Criza economica, un rau necesar?

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 23:44
8553 citiri
Criza economica, un rau necesar?

E criza! Ce ne facem? Nori negri se indreapta spre noi si analistii ne asigura ca nu avem cum sa scapam. In statiile de autobuz, la metrou, pe scara blocului, oamenii susotesc ingrijorati.

Au vazut ei la tv ca pamanturile nu mai au nicio valoare. In plus, si casele pe care le-au luat pe credit isi pierd valoarea. Oamenii isi pierd locurile de munca, fabricile intra in faliment, ajungem pe drumuri. Ne cresc ratele la credit, iar bancile se scuza: e criza!

Nu mai vin nici investitorii. Nu mai intra banii lor in tara, care sa ne aduca locuri de munca si prosperitate. Romanii plecati sa munceasca din greu in strainatate sunt trimisi inapoi acasa. Ba, mai mult, sunt avertizati ca nu mai sunt locuri de munca pentru imigranti in tara lor, asta daca nu sunt linsati. E criza!

Vrem salarii mai mari. Cu 50%. Nici mai mult, nici mai putin. Guvernul zice ca n-are, Basescu zice ca are. Dar e criza! Daca cer profesorii apoi cer si doctorii, si functionarii publici, toti bugetarii. Iar daca presedintele a zis ca avem bani, e clar: inseamna ca ei nu sunt bine gestionati.

Tot analistii spun ca avem o economie fragila si un leu cam fricos: la prima declaratie a lui Traian Basescu se depreciaza, iar cand agentiile ne scad ratingul, o ia razna de-a dreptul.

La televizor, cat e ziua de lunga, aflam ca o ducem din ce in ce mai rau. E criza! Totusi, pe strazile din Capitala circula mai multe Ferrari decat la Cannes. Reprezentantul marcii Ferrari in Romania, Forza Rossa, a vandut toate cele 15 autoturisme distribuite pentru anul acesta, depasind numarul de automobile alocat pentru 2009. Masinile ieftine nu se mai vand. E criza!?

Spuneam ca e criza, dar oare romanii de unde mai au bani? In hipermarketuri nu ai loc sa arunci un ac. Romanii nu au inteles ca a consuma fara a avea o baza reala, doar cu bani imprumutati, nu este o solutie. O lectie pe care criza economica probabil ca ne-o va da este ca viata noastra nu va fi ruinata fara ultimul tip de telefon mobil, fara un frigider nou sau fara un LCD.

Tot criza care ne sperie atat va face o triere naturala a firmelor, supravietuind cele cu o disciplina si o crestere sanatoase, pe celelalte asteptandu-le falimentul.

Poate ca aceasta criza este un rau necesar, care ne va invata sa pretuim adevaratele valori si care ne va reaminti ca nu putem prospera decat cu multa munca si cu seriozitate.

Falimentele si somajul vor schimba foarte mult starea societatii romanesti. Cu greutatea unor credite in spate, salariatii ar putea sa-si aprecieze mai mult slujba si angajatorii la randul lor sa investeasca in angajatii pentru a rezista pe piata.

Dupa zeci de ani de comunism, saracie si restrictii, romanii s-au trezit in buzunar cu sume fabuloase imprumutate instant, sau doar cu buletinul, de la banci. O capcana din care vor iesi cu bine putini, dar din care, cu certitudine, vom avea toti de invatat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
În timp ce unii fac eforturi să păstreze în locuințe doar strictul necesar, alții se atașează de diferite obiecte și le păstrează zeci de ani. Este tema de discuție deschisă de un...
#criza economica, #rau, #necesar, #falimente, #Somaj, #romani, #credite, #consumism , #stiri politice