ar duce romii acolo. E foarte grav ca un ministru sa spuna asemenea lucruri. Sa stiti ca de fapt, cum am vazut a doua zi si-a schimbat atitudinea. Dar a spus-o. A spus-o si apoi sigur a fost tras la raspundere de cineva", a declarat Florin Cioaba.

"Nu se poate sa ne gandim ca expluzam pe evrei, pe romi, pe oricare. Mailat este un infractor, trebuie tratat ca un infractor", a mai spus liderul romilor sibieni.

Politicienii cer demisia lui Cioroianu

Declaratiile ministrului Cioroianu despre trimiterea infractorilor romani in Egipt sau in tabere de munca nu i-au lasat indiferenti pe politicienii din comisiile de politica externa. Contactati de NewsIn ei s-au declarat stupefiati de afirmatiile lui Cioroianu si i-au cerut demisia.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, membru in comisia de resort a Senatului, Cioroianu, impreuna cu deputatul Nicolae Paun, reprezentant al comunitatii rrome in Parlament si cu ministrul de Interne, Cristian David, sunt asteptati saptamana viitoare la o sedinta reunita a comisiilor de politica externa dedicate situatiei romanilor din Italia.

Senatorul PSD a mai declarat pentru NewsIn ca Cioroianu reinvie o retorica ce a facut mult rau Romaniei, cea fascista.

Peremistul Eugen Mihaescu, vicepresedinte al comisiei de politica externa si europarlamentar, a tratat intr-o nota ironica declaratiile ministrului. "Domnului Cioroianu i-a scapat din gura o pasarica. Ca sa fiu bland, cred ca ce a spus dl.ministru este o copilarie. Probabil era intr-o dispozitie romantica si, plimbandu-se prin desertul egiptean cu frumoasa sa logodnica, a avut aceasta revelatie", a spus Mihaescu.

Depasind gluma, peremistul a spus ca, intrucat politica externa romaneasca se face "in patru labe", urmatorul pas dupa aceste declaratii ar fi ca Cioroianu sa se lase convins sa faca in Romania "patria tiganeasca", adica sa aloce un teritoriu judetean si sa aduca acolo toti tiganii din Europa.

Senatorul liberal Radu Campeanu, membru si el in comisia de politica externa, a ras la auzul declaratiei lui Cioroianu, caracterizand-o drept "romantism ieftin si depasit complet". El nu a fost insa de parere ca solicitarile ca ministrul sa isi dea demisia sunt intemeiate.

Maria Petre, europarlamentar din partea PD, i-a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe. Senatoarea a mai amintit ca presedintele Basescu a avut retineri in a-l numi pe Cioroianu ministru, dar ca atunci premierul si PNL nu au inteles aceata reticenta. "Acum, ca si altadata, acea ezitare a sefului statului se confirma", a conchis ea.

Europarlamentarul UDMR, Szabo Karoly, a declarat pentru NewsIn ca rezolvarea situatiei celor care aduc deservicii de imagine Romaniei nu poate fi rezolvata in anul 2007 prin solutia propusa de ministrul de externe. Szabo a precizat insa ca, desi este cert ca imaginea Romaniei a avut de suferit in ultima perioada, "probabil ca ministrul de externe s-a cam pripit declarand astfel de lucruri care nu sunt de domeniul anului 2007".

Totodata, capul de lista al PNL pentru PE, Renate Weber, apreciaza ca tipul de declaratii date de ministrul Adrian Cioroianu cu privire la deportarea romilor in desert sunt inacceptabile, in vreme ce liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, sustine ca nu crede ca ministrul a spus asa ceva.

Renate Weber, care este si avocat specializat in drepturile omului, a declarat pentru NewsIn ca asteapta explicatiile pe care le va da ministrul. "Din punctul meu de vedere, tipul acesta de declaratii este inacceptabil si nu reprezinta punctul de vedere al PNL", a mai precizat ea.

Pe de alta parte, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a spus ca nu crede ca ministrul Cioroianu a facut o asemenea declaratie. "Cred ca este o interpretare rau-voitoare a dumneavoastra", a fost raspunsul sau.

