DNA, un fel de Sisif

Joi, 04 Martie 2010, ora 18:26
5380 citiri
DNA, un fel de Sisif
Fotomontaj Ziare.com

Daca as fi procuror DNA probabil ca as fi dat demult cu basca de pamant si, rapus de frustrare, as fi plecat in avocatura. Munca acestor magistrati, tinta preferata a tuturor calomniilor, aparati si apreciati doar la Bruxelles, seamana adesea cu aceea a lui Sisif.

De-abia ajung cu bolovanul dosarului catre culme, ca o exceptie, invocata unde si cand trebuie, sau schimbarea legii ii arunca, cu bolovan cu tot, inapoi la baza muntelui anticoruptiei. De unde energia sa-l mai urce odata cand vulturii hamesiti din presa si politica ii ciupesc la fiecare pas, la cea mai mica ezitare?

Doar saptamana aceasta, DNA a incasat doua lovituri grele. Prima a venit cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a suspendat judecarea cazului "Matusa Tamara", in care Adrian Nastase este acuzat de luare de mita, dupa ce unul dintre avocati a invocat trei exceptii de neconstitutionalitate referitoare la insasi legea de functionare si organizare a DNA.

Daca printr-o minune completul de 9 judecatori ai ICCJ nu va respinge exceptiile, procesul va ramane suspendat pana acand CCR va decide daca este, intr-adevar, vorba sau nu despre situatii de neconstitutionalitate. Cat timp adica? Numai Dumnezeu stie, dar, in orice caz, timp care curge in favoarea lui Adrian Nastase.

Iar daca exceptiile vor fi admise de CCR, practic toata anticoruptia va sari in aer, caci vor deveni nule toate probele din toate dosarele de coruptie instrumentate de o institutie a carei lege de functionare este neconstitutionala. Absolut totul ar trebui refacut de la zero, ceea ce echivaleaza, de fapt, cu o amnistierea tuturor coruptilor, mari si mici, din aceasta tara.

Ceva asemanator s-a intamplat cu CNSAS atunci cand deconspirarea fostilor securisti a devenit amenintatoare pentru judecatori, inclusiv cei ai CCR. Sa nu uitam ca doi judecatori ai Inaltei Curti sunt anchetati in acest moment pentru infractiuni de coruptie, iar breasla, care nu are nicio rusine sa-si impuna interesele, dupa cum ne-a aratat si in cazul propriei salarizari, s-ar putea simti din nou in pericol.

Dosarului "Matusa Tamara" a ajuns in instanta in urma cu trei ani. A mers din amanare in amanare pana la retrimiterea la DNA, dupa care a asteptat ridicarea imunitatii lui Adrian Nastase, dupa care a mers din nou din amanare in amanare, pana la suspendarea de acum care i-ar putea fi, in cele din urma, fatala.

Intre timp, Adrian Nastase este din ce in ce mai vocal, din ce in ce mai puternic, publicul este din ce in ce mai plictisit de o saga ce pare a nu se termina. La fel se intampla cu imensa majoritate a cazurilor care se tarasc, la fel, din amanare in amanare, din suspendare in suspendare, din imunitate in imunitate, din exceptie in exceptie. Intre timp, parlamentarii refuza cu obstinatie sa accepte o reglementare care prevede continuarea proceselor pe timpul solutionarii exceptiilor de neconstitutionaliate.

Toate acestea fac ca, intr-o tara cu coruptie endemica, sa existe doar doi demnitari condamnati definitiv pentru asa ceva: Fanel Pavalache si Mircia Gutau.

A doua lovitura primita de DNA vine din directia unei modificari legislative care ar putea defiinta celebrul dosar "Valiza cu bani de la Cluj" in care George Becali este acuzat de dare de mita. Si acest proces a fost suspendat dupa ce avocatul lui, Taia Sponte, a ridicat tot o exceptie de neconstitutionalitate. El invoca prevederile noului Cod Penal, care urmeaza sa intre in vigoare, si potrivit carora salariatul unei societati cu capital exclusiv privat nu poate sa fie subiect al infractiunii de dare sau luare de mita.

Si chiar daca CCR nu va da castig de cauza acestei exceptii, imediat dupa intrarea in vigoare a noului Cod Penal, George Becali va putea invoca legea penala mai favorabila si va avea toate sansele sa scape de orice probleme.

Sa ne miram atunci ca anticoruptia devine din ce in ce mai putin interesanta pentru popor si are impact electoral din ce in ce mai mic? Sa ne miram ca justitiabilul nu are incredere in actul de justitie? Sa ne miram de toate criticile primite de la Bruxelles? Si mai ales, sa mai speram la o Justitie autentica?

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
#DNA, #coruptie Romania, #dosare DNA, #Nastase Matusa Tamara , #stiri politice