Ce ar insemna demiterea lui Vlad Voiculescu. "E posibil ca, intr-o situatie in care toata lumea e impotriva ta, victimizarea sa ajute"

Luni, 12 Aprilie 2021, ora 22:15
7164 citiri
Ce ar insemna demiterea lui Vlad Voiculescu. "E posibil ca, intr-o situatie in care toata lumea e impotriva ta, victimizarea sa ajute"
Care ar fi fost consecintele demiterii lui Vlad Voiculescu FOTO Facebook/Ministerul Sanatatii

Tensiunile dintre ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, si Florin Citu, premierul Romaniei, s-au intensificat treptat pe parcursul ultimelor zile, punctul culminant fiind transferarea pacientilor de la Spitalul Ortopedic Foisor din Bucuresti, in seara zilei de vineri, 9 aprilie.

Florin Citu a dat declaratii confuze privind intreaga situatie, vorbind fie despre demisii de onoare, fie despre faptul ca demiterea unui ministru este o decizie ce apartine premierului, iar ea "se comunica, nu se discuta", astfel ca scenariul ca Vlad Voiculescu sa fie demis a fost alimentat.

Ulterior, in urma unei intalniri a coalitiei de guvernare, Dan Barna a declarat luni, 12 aprilie, ca nu s-a luat niciodata in calcul ca Vlad Voiculescu sa fie demis sau sa se retraga.

"Coalitia merge mai departe. Continuam in aceasta structura pentru ca este foarte important sa indeplinim programul de guvernare. Exista o sustinere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu. El continua, nu a fost niciun moment in coalitie discutia ca Vlad Voiculescu sa fie demis sau sa se retraga", a declarat Dan Barna.

Consecintele demiterii lui Vlad Voiculescu

Totusi, ce ar fi insemnat demiterea lui Vlad Voiculescu pentru coalitia de guvernare? La aceasta intrebare raspunde Adrian Zabava, analist politic.

Adrian Zabava sustine ca o astfel de demitere ar fi putut sa puna capat coalitiei de guvernare si ca USR-PLUS nu ar renunta usor, fiind vorba atat despre un minister important, cat si despre o persoana importanta pentru imaginea partidului. In plus, adauga ca PNL ar ramane "in aer" fara USR-PLUS.

"In momentul de fata am putea spune ca viata coalitiei ar putea sa ia sfarsit in cazul in care Vlad Voiculescu ar fi fortat sa demisioneze. Nu cred ca USR-PLUS ar renunta usor pentru ca e un minister important si, mai mult decat minister, e vorba de persoana.

Vlad Voiculescu este unul dintre cei mai importanti oameni de imagine din prima linie a partidului. Nu vad alta solutie decat continuarea cu Vlad Voiculescu la minister.

Daca USR-PLUS pleaca de la guvernare in urma unui astfel de episod, guvernul PNL e in aer, nu mai are majoritate cu UDMR si trebuie sa isi caute aliati in alta parte. Imi e greu sa cred ca dupa un an de opozitie feroce din partea PSD si AUR acestia ar da votul de investitura unui nou guvern PNL, indiferent de situatia in care ne-am afla", a explicat Adrian Zabava.

Referitor la tensiunile dintre Vlad Voiculescu si Florin Citu, Adrian Zabava sustine ca este normal sa apara diferente de viziune atunci cand o coalitie politica se naste ca urmare a unui interes punctual.

"Intr-o astfel de coalitie politica, nascuta din alianta unor partide care urmaresc un interes punctual, nu prin natura lor, USR-PLUS si PNL sunt doua partide diferite, care nu au o parere buna unul despre celalalt, drept consecinta era clar ca acest lucru urma sa se vada si la guvernare", sustine Adrian Zabava.

Referitor la gafele pe care le-a facut Vlad Voiculescu in ultima perioada, cum ar fi contrele cu jurnalistii din cadrul conferintei de presa in care a anuntat ca se modifica normele pentru inmormantarea persoanelor decedate de COVID-19, sustinerea declaratiilor de presa in acelasi timp cu premierul, sau nedumerirea daca sa poarte sau nu masca in timpul unei conferinte de presa, analistul politic sustine ca, uneori, "victimizarea te poate ajuta".

"E posibil ca, intr-o situatie in care toata lumea e impotriva ta, victimizarea sa te ajute. El a fost foarte mult pus in defensiva, deci nu a comunicat pe lucruri pe care sa le stapaneasca, tot timpul a fost nevoie sa comunice reactiv, sa reactioneze la probleme, la crize, situatie care nu te ajuta.

Tot ce se intampla nu ii face bine deloc pentru ca el avea o imagine foarte bine conturata, ONG-istul care a intrat in politica pentru a face bine. Acum, in toata criza asta sanitara, a avut de-a face cu o presiune publica foarte mare, cu consecinte importante asupra activitatii lui.

Cel mai bun exemplu e cel cu schimbarea normelor pentru inmormantari. Desi s-a vazut clar ca a fost o initiativa a ministerului pe care doreau sa puncteze pozitiv cu Vlad Voiculescu, practic schimbarea normelor aducea un lucru bun familiilor, din intreg subiectul s-a retinut contrarea cu jurnalistii", concluzioneaza Adrian Zabava.

Declaratiile Premierului

Florin Citu a dat declaratii confuze cand s-a referit la transferul pacientilor, sugerand ca ar astepta demisii de onoare, fara sa specifice insa despre cine este vorba.

Premierul a declarat ca, in ceea ce priveste responsabilitatile, acum decizia va fi una de "onoare". "Sa vedem cine are onoare acum", a spus Florin Citu.

Ulterior, in urma discutiilor aparute in spatiul public privind o posibila demitere a lui Vlad Voiculescu, premierul a sustinut ca decizia ii apartine si ca acestea "se comunica, nu se discuta".

