Cristian Diaconescu: Relatia cu Traian Basescu este normala dar nu exceleaza

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 14:57
2208 citiri
Cristian Diaconescu: Relatia cu Traian Basescu este normala dar nu exceleaza
Foto: Gandul

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a anuntat intr-un interviu pentru NewsIn ca pregateste un bilant al mandatului sau - ceea ce poate fi sau nu un semnal al incheierii acestuia - si spune despre relatia cu Traian Basescu ca este "normala", dar ca nu e cazul de a vorbi de "excelenta".

"In zilele urmatoare am decis sa facem un bilant al acestui mandat, nu stiu daca acest lucru este un semnal ca va trebui sa se termine sau nu, dar sunt cateva aspecte pe care vreau sa le subliniez in fata societatii romanesti, tocmai pentru ca cetatenii sa inteleaga ca avem anumite angajamente", a declarat, in interviul pentru NewsIn, ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Intrebat daca acest bilant are legatura cu apropiatele alegeri si cu incertitudinea evolutiilor ulterioare, ministrul a spus ca, din punctul sau de vedere, "aspectele legate de perspectivele personale nu sunt importante".

El a mai spus ca, din punctul de vedere al oricarui politician, indeplinirea datoriei "nu neaparat intr-o zona extrovert politica" ar trebui sa conteze. "Voi avea, atunci cand mi se termina mandatul, indiferent cand se intampla acest lucru, constiinta datoriei indeplinite. Ca acest lucru va conta sau nu va conta politic este poate mai putin important", a punctat fostul purtator de cuvant al PSD si actual vicepresedinte al acestui partid.

Intrebat de relatia cu presedintele Traian Basescu, Diaconescu a asigurat "este vorba de normalitate", dar ca este nu cazul de a vorbi "de o excelenta intr-o anume directie".

Referindu-se la un exemplu concret, saptamana trecuta, cand a fost mai intai vorba de anularea vizitei la Haga si apoi revenirea asupra deciziei, Diaconescu recunoaste ca s-a consultat cu presedintele in acea perioada, dar nu a dezvaluit exact in ce moment.

In ceea ce priveste revenirea asupra decizei de a efectua, pana la urma, vizita de lucru la Haga, Diaconescu a subliniat ca "lucrurile au intrat pe un fagas al dialogului" si ca nu are nicio problema in a-si asuma "concesii sau schimbari de pozitie din acest punct de vedere".

Despre portofoliul de comisar european pentru Romania, ministrul a explicat ca "dincolo de politica directa de partid" este importanta si o anumita politica a tarii.

"Eu cred ca este suficienta lupta politica in Romania, nu cred ca are sens acum, mai ales pe chestiuni sensibile, de interes national, sa importam si lupta politica de la alte institutii europene la noi in tara", a spus Diaconescu.

Intrebat daca Romania va putea anunta o candidatura saptamana viitoare, dupa reconfirmarea probabila a lui Jose Barroso ca presedinte al Comisiei Europene, ministrul a evitat un raspuns transant, spunand ca nu vrea sa constranga pe nimeni, nici pe Guvernul Romaniei, sa-si asume o candidatura.

Vorbind despre proiectul Nabucco, ministrul atrage atentia ca "in aceste moment, in afara Romaniei se desfasoara dezbateri extrem complicate si extrem de elaborate care afecteaza, in sensul pozitiv, dar si in cel preocupant, pe termen mediu si lung, interesele Romaniei".

O eventuala vizita la nivel inalt in Rusia are in continuare perspective incerte. Cristian Diaconescu spera sa se intalneasca in aceasta luna, la New York, cu ocazia Adunarii Generale a ONU, cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pentru "a mai face o noua evaluare" si pentru a vedea "cum se prezinta lucrurile in acest moment", important fiind, in opinia ministrului roman de externe, sa fie dat un semnal politic.

Relatia cu Republica Moldova

Pentru "dezghetul" relatiilor cu R. Moldova, Romania asteapta semnalele corespunzatoare de la noul guvern de la Chisinau, iar seful diplomatiei da asigurari ca "gesturile de revenire la normalitate nu vor fi intarziate de partea romana".

In ceea ce priveste semnarea tratatului politic de baza si a celui privind frontiera, la care politicienii de peste Prut par sa tina in continuare, ministrul roman spune ca nu se poate pronunta inca, intrucat nu a avut loc o incheiere a negocierilor.

Seful diplomatiei atrage insa atentia ca sunt ratate oportunitati si fonduri europene din cauza lipsei de concentrare asupra proiectelor pe care le ofera parteneriatul cu Uniunea Europeana.

Declaratiile antiromanesti ale politicianului german Jurgen Rutgers au fost un "accident", dar ministrul promite ca va reactiona ferm ori de cate ori politicieni straini isi vor face capital politic printr-o campanie impotriva romanilor.

In opinia ministrului, discutiile despre interzicerea filmului "Francesa" la Venetia nu au un caracter antiromanesc, dar subiectul ar putea fi abordat mai pe larg in cadrul forumului romano-italian ce va avea loc in paralel cu sedinta interguvernamentala mixta romano-italiana din aceasta toamna.

Seful diplomatiei a vorbit si despre recenta vizita in China si a evidentiat ca "putine tari din lume se pot bucura de semnalul politic din zona Chinei in ceea ce priveste deschiderea pietei" asa cum se bucura in acest moment Romania.

Este insa important sa existe produse pentru export si interes in acest sens, iar balanta economica se poate echilibra numai daca exista proiecte si responsabilitate pentru angajamentele facute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Diaconescu interviu, #Diaconescu relatie Basescu, #Romania Republica Moldova , #stiri politice