Editorial: Presedinte-gradinar

Vineri, 13 Martie 2009, ora 08:41
2012 citiri
Editorial: Presedinte-gradinar

In timp ce la liberali se lustruiesc ghioage si cei doi tintasi spre fotoliul maxim mai au un pic si se injura de mama, iar liderii social-democrati umbla cu pistolul de lipit la ei, spre a-si carpi fisurile de imagine pe care si le provoaca singuri nereusind sa cante aceeasi melodie, la Cotroceni, cineva s-a reapucat de lucru.

Si de aceasta data nu din preaplinul temperamentului, ci din scoarta in scoarta, cu materialul clientului. Astfel ca deocamdata, pe pieptul de arama al contracandidatilor se zareste numai un smoculet de marar, pe care Traian Basescu il pliveste mereu ca sa ramana nud si deplin, fara sa i se iteasca niscai fisisoare de stejar langa radacini.

Si cum principiul "divide et impera" functioneaza la romani la maxima capacitate, fara sa fie necesar sa-ti subestimezi adversarii, presedintele se joaca la doi pasi de tintasi.

Laudele la adresa lui Mihai Tanasescu, antipatizat profund de grupul lui Mircea Geoana, au reprezentat o lovitura magistrala, care a dat frisoane liderilor PSD.

"Un << jandarm al bugetului >>, un ministru exceptional, responsabil, a fost Mihai Tanasescu. In 2004, an electoral, cand PSD vroia sa castige alegerile electorale, Tanasescu a lasat un deficit bugetar de doar 1,53% din PIB, cand acesta era de 50 de miliarde de euro, nici jumatate cat este acum, cand s-a mostenit un deficit de 5,3%, in conditiile in care PIB este de 140 de miliarde de euro", a afirmat presedintele, iar pesedistii se chinuie inca sa desluseasca ce-o fi vrut Traian Basescu sa le transmita.

Mesajul nu le-a fost adresat lor, insa, ci romanilor, care au priceput ca presedintele a tintit si spre Tariceanu, si spre Geoana, demonstrand ca este in stare sa laude un social-democrat, dar si ca sfortarile guvernului actual se confrunta cu incompetenta liberalilor.

Tot din sfera economica: chestiunea FMI. Daca initial afirma ca ultimul lucru pe care-l va face Romania este sa se imprumute de la FMI - desi indicatorii macroeconomici tintiti de Guvernul Boc sunt aproape de asteptarile Fondului in materie de angajamente - , in traducere "nu sacrificam aspiratiile populatiei", presedintele trebuie sa accepte un acord.

Si desi cunoaste foarte bine faptul ca FMI nu face favoruri, mai transmite romanilor ceva: trebuie sa obtinem o perioada de gratie de 5-7 ani, astfel incat plata sa inceapa intr-un moment de varf al tragerii de bani de la Uniunea Europeana.

Astfel, electoratul va pricepe ca neavand cum sa ocoleasca un imprumut cu Fondul, presedintele se lasa greu si se zbate din rasputeri. Un comportament normal, deoarece neimplinirile acestui an se vor vedea la vot, insa isi lasa o marja de unde sa o poata coti.

Nu-l va intreba nimeni, fireste, cum va echilibra balanta platilor catre FMI bazandu-se pe banii atrasi de la UE, deoarece la prima vedere, necunoscatorilor le suna bine.

Inainte sa tragem linie, sa mai remarcam faptul ca seful statului nu ezita sa le spuna baronilor din PSD ca fara el nu vedeau guvernarea decat in pozele de grup din 2000 - 2004. Ignora atacurile virulente ale lui Tariceanu, ca si cand fostul premier n-ar exista, referindu-se numai la cheltuielile bugetare ale liberalului - un mesaj eficient (PNL nu exista)- , si se concentreaza pe colegul de coalitie, pe care se pregateste sa-l spulbere.

Iar din doua considerente, deocamdata arata victorios: il provoaca pe Geoana sa raspunda din ce in ce mai iritat, deci il aduce in terenul sau, si pastreaza pentru campanie artileria grea pe care seful PSD i-o furnizeaza inconstient: legaturile din ce in ce mai vartoase cu grupul de interese al lui Marian Vanghelie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu pressedinte gradinar, #Basescu Tanasescu, #Basescu Geoana , #stiri politice
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Blestemul lui Vantu :să vindă ghocei din curtea soacrei "PROSTĂNACULUI"
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4