"Am mai spus, deciziile de remaniere le ia doar premierul. Acestea nu se discuta. Ele se comunica", a declarat Florin Citu.

Pozitia vicepresedintelui PNL

Ben Oni Ardelean, vicepresedintele PNL, a anuntat sambata, 10 aprilie, ca va solicita premierului demiterea "de urgenta" a lui Vlad Voiculescu, pe care il considera "depasit de situatie".

"In calitate de vicepresedinte al Partidului National Liberal, voi solicita premierului Florin Citu, in cadrul Biroului Politic National, demiterea de urgenta a ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu. Tot circul, balbaiala si bataia de joc la adresa pacientilor de la Spitalul Foisor a umplut paharul.

Semnalez de cateva luni bune derapajele, stangaciile si atitudinea acestui ministru.

Este clar pentru toata lumea ca domnul Voiculescu este depasit de situatie, iar astfel vom face un bine atat lui, cat si pacientilor din Romania. Ministerul Sanatatii are nevoie de un ministru competent la carma sa. Sa-l gasim urgent", a scris vicepresedintele PNL pe Facebook.

Rares Bogdan, prim-vicepresedintele PNL, a declarat luni, 12 aprilie, ca decizia sta "in pixul lui Florin Citu" si ca momentan nu se discuta despre demiteri.

"Cineva sa dea explicatii despre o situatie care a aparut. Vom afla azi de la managerul Stoica, de la domnul Voiculescu, de la doamna Moldovan, care ar trebui sa vorbeaca mai putin, ca asta e treaba oamenior politici si a purtatorilor de cuvant, de la domnul Arafat, de la Nicusor Dan, care trebuie sa stim ce a corespondat cu domnul Stoica.

Cel care cere inlocuirea echipei e premierul Romaniei. El are sprijinul PNL si al presedintelui Iohannis. Pot spune ca situatia nu e asa de grava. Situatia e mult mai linistita in coalitie decat pare din afara.

In momentul acesta nu discutam despre demiteri, ci despre un lant al vinovatiilor", a declarat Rares Bogdan.

PSD depune o noua motiune simpla impotriva ministrului Sanatatii

PSD va depune in Parlament o noua motiune simpla impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu. Anuntul a fost facut de presedintele social-democratilor, Marcel Ciolacu, dupa sedinta Biroului politic al partidului, care a avut loc luni, 12 aprilie, la sediul din Soseaua Kiseleff.

Ciolacu spune ca va cere Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa puna pe ordinea de zi saptamana aceasta motiunea. Liderul PSD este nemultumit de gestionarea pandemiei de catre Voiculescu si de scandalul de la spitalul "Foisor" din Bucuresti. In plus, il acuza de modul in care este gestionata pandemia.

PSD a mai depus la finalul lunii februarie in Parlament o motiune simpla impotriva lui Voiculescu, dar a fost respinsa.

Si partidul AUR a solicitat premierului demiterea ministrului Vlad Voiculescu, dar si a lui Raed Arafat, seful DSU, sustinand ca cei doi sunt principalii responsabili ai dezastrului din sistemul medical romanesc si ai crizei sanitare de proportii care face din ce in ce mai multe victime.

AUR a transmis si ca va initia luni, 12 aprilie, in Senat, demersurile procedurale privind constituirea unei comisii parlamentare de ancheta, pentru a investiga actiunea de evacuare si de transfer al pacientilor internati la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor".

Transferul pacientilor de la Spitalul Foisor

Pacientii internati la Spitalul de Ortopedie Foisor din Bucuresti au fost transferati, vineri seara, la alte unitati medicale sau externati, unitatea medicala urmand sa primeasca in regim de urgenta pacienti cu infectie COVID-19.

"Spitalul Foisor are o sectie de Terapie Intensiva de 21 de paturi si are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumatatea sectiei de Terapie intensiva ocupata", a aratat Raed Arafat.

Intreaga situatie a declansat un haos. Pacienti transferati noaptea la alte spitale sau externati si preluati de rude, care fie tocmai suferisera interventii chirurgicale, fie erau programati pentru acestea, toti au fost evacuati.

Modul de operare a fost aspru criticat, dar Raed Arafat a sustinut ca se discuta despre aceasta modificare, ca ordinul a fost trimis mai devreme, dar ca "a trebuit dusa munca de lamurire cu conducerea spitalului".

"Maine dimineata spitalul trebuie sa primeasca pacienti COVID. Unii pacienti sunt trimisi la alt spital, altii sunt externati, pentru ca nu au probleme. Normal ca trebuie sa evacuam. Ordinul nu a fost transmis la ora 18:00, ci cu cateva ore mai devreme. Avem nevoie de paturile de terapie intensiva, sunt 21 de locuri acolo, erau ocupate doar jumatate. La Pipera nu putem sa facem terapie intensiva, acolo e pentru cazuri usoare. Deja am semnat ordinele de detasare a personalului medical.

In acest moment nu mai avem in vedere evacuarea unui spital. Evacuarea se putea face mai devreme, dar a trebuit dusa munca de lamurire cu conducerea spitalului. Medicii de acolo au decis cine pleaca acasa, nu s-a luat decizia intr-un birou.

Noi discutam despre Foisor inca de ieri, dar azi la pranz s-a luat decizia. Noi speram sa se stabilizeze situatia in urmatoarele doua saptamani, dar, din nefericire, sunt tot mai multe cazuri de terapie intensiva." a declarat medicul Raed Arafat vineri, 9 aprilie.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
#Vlad Voiculescu, #ministrul sanatatii, #demitere, #Florin Citu, #coalitie de guvernare , #stiri politice