Ziare.com

Guvernul a adoptat bugetul pe 2009 (Video)

Joi, 05 Februarie 2009, ora 21:08

   

Guvernul a adoptat bugetul pe 2009 (Video)
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, proiectul de buget pe anul 2009, actul normativ urmand sa fie inaintat, vineri, Parlamentului.

Printre masurile de austeritate luate de Guvern se numara inghetarea salariilor demnitarilor pentru anul 2009, fiind vizate de aceasta masura aproximativ 7.000 de persoane. Premierul a explicat ca masura inghetarii salariilor demnitarilor a fost necesara pentru ca resursele financiare sa fie indreptate catre persoanele cu venituri mici.

La insistentele jurnalistilor care au vrut sa afle daca vor exista, totusi, mariri salariale in acest an, Emil Boc a raspuns, vizibil iritat: "Dupa 15 aprilie vom discuta despre cresterile salariale, care vor depinde de performanta economiei romanesti. Deocamdata luam masuri pentru ca economia sa permita cresterea salariilor."

Potrivit premierului Emil Boc, "bugetul este concentrat si axat in primul rand pe mentinerea si crearea de noi locuri de munca, iar in al doilea rand pe absorbtia fondurilor comunitare".

Cele 23 de masuri anticriza asumate de Guvern au costuri bugetare de 51,9 miliarde lei (13 miliarde euro), din care cea mai mare parte reprezinta alocari pentru investitii, ca stimulent pentru cresterea economica.

Proiectul, semnat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si de cel al Justitiei, Catalin Predoiu, cuprinde un capitol separat cu masurile anticriza asumate de Executiv, relateaza NewsIn.

"Pachetul de masuri al Guvernului Romaniei pentru stimularea cresterii economice si protejarea intereselor economice ale populatiei" contine trei tipuri de masuri: pentru relansarea si stimularea cresterii economice, pentru finantarea economiei si cresterea lichiditatii si masuri sociale.

Masurile pentru relansarea si stimularea cresterii economice, in valoare totala de 42,1 miliarde lei (10,5 miliarde euro), cuprind in primul rand alocarea a 10,2 miliarde euro pentru investitii, "reprezentand 20% din totalul cheltuielilor bugetare pentru 2009 si 7% din PIB", se arata in document.

"Este practic cea mai mare suma pe care un Guvern, cel putin dupa anul 2000 il aloca investitiilor", a explicat premierul Emil Boc.

A doua masura de acest tip prevazuta in proiect este perfectionarea mecanismului de absorbtie a fondurilor comunitare, care include infiintarea unui grup interministerial pentru gestionarea aborbtiei fondurilor comunitare, subconducerea directa a primului ministru si a vicepremierului.

Neimpozitarea profitului investit

O alta masura cu impact asupra bugetului reprezinta neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu trimestrul al doilea al acestuian, care va costa bugetul 0,7 miliarde lei.

Pachetul include si operationalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri si infiintarea fondului de contragarantare, precum si alocarea de la buget, in 2009, a aceluiasi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca in 2008, respectiv 0,26 miliarde lei.

Pentru continuarea si extinderea programului Rabla sunt prevazute fonduri de 0,23 miliarde lei. Programul Rabla este disponibil, in acest an, pentru masinile mai vechi de 10 ani, fata de prevederea anterioara, care accepta doar autovehiculele mai vechi de 12 ani.

De asemenea, suma acordata pentru o masina creste de la 3.000 la 3.800 lei, iar numarul de autovehicule finantare creste cu 50%, la 60.000, de la 40.000 in 2008.

Ultimele trei masuri de la prima categorie cuprinsa in proiectul de buget se refera la includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale, modificarea tarifului de utilizarea infrastructurii feroviare publice - avand ca indicatori de referinta tona/km transportat - si suplimentarea bugetului activitatii de cercetare-dezvoltare la prima rectificare bugetara din 2009.

Masurile pentru finantarea economiei si cresterii lichiditatii, in valoare de 8,77 miliarde lei (2,2 miliarde euro), includ in primul rand achitarea datoriilor administratiei centrale si locale catre agentii economici. Acestea insumeaza, dupa cum guvernul a anuntat deja, 7,7 miliarde lei si vor fi platite esalonat. Potrivit Finantelor, 1 miliard lei a fost deja platit la finalul lunii trecute.

