De ce a refuzat USRPLUS sa finanteze schitul din Athos: "Doamna Gabriela Firea vrea sa faca razboi identitar din aceasta chestiune. La fel si domnul Becali"

Vineri, 26 Februarie 2021, ora 11:32
7430 citiri
De ce a refuzat USRPLUS sa finanteze schitul din Athos: "Doamna Gabriela Firea vrea sa faca razboi identitar din aceasta chestiune. La fel si domnul Becali"
Schitul Prodromu, de pe Muntele Athos FOTO Doxologia/ Silviu Cluci

Deputatul USR-PLUS Catalin Tenita explica, intr-o postare pe Facebook, decizia grupului parlamentar pe care-l reprezinta de a vota impotriva alocarii unui sprijin financiar consistent unui schit ortodox de pe Muntele Athos.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat miercuri, 24 februarie, in calitate de for decizional, acordarea unui sprijin financiar in valoare de 960.000 euro (echivalentul in lei) schitului romanesc "Prodromu" de la muntele Athos, Grecia. S-au inregistrat 258 de voturi "pentru", 31 de voturi impotriva, 19 abtineri si un deputat nu a votat.

Toate voturile contra au fost de la USR PLUS. Printre cei care au votat impotriva finantarii schitului romanesc de la muntele Athos s-au numarat vicepremierul Dan Barna si ministrul Transporturilor, Catalin Drula.

Ulterior, nume precum Gabriela Firea sau George Becali au pornit un atac furibund impotriva parlamentarilor care s-au opus proiectului. Pe lista acuzatorilor s-a numarat si liderul liberal Rares Bogdan.

"Schitul Prodromu nu este o institutie a statului roman si nu este tinut sa respecte obligatiile de transparenta impuse acestor institutii", scrie Catalin Tenita, deputat USR PLUS, pe Facebook.

"Sa lamurim chestiunea cu milionul de euro pentru schitul Prodromu si votul USRPLUS, pentru ca vad ca doamna Gabriela Firea vrea sa faca razboi identitar din aceasta chestiune. La fel si domnul Becali", mai spune Tenita.

Deputatul face referire la o postare pe Facebook legata de acest subiect, facuta de Gabriela Firea.

"Si cu toate acestea, in baza unei legi din 2007, schitul Prodromu primea cate 250.000 de euro anual. Este o lege in care aceasta suma este trecuta ca obligatie anuala a statului roman, cata vreme legea e in vigoare, fara discutii, cum e cazul cu multe alte capitole bugetare", a precizat Tenita.

"Spre deosebire de aceasta, contributii mult mai mici, de mii sau zeci de mii de euro anual, pentru organizatii internationale la care Romania este parte, sunt votate in fiecare an si doar pentru anul in curs. Si au parte de raportare financiara", a mai spus Tenita.

"In fiecare zi, mie si tuturor parlamentarilor, ne scriu parinti care cer alocatii mai mari. Sau alte persoane care au indreptatirea lor la o viata mai buna. Si zau ca nu stiu ce sa le raspund", a declarat Catalin Tenita.

"Mi s-ar parea o lipsa de empatie sa explic ca 200 de lei in plus pentru fiecare copil inseamna de fapt un efort bugetar de 1.5 miliarde euro anual pentru cei circa 3 milioane de copii, adica spre 2% din veniturile bugetare si ca banii acestia realmente nu exista la momentul acesta. Pe de alta parte ce se cerea prin acea lege cu schitul Prodromu era sa se dea o suma nu de 500 de euro pe an pentru un copil, ci de 50.000 de euro anual pentru fiecare calugar de acolo", noteaza Tenita.

"Decizia noastra de vot, a celor care au votat contra sau s-au abtinut, a fost bazata pe acest fel de gandire, nicidecum pe vreun soi de dusmanie. Si mai ales pe faptul ca acel schit nu o duce asa rau, si ca oricum el ar fi primit o suma consistenta de la statul roman (cea din legea din 2007)", a mai spus Tenita.

"Dar legea cu alocarea de 1 milion de euro a trecut, asa ca schitul Prodromu primeste acum respectiva suma. Si nu doar anul acesta, ci cat timp legea este in vigoare. Practic, o renta perpetua", a completat Tenita.

"Este o o suma de patru ori mai mare decat cea pe care Muzeul Revolutiei Romane din Timisoara o primeste anul acesta, si a carui deschidere va fi probabil amanata iar. Asta e tot. Nimic conflictual aici", a completat acesta.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#catalin tenita, #schita, #Gabriela Firea, #Gabriela Firea PSD , #stiri politice