Le Monde: Politica incoerenta a guvernului roman a condus la esec

Joi, 13 August 2009, ora 22:16
2968 citiri
Le Monde: Politica incoerenta a guvernului roman a condus la esec

Cotidianul francez Le Monde publica in editia sa electronica o analiza la rece a situatiei cu care se confrunta Romania, aratand ca aceasta "este prinsa in vartejul crizei economice, din care ii este foarte greu sa iasa".

Materialul porneste de la cel mai recent protest in strada organizat de sindicalisti, cel al politistilor, care s-au plans miercuri de conditiile tot mai grele de lucru si de reducerea preconizata a veniturilor.

"Furia politistilor este punctul culminant al crizei care a pus stapanire pe serviciile publice din Romania", arata Le Monde intr-o corespondenta de la Bucuresti.

Guvernul incearca sa ia masuri drastice, ajungandu-se chiar la trimiterea fortata in 10 zile de concediu fara plata a angajatilor din sectorul public, masura ce va avea ca efect o economie de circa 360 de milioane de euro, in opinia ministrului de Finante, Gheorghe Pogea.

Luni, Romania s-a angajat in fata FMI sa reduca cheltuielile publice cu 1 miliard de euro in 2009 si cu inca 3 miliarde de euro in 2010, iar circa 150.000 de functionari asteapta sa fie concediati.

"Politica incoerenta a guvernului de coalitie dintre democrat-liberalii presedintelui Traian Basescu si socialisti a condus la esec", mai scrie Le Monde.

"Cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale din toamna, cei doi parteneri de guvernare isi petrec timpul mai mult in razboaie politice decat guvernand(...) Constrangerile impuse de acordul cu FMI pentru reformarea finantelor publice au fost prost gestionate de Guvern, care a ales solutii improvizate, cu consecinte catastrofale", se mai arata in articolul citat.

In acest context, romanii sunt de-a dreptul socati de deciziile luate de unii edili locali, care cheltuiesc sume fabuloase pe nimicuri, mai scrie Le Monde, dand drept exemplu decizia primarului Capitalei, Sorin Oprescu, "potential candidat la presedintie, care este gata sa dea 700.000 de euro pe 20 de ceasuri publice".

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#politica guvern Monde, #masuri guvern esec, #analiza Le Monde , #stiri politice