Happy fucking 23 august naparlit!

Autor:
Sambata, 23 August 2008, ora 18:19
5856 citiri
Happy fucking 23 august naparlit!

Cum sa descinzi printre umbrele care umplu parcul asezate pe bancute, cu o tabla de sah intre ele, adancite in amintirile care le chinuiesc, cand nu se afla la coada, in troleu sau langa mormintele celor plecati sa-si aduca aminte de 23 august langa Dumnezeu?

In lipsa de cravata de pionier, e bun si un tricou cu dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna, numai ca era murdar.

L-am spalat la chiuveta - am intrat astfel in atmosfera timpurilor cand nu erau decat doua ore de apa pe zi, dar eram voiosi ca niste cintezoi stiind ca avem ora de defilare -, l-am calcat si, cu el mirosind a rufa arsa, am plecat in parc, sa vanez amintiri.

Dupa cateva ture s-a eliberat o bancuta si m-am asezat la un capat, in asteptarea momentului cand ma va baga cineva in seama.

Dupa o tanti cu un carucior, doi indragostiti care-si varasera unul altuia buzele in gat si un pusti care avea cu el o minge de bashet, mi-au venit si clientii.

Nea Gelu si nea Sorin s-au asezat pe bancuta cu sete. M-am tras mai in margine. "Stai binisor, ca n-avem treaba cu talica". Mi-am compus un suspin menit a impresiona pana si scorburile aflate la trei metri.

Si-au abandonat tabla si si-au lungit gaturile. "Dar ce-ai patit matale asa de amar?" Le-am spus ca sunt un nenorocit de ziarist care trebuia sa se intalneasca cu un amic care sa-l duca pana in comuna 23 August, langa Constanta, ca sa faca un reportaj despre mareata sarbatoare, dar care a fost lasat de caruta.

"Dar ce interes mai are tanara generatie la asta, neicusorule?" "Nu prea are, dar ma gandeam sa vaz cum mai cred oamenii despre comunism si defilari".

Ceausescu ne-a facut cu mana

Neicusorii au intinerit 20 de ani, si buzele le-au pornit singure. Primul a fost nea Sorin. "Talica poate ca ai prins, dar erai copil si nu stii cum era la 23 August.

Eu am fost organizator de spectacole, am lucrat la televiziune o perioada, dupa revolutie m-au pensionat, ca eram ceausist. Nu ca aia care prezentau, care tot cacat manasera, dar s-au crestinat brusc.

Organizam utecistii, le trageam linii pana unde sa vina, fetele erau imbracate in rochite scurte, baietii in pantaloni, erau colorati in tricolor.

Apoi veneau niste pionieri si intrau in mijloc, faceau stema. Urmau utecistii, care desenau stema partidului. Ceausescu facea pe el de placere, asculta-ma pe mine, odata ne-a facut cu mana".

"Haidi, bre, ca esti plecat cu sorcova", a intervenit nea Gelu. "Unde ti-a facut Ceausescu cu mana tie, nefericitule, ca talica erai in spate, cu foile. Vorbesti sa n-adormi, vezi ca poate te crede".

L-a impins pe colegul de amintiri intr-o parte si s-a asezat langa mine. "Asta vorbeste prostii. Asculta-ma pe mine, eu iti spun ce a fost comunismul. Doar am lucrat la aprozar".

"Pai stiam ca acolo lucrau numai femei".

"Cele mai multe, dar cine nu-l stia pe nea Gelu? Ca nu eram multi cu numele asta. Asculta aici, eu stiam tot ce se intampla. Mai incolo era carnea, si mai incolo painea, si chiar in fata Alimentara, acolo, unde mergeai cu cosul.

De 23 august bagau de toate, se calca lumea in picioare. Vorba vine, ca nu puteai sa faci gat, ca te supraveghea si la rand.

Nu cu camere video, cum sunt acu, dar erau niste tovarasi care trageau cu urechea si daca te ginea ca ai scos o vorba te ivita la interogator.

Uneori ma chemau si pe mine, sa le spun ce spun oamenii. Da parca injura careva? Ca era toti cu rahati la cur. Dar ma duceam si inventam ca lumea vrea mai multe, si erau tare multumiti.

Primele doua dati cand am fost n-am spus nimic, ca nu auzisem, dar am bagat de seama ca nu le placea. Si am inceput sa imi imaginez cam ce gandeau oamenii".

Nostalgie vs. cretini

"Ati avut angajament?, il intreb cu teama, sa nu-mi faca vant de pe banca. "Am avut, normal. Dar cine n-avea? Si-i inteleg, ca talica nu stii ca ne pandeau americanii sa ne ia cu totul, si trebuia sa aparam oraduirea.

"Aha, si s-o zdrobiti pe ailalta, cruda si nedreapta". "Vezi ca stii?". "Si acuma, in capitalism, nu va mai vine?" "Pai ce, mai vrea careva? Haidi bre, toata lumea e nebuna, nu-i pic de liniste nicaieri, oamenii sunt calare pe situatie, dar situatia-i albastra ca o vanata si nu-si mai dau seama ce le trebuie".

"Pai matale vorbesti bine, nu pare c-ai vandut morcovi".

"Pai am fost profesor de geografie, pana m-au turnat unii ca vorbesc impotriva lui Costica, seful Biroului Organizatiei de Baza, care era nepotul unui var de-a-l Odioasei. Si ca sa ma reabilitez a trebuit sa-mi schimb meseria si sa-i dau in gat pe altii".

"Pai daca ati avut de suferit din cauza regimului cum sunteti nostalgic dupa el?" "Sunt, bre, ca astia de-acuma sunt niste cretini!"

Resurectia ma-sii

Convis ca scosesem tot ce doream, m-am ridicat in picioare si am plecat. Spre terenul de baschet, poate ma-nvart de niste impresii de copii. Erau acolo, am asteptat sa ia o pauza.

M-am apropiat de ei, le-am spus cu ce ma ocup si i-am intrebat despre 23 August. Auzisera cate ceva. "Era defilare, stiu de la parinti, dar e neinteresant", imi spune Mircea.

"Dar ce te intereseaza? Nemtii au plecat de mult, comunismul si el, pe cine mai intereseaza? Cred ca umblati dupa cai verzi". "Mai sunt nostalgici".

"Sa se uite pe wikipedia si sa-l caute pe Ceausescu. Stai, mah, maine e 23 august, cu interjectia, sau resurectia ma-sii. Pai atunci, Happy fucking 23 august naparlit".

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#23 August, #defilare, #comunism, #nostalgie, #turat, #Securitate, #Cozi , #stiri politice