Incercarile lui Ludovic Orban. Lista neagra in 6 puncte

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 07:12
34025 citiri
Incercarile lui Ludovic Orban. Lista neagra in 6 puncte

Ca ne indreptam catre un guvern PNL ne-a spus-o deja presedintele. Ca pe langa ministri PNL ar mai putea fi si unul, doi ministri PMP nu e neaparat exclus, dar cum in weekendul trecut Eugen Tomac a fost in campanie in Italia, nu cred ca lucrurile au trecut deocamdata dincolo de proiect.

Iar PNL nu poate avea alt premier decat Ludovic Orban, dupa cum presedintele PNL a tot spus-o.

Nu cred in niciuna dintre listele cu ministri care circula de cateva zile prin presa. Intocmirea ei este foarte dificila, prinsa intre cateva circumstante contradictorii.

In primul rand, nimeni nu stie exact cat va dura acest guvern, avand in vedere configuratia parlamentara.

In cel mai bun caz - cateva luni, pana la punerea in practica a unui eventual acord pentru alegeri inainte de termen, ceea ce insa trebuie sa infranga rezistenta UDMR, singurul dintre opozanti care nu poate fi inghesuit pe listele altor jucatori mari care vor votul anticipat.

Dar sfarsitul Cabinetului poate fi mai putin glorios, avand in vedere pericolele urmatoarelor luni, adica inlaturarea prin motiune de cenzura, de exemplu, si cu siguranta linsarea zilnica la care ar fi expus in presa in an electoral, mai ales.

In aceste conditii, niciun europarlamentar nu ar fi dispus sa renunte la mandatul de-abia inceput pentru o aventura, niciun politician cu reale ambitii nu ar risca sa-si lege numele de un guvern de sacrificiu.

Dar nici guvern de umplutura nu poti sa faci, pentru ca el va fi condus de presedintele partidului si va deveni o marca electorala pentru presedintele Iohannis.

Mai mult decat Guvernul Ciolos, aparut dupa un soc national neasteptat, acest guvern va fi "guvernul meu", in urma unei motiuni pe care si-a asumat-o si care a raspuns nevoii sale de a livra.

Iar acum lumea vrea sa vada ce va livra, unii cu speranta de bine, care poate fi dezamagita, altii cu speranta ca vor primi ceva de criticat. Si sunt cateva ministere cheie pe care vor cadea toti ochii, incepand cu Internele, Finantele, Justitia, Apararea, Dezvoltarea Regionala. Daca acolo nu vor fi nume solide si credibile, ma tem ca Guvernul va incepe cu stangul.

Spuneam ca urmeaza o perioada cu mari pericole si am sa incerc sa prezint cateva dintre ele, fara a avea pretentia unei liste exhaustive:

1. Sabotajele. Este probabil ca noul guvern sa nu repete eroarea, impusa sau nu, a Cabinetului Ciolos de a nu se atinge de prefecti. Dar nu e suficient. Administratia este impanata cu pesedisti, la fel deconcentratele. Administratia locala este si ea dominata de pesedisti. Toti pot crea imense probleme cu impact direct asupra vietii oamenilor si care sa fie imputate Guvernului, mai ales ca, desi inca nu pare, chiar vine iarna.

2. Asteptarile. Sunt foarte mari dupa nenorocirile pesediste. In aparenta, ele pot functiona si ca avantaj: orice e oricum mai bine decat Guvernul Dancila. In realitate, cred ca standardul e cu mult mai sus. Evident ca Guvernul, nici genial sa fie, nu poate sa rezolve totul deodata.

Ceea ce poate si trebuie sa faca este insa sa livreze cateva masuri cheie care sa deschida calea altora. Despre unele am vorbit deja: primari si presedinti de CJ in doua tururi de scrutin, armonizarea Legilor Justitiei cu recomandarile organizatiilor internationale, corectarea OUG 114.

Nu e insa treaba usoara deloc, pentru ca interesele sunt divergente si sustinerea Guverului ar putea avea de suferit. UDMR nu vrea alegeri in doua tururi, nimeni in afara de PNL si USR nu vrea desfiintarea SS, iar daca va fi emisa OUG, ar putea fi declarata neconstitutionala pentru ca incalca decizia referendrumului din mai. Dar daca aceste masuri nu vor fi luate, dezamagirea va fi mare si rapida.

3. Foamea. PNL va veni la guvernare dupa ani buni de opozitie, 7 in cazul aripii pedeliste, 5 in cazul aripii liberale. Sunt doua partide cu metehne vechi, asemanatoare cu ale pesedistilor, chiar daca nu la cotele PSD.

Va fi o incercare pentru Ludovic Orban sa ii impiedice pe liberali sa-si bage degetele adanc in borcanul cu miere, dupa atata post politic.

Si daca nu va reusi, presa pesedista va avea grija ca in an electoral sa marcheze fiecare picatura de miere si sa o prezinte ca pe un butoi.

4. Propaganda. Noul guvern nu va avea foarte multe voci obiective in presa. Daca va fi vorba despre exigenta, ar fi normal, dar va fi propaganda violenta in an electoral, pe care deja o vedem.

5. Bombele plantate de PSD. Primariile nu mai au bani, deficitele sunt foarte sus, rectificarea trebuie facuta, bugetul trebuie sa se inchida cu toate majorarile angajate de PSD, plus o infrastructura institutionala putreda din care mai tasneste cate o nenorocire precum Caracalul.

Toate acestea vor exploda pe rand in fata Guvernului, unele inevitabil, si gestionarea crizelor va fi o mare incercare.

In an electoral, mai ales, unele masuri impopulare vor fi imposibil de luat, deja presedintele Iohannis, dar si liderul PNL au promis ca nu se pune problema de taieri. Orice beneficiu s-ar elimina ar deveni arma electorala. Asa a fost si in 2009, dupa care in 2010 aterizarea a fost foarte dura.

6. Luptele interne. Nu numai in partidele in picaj, precum PSD, se ascut cutitele. Si puterea aprinde lupta, pentru ca sunt multe de impartit. Va fi o incercare pentru PNL sa tina capacul pe oala si sa nu inceapa vreo haicuiala in vazul lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Iohannis Orban guvern PNL , #stiri politice