Cioroianu acuza expulzarea primilor patru romani

"Nicio fapta reprobabila comisa de vreun roman nu justifica actiunile xenofobe adsupra romanilor plecati la munca in Italia. Va rog, in calitate de oameni de media, sa retineti ca romanii sunt majoritari la anumite categorii de crime, insa sa nu se inteleaga ca romanii ar fi majoritari intre criminalii din Italia, ci din strainii infractori din Italia", a tinut sa clarifice Cioroianu, referindu-se la datele anuntate de primarul Romei, Walter Veltroni, care a declarat ca 75% din infractiunile produse in Italia sunt facute de romani.

Referitor la decretul adoptat de Guvernul italian, "executarea expulzarii are termne de o luna, in afara de cazurile de urgenta dovedite. Ceea ce poate da nastere la abuzuri este punerea lor in practica de catre autoritatile italiene", a mai spus seful MAE, adaugand ca justificarea expulzarii pe baza de infractiuni nu reprezinta un motiv real.

Potrivit lui Cioroianu, trebuie dovedit ca persoana respectiva atenteaza la siguranta publica. De asemenea, definitia data acestor motive pentru care romanii primesc decrete de expulzare este foarte larga, astfel ca permite transfomarea exceptiei in practica. Astfel se poate ajunge la abuzuri. Expulzarea trebuie sa intervina numai in cazuri grave si potrivit legilsatiei, dupa ce situatia este analizata cu atentie. Decretul contravine legislatiei.

"Dintre cei care vor face obiectul indepartarii, instantele din romania vor analiza pe baza unei propuneri daca se poate adauga o pedeapsa complementra pentru cei care au comis infractiuni in Italia", a mai spus Cioroianu. "Datoria noastra, la nivel consular bilateral, este sa actionam in baza legaturilor bilaterale cu autoritatile italiene. Vom solicita autoritatilor sa transmita copii ale documenteor potrivit carora romanii ar trebui sa fie expulzati", a mai spus ministrul de Externe.

Problema infractorilor trebuie rezolvata prin acorduri bilaterale

"Avem consulate la Roma, Milano si Torino", a spus Cioroianu, anuntand ca alte trei consulate vor fi infiintate in zona sudica a Italiei", adaugand ca vor fi dislocate circa 30 de posturi din postul de lucru al secretariatului primului-ministru.

"Credem ca este vitala stabilirea unor parteneriate cu ONG-urile italiene", cat si cu asociatiile romane din Italia. "Acest mesaj realist lipseste", motivand astfel atitudinea italienilor fata de romani. "Permiteti-mi sa cred ca acest medaj realist lipseste", a spus Cioroianu.

"E inutil sa va spun ca indiferent de eforturie pe care le-ar face orice Minister din Romania si presedintele, daca acolo vor continua sa se intample actiuni infractionale, o buna parte din eforturile noastre sunt degeaba. Prezenta lui Cristian Mungiu nu stiu daca va prinde prima pagina pe un ziar din Italia", a explicat Cioroianu.

"La inceput, s-a pus problema unui viol si a unei talhariri, acum a unei crime si a unei talhariri (...) Din cauza implicarii emotionale, se risca ca si Romania sa dezvolte" o anumita xenofobie fata de italieni. "Infractorii nu au etnie, nu au nationalitate", a punctat Cioroianu. "Trebuie, de comun acord, sa comunicam in a gasi setul de solutii pentru oamenii aflati in situatii precare.

"Pana acum, Italia a fost o tara foarte toleranta"

Potrivit lui Cioroianu, "pana acum Italia a fost o tara foarte toleranta. Chiar si romanului fara educatie nu-i trebuie mai mult de o luna sa invete limba italiana". "Trebuie sa cooperam detensionarea acestui scandal. Sedenterizarea nu este sinonima cu integrarea romilor in societate, a mai explicat Cioroianu.

De asemena, seful MAE a anuntat o informatie de ultima ora, si anume ca alte sapte decrete de expulzare au fost semnate pe numele unor romani, sase barbati si o femeie, denuntati pentru invadarea unor terenuri.

Adrian Cioroianu le-a transmis romanilor din Italia ca decretul de expulzarea poate fi atacat printr-un recurs judecatoresc la instantele din Italia, costurile fiind suportate de statul roman. Cioroianu spera ca precedentul privind primii patru romani expulzati fara reale motive sa nu fie repetat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...