O alta masura care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri consta in compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat "si in lunile ulterioare lunii in care s-a depus cererea de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile".

Capitalizarea CEC Bank are prevazut de la buget, asa cum fusese anuntat anterior, 900 milioane lei, in timp ce Eximbank va fi capitalizat prin utilizarea dividendelor cuvenite statului, fondurile totale insumand 170 milioane lei.

Statul prevede si alocarea, pentru Eximbank, a unor fonduri publice pentru instrumente de asigurare si garantare a operatiunilor de export, precum riscul valutar sau cel de neplata.

Masuri sociale

Ultimele masuri prevazute la aceasta categorie sunt accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene si modificarea legii achizitiilor publice pentru flexibilizarea procedurii, precum si adoptarea legislatiei privind parteneriatul public-privat in vederea cresterii investitiilor private in infrastructura.

Masurile sociale cuprinse in proiect, in numar de opt, costa 1,04 miliarde lei (260 milioane euro), din care 750 milioane lei merg la acordarea pensiei sociale pentru pensionarii cu venituri mici. Pensia minima va fi de 300 lei incepand din 1 aprilie si de 350 lei din 1 octombrie.

O alta masura sociala este compensarea cu 90% din pretul de referinta pentru medicamentele din lista B, pentru pensionarii cu pensii de pana la 600 lei.

Preluarea de catre stat a contributiilor sociale pentru salariatii in somaj tehnic timp de trei luni ar urma sa coste 100 milioane lei, iar sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri are alocat un buget de 13 milioane lei.

Guvernul va prelungi, in 2009, cu trei luni perioada de acordarea ajutorului de somaj, masura urmand sa coste bugetul de stat 180 milioane lei in acest an.

Alte masuri considerate "sociale" constau in propunerea guvernului de inghetare a salariilor demnitarilor in 2009 si acordarea statutului de utilitate publica pentru comitele sectoriale pentru formare profesionala.

In acest context, premierul Emil Boc a reiterat faptul ca "primii care trebuie sa stranga cureaua sunt demnitarii".

Dupa 15 aprilie urmeaza sa fie declansat mecanismul de consultare cu partenerii sociali pe tema cresterilor sociale din 2009, pana la acea data majorarile fiind blocate.

Citeste mai multe despre sedinta guvern adoptare buget 2009
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4444 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CAPITOLUL SPAGA ESTE SECRET !!!

SE PARE CA SPAGA S-A MARIT CU 20% .HALAL BUGET.

 

 

Frumos

Imi place ce am citi, mai ales ca nu are conotatii subiective articolul.

Bugetul este de foarte mare bun simt! Suntem norocosi ca avem in sfarsit un premier care isi face temele si un guvern care pare sa functioneze bine.

Sper sa ne mearga din ce in ce mai bine!

 

 

bugetul

Ca a facut sau nu bugetul este treaba guvernului , dar ma ingrozeste avalansa de vorbe ce le debiteaza imutil Dl. Premier " explicind " la comferinta de presa ceva ce nimeni nu intrebase si ocolind sa raspunda concret la intrebare . Si am inteles dece se spune ca avocat este un ins care vorbeste mult si nu spune nimic

 

 

Tovarase Moise;

Ce-ar fi sa te "transferi" in Israel ? Acolo, cel putin, nu vei mai suferi de frig, ci te vei putea incalzi la focul rachetelor organizatiei pacifiste Hamas...

AFARA, AFARA CU TOTI ASIATICII SI AFRICANII DIN TARA SI DIN UNIUNEA EUROPEANA !

 

 

Intr'adevar:

Mintea ta a luat-o aiurea !...

 

 

Vai de noi cu guvernul, presedintele si bugetul asta!

