Editorial: Verdict: Faliment!

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 08:21
2859 citiri
Editorial: Verdict: Faliment!

Cel al economiei nu se poate inca pronunta, dar daca ajungem la un somaj cu doua cifre si un deficit dublu decat tinta convenita cu FMI, putem stampila linistiti. Pana atunci, sa vorbim in soapta.

La celalalt ne referim aici, al constiintei. Iar privirile sunt atintite fara jena (popor ignorant) spre ce se intampla in varful piramidei, unde avem ministri cu dificultati. Vreo sapte isi fac calendarul dupa programul Agentiei Nationale de Integritate, unul se afla langa banca tehnica a procurorilor de averi si-si face incalzirea pentru audieri in sensul declansarii urmaririi penale, iar altul face rating justificand faptul ca tinerii trebuie sa priveasca la dezmatul bugetar organizat pentru a-i face sa danseze la Costinesti.

Cusute de fiecare caz in parte vin trei feluri de justificari: am uitat ca am doua familii de albine, nu le-am trecut in inventar, dar de-acolo vine averea, de la copiii germani care mananca groaznic de multa miere - ANI a fost sesizata de adversarii politici, care sunt angrenati in campania prezidentiala - nu mai am incredere in angajati, de-acum voi verifica fiecare document (este singura forma in care Monica Iacob-Ridzi isi recunoaste vreo vina, ce-i drept, indirect).

Vin parlamentarii. Nu este zi de la Dumnezeu fara ca presa sa nu descopere un conflict de interese, o actiune de lobby facuta pentru a-si rezolva o afacere de familie - actiune care nu poate fi demonstrata in sensul legii, deoarece buna credinta se prezuma. Sau fara ca aceeasi presa sa nu semnaleze ca, spre deosebire de anul trecut, si de acum doi ani, conturile lor au luat avant.

Si presa are afacerile ei, fireste, batalia pusa in slujba politicienilor tinzand spre adevar universal. Cu trei, patru exceptii de amorul artei, asistam la o boala care atinge libertatea de exprimare in miezul ei: aripa. Iar in conditiile in care salariile sunt tot mai greu de platit prin intermediul unor instrumente sanatoase, rezultat al unei activitati economice fara legatura cu politica, fac si patronii ce pot. Putine sunt afacerile construite din inteligenta si inspiratie mai iute cu o secunda, majoritatea celor cu cifra mare au avut nevoie, la un moment dat, de un pic de ajutor. Si asta nu se uita!

Dar parca mai conteaza? In fond, ceea ce i se spune jurnalistului sa descopere exista deja, nu s-a fabricat. Investigatia poate fi pornita fara nici un imbold cu nadragi de demnitar, daca chemi in ajutor declaratiile de avere, Registrul Comertului, dosarul cu autorizatii de construire si propria minte, ca sa faci legaturi si sa pui intrebari corecte, in baza legii accesului la informatii.

Toata prostimea cunoaste adevarul, si au inceput sa-l descopere si institutiile statului. Bulgarele a pornit, si la poalele dealului vor ramane nedeconspirati 10 la suta dintre lefegiii din executiv sau legislativ.

Doar ca finalul va arata ceea ce nasul colectiv amusina de-o buna bucata de vreme: asta este clasa politica, selectata pe liste sau uninominal. Fireste ca nu va face nimeni inchisoare. Mai trebuie demonstrat. Iar falimentul de constiinta merge uns cu cel al mecanismelor statului. Parca s-au inteles!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#verdict faliment, #faliment economie constiinta, #politicieni avere ANI , #stiri politice