Florin Citu, regrete privind incapacitatea Romaniei de a avea un vaccin propriu: "Era bine sa fi avut. Macar sa putem sa il producem"

Vineri, 14 Mai 2021, ora 16:15

   

Florin Citu, regrete privind incapacitatea Romaniei de a avea un vaccin propriu: "Era bine sa fi avut. Macar sa putem sa il producem"
Prim-ministrul Florin Citu a afirmat vineri, 14 mai, ca sectorul privat din Romania trebuie sustinut pentru a face macar o parte din productia de vaccin impotriva COVID-19 si a precizat ca regreta ca tara noastra nu produce acest vaccin, in contextul in care Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara UE si au putut fi observate cateva sincope.

"Nu numaidecat un vaccin propriu, ci macar sa putem sa il producem. Nu numai Romania, ci toata Europa. Era bine sa fi avut, pentru ca BioNTech e o companie europeana, e adevarat, dar Pfizer, Moderna, AstraZeneca sunt companii din afara Uniunii Europene si s-au vazut cateva sincope.

Cred ca cu totii am invatat si cred ca prin acest PNRR, care inseamna si rezilienta, ceea ce inseamna ca poti sa te redresezi imediat dupa un soc negativ, sa ne gandim cum am putea sustine Start-up-urile si companiile in Uniunea Europeana. Eu m-as uita si la sectorul privat din Romania. In ceea ce priveste productia de vaccinuri sau posibilitatea de a avea in Romania - macar sa facem o parte din productia de vaccin.

Avem 11 companii pe care le-am pus pe lista pentru Comisia Europeana, dar eu cred ca trebuie sa ne uitam cum sa sustinem Start-up-urile in Romania, care sa creasca si sa se dezvolte", a explicat Florin Citu, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri la Gura Humorului, judetul Suceava.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2793 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Aliboron-Jiji
rank 5
Cîțu: ”Dacă vaccinăm 5 milioane, de la 1 iulie ținem masca doar
Premierul țării a fost la Bruxelles să negocieze bani pentru Romania din fondul alocat pentru reconstrucția post-pandemie. Oficialii europeni sunt reticenți in a acorda acești bani țării noastre pentru că sunt convinși că-i vom da pe băutură și țigări și ca să ne cumpărăm BMW-uri second din Germania să facem raliu.

https://www.timesnewroman.ro/life-death/rabla-pentru-electrocasnice-doamna-carmen-l-a-predat-pe-klaus-la-altex/
just_comment
rank 5
Ca si cum
ar uita ca cineva a refuzat o finantare mai serioasa pentru cei de la Timisoara.
"Vaccinul anti-covid inventat la Institutul OncoGen din Timișoara acum un an, pe care guvernul a refuzat să-l finanțeze, va fi testat in Germania."
attila
rank 5
Ca și cum cineva
a primit deja 2 milioane de euro din banii contribuabililor și nu s-a ales cu nimic...
iar știrea cu vaccinul testat in Germania este total falsă. In Germania se testează un vaccin german care n-are nicio legătură cu Oncogen.
MacGigi
rank 5
Just coment, interzis la dreapta :))) Vorbiti de vaccinul care
trebuia sa fie produs de India ?!?!?
Aveti un sens al umorului destul de macabru .
Stefannel
rank 5
Da, a existat si Romania a dat cu copita
Romanica a avut sansa cu institutul Oncogen, dar evident, autoritatile noastre put de competenta si prostie.
MacGigi
rank 5
Domnule premier, aveti probabil o expertiza in finante, dar in
vaccinuri sunteti alaturi de aratura.
State infinit mai dezvoltate in acest domeniu foarte special (Belgia, Franta, Italia, Spania, ca sa nu dau decat cateva exemple) nu au dezvoltat si nici nu produc vaccinuri originale anti Covid. Ar fi Romania mai bine inzestrata?!?! Ma indoiesc. Din pacate, imi este dificil sa scriu asta, Romania nu mai are de multa vreme nici resursele intelectuale, nici cele industriale (pharma) pentru productia unui vaccin atat de complex ca un Pfizer, Moderna, etc.
Stefannel
rank 5
Romania a avut
Daca ai amnezie, Institutul Oncogen a dezvoltat unul, dar evudent, fara fonduri si sprijit, nu a ajuns departe.
Pentru asta guwernul trebuia dat afara in suturi, in frunte cu Bolovannis!
LIBERALUL
rank 5
Florine, era bine să mai avem...
Multe din ce astăzi, vin din import,altădată ni le produceam acasă.Am avut și vaccin antigripal și multe alte intervenții din munca cercetătorilor din Romania.
Imi e teamă, din ce se vehiculșează privitor la instrăinarea pămantului pentru care de la Decebal și pană mai ieri,ar fi fost apărat ca de barbarii mileniului I d. H
-in treacăt amintind de intalnirile cu turcii pe diverse "arene" din Țara Romanească și Moldova, cu niște meciuri prin Transilvania, pămant daco-get chiar cand ne-a vizitat impăratul Traian,dar la 600 de ani a avut loc un meci condus de Gh.Doja din partea noastră și peste incă 270 ani, alt meci condus de trioul Horia,Cloșca,Crișan . Nu putem pune pauză, fără a aminti că romanii au luptat in 3 războaie-1877, mai apoi din 1916, mergand in 1940 și spre est și spre apus, să-și păstreze intregirea udată cu sange.
Astăzi, un deștept de dă in gropi, se intreabă cui să vinzi pămantul ȚĂRII, dacă nu celui care dă mai mult!!?Și cine sunt aceia ce vor să ne cumpere toată Țara?Și urmașii noștri, unde să-și plangă bunicii, părinții, frații?
N-ar fi mai bine să ne vindem pe doi lei politicienii ce vor să ne vandă pămantul udat de milenii de-ai noștri
străbuni?
Stefannel
rank 5
Da, Catile, din cauza incompetentei voastre
Institutul Oncogen a avut un program pilot dar v-a durut in dos, nu l-ati sprijinit cu nimic.
UE a alocat fonduri tarilor care cercetau dar nu v-a interesat. Erati innebuniti dupa licitatii cu dedicatie la suprapreturi.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor