Mica Unire: Basescu, Ponta si Antonescu vorbesc de solidaritate, conlucrare si elite politice

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 11:16
2710 citiri
Mica Unire: Basescu, Ponta si Antonescu vorbesc de solidaritate, conlucrare si elite politice
Foto: Adevarul

Ziua Principatelor Romane este marcata vineri, la Moldova, prin diferite manifestari culturale, militare si religioase. Inca de dimineata, politicienii au transmis, pe retelele sociale, mesaje pentru a marca 155 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.

Presedintele Traian Basescu aminteste, la inceputul mesajului sau, ca astazi celebram Ziua Unirii Principatelor Romane, "un eveniment istoric care isi pastreaza forta spirituala pentru noi toti, cei care suntem in Romania sau in comunitatile din afara granitelor".

"Am amintit cu prilejul fiecarei sarbatori dedicata momentului Unirii faptele istorice extraordinare care au pregatit-o, dar si figurile politice fara de care nu ar fi fost cu putinta Unirea romanilor intr-un singur stat care sa le asigure identitatea si viitorul national. Cred ca aceasta zi este cel mai bun prilej sa reflectam impreuna la semnificatiile Unirii, la sensul profund al acestui mare ideal devenit realitate care a marcat nasterea Romaniei moderne. Unirea ramane, fara indoiala, actul politic fondator al tarii noastre. Dar, dincolo de dimensiunea politica, nu trebuie sa uitam de forta acesteia de a ne aduce impreuna.

Poporul roman a reusit, prin vointa celor profund dedicati, sa realizeze unitatea nationala si, de aceea, consider ca aceasta vocatie dovedita intr-un moment istoric trebuie sa ne faca sa intelegem importanta solidaritatii in interiorul marii noastre familii care este Romania. Daca vom cultiva aceste principii, vom putea sa transmitem generatiilor viitoare adevaratul sens al unitatii si forta Unirii care a calauzit poporul roman in 1859 si care ramane, peste ani, un testament atat de valoros", se arata in mesajul presedintelui Basescu.

Si premierul Victor Ponta a transmis, vineri dimineata, cu prilejul zilei de 24 ianuarie, un mesaj de unitate si solidaritate, aratand ca romanii au transmis un mesaj similar in urma cu 155 ani, cand liderii politici ai vremii au decis ca interesul national este mai presus "de orice ambitii egoiste sau interese particulare".

"Cu prilejul zilei de 24 ianuarie, Guvernul reafirma mesajul de unitate si solidaritate pe care romanii l-au transmis in urma cu 155 de ani, cand liderii politici ai vremii au decis ca interesul national si soarta poporului sunt mai presus de orice ambitii egoiste sau interese particulare. Romanii de pretutindeni isi afirma astazi cu mandrie valorile si originile, celebrandu-i pe cei care au pus bazele constructiei noastre nationale", se arata in mesajul prim-ministrului.

Mica Unire: Ponta nu mai merge la Iasi

Antonescu: Unirea Pricipatelor nu ar fi fost posibila fara conlucrarea dintre reprezentantii tuturor taberelor politice

Si colegul sau de alianta, liderul liberal Crin Antonescu, vorbeste despre conlucrarea, in urma cu 155 de ani, dintre reprezentantii tuturor taberelor politice si intelectuale ale vremii.

"Sarbatorim astazi 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane prin alegerea, la Iasi si la Bucuresti, a unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza. 24 Ianuarie 1859 marcheaza demararea unei profunde reforme structurale si legislative, fiind o etapa esentiala in cristalizarea statului national roman. Perioada in care s-a desavarsit Unirea Principatelor Romane a fost o epoca de o intensitate istorica aparte, o veritabila revolutie a unitatii", a aratat Antonescu.

Potrivit presedintelui PNL, obiectivul Unirii nu a reprezentat un scop in sine, iar efectele infaptuirii sale s-au extins asupra societatii in ansamblul sau.

"Actul propriu-zis al Unirii ramane insa momentul declansator in procesul de formare si inchegare a statului roman modern, al carui beneficiar avea sa fie poporul, in totalitatea sa. Ritmul, dimensiunile si profunzimea acestui act s-au resimtit puternic in anii care au urmat, Romania orientandu-se in mod irevocabil catre spatiul occidental si spre valorile sale fundamentale.

Fara clarviziunea si intelepciunea politica a inaintasilor nostri, fara conlucrarea dintre reprezentantii tuturor taberelor politice si intelectuale ale vremii, Unirea Principatelor Romane nu ar fi fost posibila. In toate acestea rezida semnificatia profunda a unirii: dincolo de orice obiective secundare, deasupra oricaror interese fragmentare trebuie sa stea, intotdeauna, expresia interesului national. La un secol si jumatate de la Unirea Principatelor Romane, idealul precursorilor nostri este implinit. Suntem astazi o natiune libera, unita si puternica", a transmis presedintele Senatului.

"Romania a avut candva o elita politica"

Despre unitate vorbeste in mesajul sau si fostul ministru Elena Udrea. Democrat-liberala scrie, pe pagina sa de Facebook, ca Unirea de la 24 ianuarie 1859 "reprezinta dovada faptului ca Romania a avut candva o elita politica a carei principala preocupare a fost binele comun si transformarea in realitate a dezideratelor tuturor romanilor".

Mica Unire: Politicienii dau buluc la Iasi, protestatarii le arata morcovul

"In fiecare an realizez ca actuala clasa politica ar trebui sa priveasca Mica Unire drept exemplul perfect a ceea ce se poate face atunci cand inima si constiinta sunt in locul potrivit. Le doresc si eu 'La multi ani!' tuturor romanilor si sper sa gaseasca in interiorul lor puterea de a fi mai uniti si mai buni unii cu ceilalti!", scrie Elena Udrea.

La randul sau, fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, a transmis un mesaj pe Facebook.

"In urma cu 155 de ani, la 24 ianuarie, se punea piatra de temelie a Romaniei moderne. Unirea Principatelor Romane a fost primul pas spre reintregirea neamului romanesc, desavarsita in 1918. Prin eforturile unor personalitati ale acelor vremuri, precum Alexandru Ioan Cuza sau Mihail Kogalniceanu, poporul roman si-a luat in maini propriul destin orientandu-se spre un proiect comun: Unirea.

Din punct de vedere simbolic, 24 ianuarie 1859 a aratat ca, pusi in fata unor alegeri importante, romanii au lasat deoparte divergentele si au ales sa fie impreuna", noteaza EBa pe reteaua de socializare.

Ea mai spune ca astazi, poate mai mult ca oricand, "trebuie sa reflectam la ceea ce a insemnat pentru inaintasii nostri Mica Unire si sacrificiile pe care unii dintre ei le-au facut pentru ca poporul roman sa se reuneasca".

"Este si un moment in care gandurile noastre ar trebui sa se indrepte spre acei romani care, datorita unor evenimente istorice nedrepte sau pur si simplu din incercarea de a-si croi un viitor mai bun, se afla in afara granitelor Romaniei. Aceasta zi le este dedicata si lor, deoarece si ei, ca si noi, pastreaza vie in suflet mandria de a fi roman. La multi ani!", conchide mezina presedintelui.

D.R.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mesaje politicieni unire, #mesaje Ponta Antonescu Unire, #Mica Unire Udrea Elena Basescu , #stiri politice