Una dintre nereguli se referă la discrepanta dintre incasările din impozitul pe salarii si cele din TVA. Cu toate că Executivul pune accent pe venituri mai mari din partea populatiei, acestea nu au fost estimate si in prognozele despre consum.
Proiectul bugetului, prezentat de Executiv partenerilor sociali, a starnit nemultumirea sindicatelor si patronatelor. Acestea lansează acuze la adresa Guvernului, pe motiv că a intocmit un buget nerealist, bazat pe calcule eronate, pentru a rezulta un deficit de 2% din PIB. In acest scop, Guvernul mizează pe incasări de 44,42 miliarde lei, proveniti din taxa pe valoare adăugată, cu 8,7% mai mult fată de executia preliminară din 2008.
Acest lucru ar fi posibil dacă se tine cont de o crestere economica de 1%-2% si de o inflatie de 5%-6%.
Mai mult, Guvernul speră la venituri din impozitul pe salarii de 21,22 miliarde lei, adică o majorare cu 36,2% fată de 2008. O asemenea crestere poate fi obtinută fie in urma unei supraimpozitări, neanuntate incă, fie prin majorări ale veniturilor.

 

 

O persoana atat de bine informata ar trebui sa scrie articole, nu sa le citeasca.

In concluzie este vrajeala ce ati scris.

 

 

Dreptate?

Cine a muncit norma intreaga are pensie de 400-1500 ron, cine nu a muncit deloc va avea 300 respectiv 350 ron si cine s-a facut a muncii ( magistratii, parlamentarii, politia, etc.) au pensii de la 2000 la 20000 ron. Numai primii au cotizat conform legii 19, dar nu primesc cei 45% conform legii. Celelalte sunt POMENI pentru alegerile din 2009.

 

 

Aveti dreptate

Toate guvernele dupa 1989 si mai ales cele mai actuale au incurajat nemunca,dar asta a facut-o de oaie.Saraca mama a muncit 30 de ani in agricultura,venea seara tarziu si unele ,,putori"stateau la poarta si mancau seminte;ce va spune saraca mama care acum are o pensie de 318 lei si nenorocitii astia vrea sa le faca ,,putorilor"pensie sociala de 350 lei?

 

 

Daca tot presupunem ca nu avem cum sa prevedem nimic, nu putem prevedea nici daca deciziile guvernului sunt bune sau nu.

 

 

te rog argumenteaza

Bugetul asta se bazeaza pe calcule mai putin pertinente. Nici cei mai mari economisti nu pot prevedea pe termen scurt si mediu evolutia indicatorilor economici. Guvernul acesta este prins intre promisiunile facute si incapacitatea lui de a estima impactul crizei asupra economiei. Toata tergiversarea asta, toata tragerea de timp cu bugetul nu este altceva decat un ragaz in speranta conturarii clare a dorintelor sindicatelor, a limitei acestora de unde vor incepe a vocifera. Este o metoda de guvernare la cererea maselor. Daca masele vor cere lise va da indiferent de consecinte.

 

 

Dle Cuza, sunt de aceeasi parere

repartitia bugetului si masurile anticriza mi se par judicioase si realiste.

 

 

Pai vin alegerile.

Si cum vrei sa mai obtina niste voturi in plus daca nu dau nimic?
Exemplu minor: am o casa la tara, intr-o comuna cu o importanta populatie de colorati, care nu lucreaza nicaieri. Deci au dreptul la ajutor sociall. Teoretic ar trebui sa presteze 70 de ore lunar "munca in folos obstesc". Ar avea ce face. Macar curatenie prin localitate.
In schimb domnul primar, baiat destept, nu i-a pus niciodata sa faca nimic. Si asa este primar din 1990, sub toate guvernele si trecand pe la toate partidele.

 

 

Ai dreptate...

... acest buget extraordinar, de bun simt, va fi valabil exact pana la 15 aprilie, data ce tot ne este fluturata in aceste zile!!!
Dupa..., mai vedem...
Oricum, prin iunie deja, economia se va bloca.

 

 

aduceti-va aminte de marele economist ilie serbanescu

cum critica el masurile luate de diversi guvernanti iar canda fost numit in functie si pus sa aplice marile idei a capotat si s-a dat la fund o buna perioada de timp. Acum reapare cu critici la liberali si sfaturi la pedelei. In acest spirit ii prevad acelasi viitor marelui analist financiar ionut popescu

 

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor