Ioana Mihaila: Nu este posibil ca in acest ritm de vaccinare sa ajungem la cinci milioane pana in iunie, vaccinate cu doua doze

Duminica, 09 Mai 2021, ora 12:04
3128 citiri
Ioana Mihaila: Nu este posibil ca in acest ritm de vaccinare sa ajungem la cinci milioane pana in iunie, vaccinate cu doua doze
Ministrul spune ca am putea ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate cu cel putin o doza FOTO Ro Vaccinare

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, considera ca nu este posibil ca in acest ritm de vaccinare Romania sa ajunga la cinci milioane de persoane vaccinate cu doua doze, dar afirma ca este probabil sa se atinga aceasta cifra pentru persoanele carora li se administreaza o singura doza.

Ioana Mihaila a fost intrebata duminica, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, daca Romania ar putea atinge tinta de 10 milioane de persoane vaccinate in aceasta toamna.

"Daca ritmul de vaccinare tine pasul cu ritmul de distributie si de aprovizionare cu vaccinuri, dar ritmul de vaccinare din pacate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a inceput sa aiba un trend destul de bun si in crestere. Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am inceput de saptamana asta si vaccinarea la medicii de familie si imi incurajez colegii medici de familie, chiar daca nu sunt dintre cei 3.000 inscrisi, sa inceapa sa se inscrie pentru a primi vaccinurile si pentru a vaccina in comunitate. Extindem si locurile si ne adresam si altor categorii si populationale, dar si de profesionisti care sa poata sa fie vaccinati, respectiv sa vaccineze tocmai cu scopul de a creste si ritmul de vaccinare pentru ca in momentul acesta vaccinuri avem", a declarat ministrul Sanatatii.

Ioana Mihaila a precizat ca pana in luna iunie e posibil sa fie cinci milioane de romani vaccinati cu prima doza, dar nu cu ambele doze.

"Este posibil ca pana la mijlocul lunii iunie sa avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doza. Pentru a atinge imunizarea completa, este nevoie de doua doze si de un anumit interval de timp scurs de la a doua doza. Nu este posibil in acest ritm de vaccinare sa ajungem la 5 milioane pana in luna iunie, pana la mijlocul lunii iunie, dar este posibil sa ajungem la 5 milioane cu prima doza si prima doza confera un oarecare grad de protectie", a transmis Ioana Mihaila.

Ea nu crede ca statul trebuie sa ofere cetatenilor bani ca sa se vaccineze si considera ca "ca cea mai mare rasplata pentru vaccinare e linistea pe care o simtim dupa ce ne-am vaccinat".

Intrebata de realizatorul Sebastian Zachmann daca persoanele vaccinate vor avea mai multe drepturi decat cele nevaccinate, Ioana Mihaila a raspuns: "Nu le-as spune drepturi, pentru ca intram intr-un teren sensibil, beneficii. Cred ca persoanele vaccinate ar trebui sa se simta mai relaxate in a reveni la activitati care nu sunt inca acceptabile pentru cei care au risc de contractare a infectiei. (...) Nu vreau sa spun lucruri concrete pe care dupa aceea sa le contrazic. Deciziile nu depind doar de Ministerul Sanatatii, deciziile depind de Ministerul Sanatatii, care se consulta cu industria HORECA, de exemplu, care se consulta cu ceilalti membri ai Guvernului, care se consulta cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Asa ca atunci cand finalizam toate aceste consultari vom veni cu propunerile concrete".

Ministrul Sanatatii a mai fost intrebat daca este de acord cu afirmatia fostului consilier in cadrul MS Razvan Chereches care a precizat ca nu este niciun motiv sa mai existe restrictii pentru populatia vaccinata.

"Sunt de acord ca, atunci cand suficienta populatie va fi vaccinata, nu mai exista motiv de restrictii, dar inca nu suntem in acel moment", a transmis Ioana Mihaila.

Comitetul de coordonare a vaccinarii a transmis, sambata, ca in ultimele 24 de ore au fost vaccinate 110.633 persoane, cel mai mare numar inregistrat pana in prezent. Potrivit celor mai recente date, sunt 2.311.487 de persoane vaccinate cu ambele doze si 1.268.881 de persoane vaccinate cu prima doza.

Premierul Florin Citu declara la sfarsitul lunii aprilie ca avem toate conditiile sa atingem tinta de 5 milioane persoane vaccinate pana la data de 1 iunie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ioana Mihaila, #vaccinare covid, #pandemie coronavirus Romania , #stiri politice