Ministrul Muncii: Exista conditii pentru sporirea salariilor profesorilor din aprilie (Video)

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 17:08
1813 citiri
Ministrul Muncii: Exista conditii pentru sporirea salariilor profesorilor din aprilie (Video)

Decizia Guvernului de a accepta de la 1 aprilie cresterea salariilor profesorilor este conditionata de reforma si de o noua lege a salarizarii bugetarilor, conform ministrului Muncii, Mariana Campeanu.

"Profesorii vor primi drepturile aferente, adica majorarea salariilor cu 50%, daca la 1 aprilie 2009 va intra in vigoare noua lege a salarizarii personalului din sectorul bugetar", a declarat, pentru NewsIn, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Ministrul a spus ca decizia Guvernului se aplica astfel incat profesorii sa primeasca salarii sporite cu 50% din luna mai.

Guvernul nu a blocat majorarea pensiilor pentru persoanele din grupele I si II de munca, lasand aceasta decizie de acpordare a pensiilor marite in sarcina viitorului guvern, a declarat marti, pentru NewsIn, ministrul muncii, Mariana Campeanu.

"Legea (de marire a punctului de pensie cu 50% pentru categoriile I si II de munca - n.r.) functioneaza pana in luna decembrie inclusiv in varianta propusa de guvern, urmand ca acordarea unor pensii marite in varianta propusa de Parlament sa revina noului guvern", a spus Mariana Campeanu.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, incepand cu 1 octombrie 2008, persoanele care au avut gradele I si II de munca si au

iesit la pensie pana in 1990 vor beneficia de cresterea pensiilor.

Intr-o a doua etapa, in februarie 2009, vor fi marite pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii intre 1991 si 1996, inclusiv.

Urmatoarele doua etape de majorare a pensiilor pentru cei cu gradele I si II de munca vor avea loc in iunie si octombrie 2009 si vor cuprinde persoanele iesite la pensie intre 1997-2001, respectiv 2002-2008.

Legea promulgata sambata de presedintele Basescu prevede acordarea pensiilor majorate de la 1 ianuarie 2009.

Reprezentantii Guvernului au afirmat in repetate randuri ca efortul financiar al maririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi sustinut si ca aplicarea Legii votate de Parlament ar duce fie la majorarea deficitului bugetar la 7% in 2009, fie la reducerea cheltuielilor cu investitiile.

Potrivit analizei realizate de Executiv si trimise Presedintiei, majorarea concomitenta a salariilor bugetarilor si a punctului de pensie pentru grupele I si II de munca, in forma votata de Parlament, va duce in final la o inflatie de doua cifre si la disponibilizarea a circa 300.000 de angajati.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, marti, ca ar putea fi necesara reconsiderarea deciziei de a creste salariile din invatamant cu 50%, in conditiile in care, potrivit estimarilor institutiei, majorarea va avea un impact asupra bugetului de peste 0,75% din PIB in 2009, conform unui comunicat FMI, semnat de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez-Ansola.

Salariul mediu din sectorul public este deja mai mare decat cel din sectorul privat, astfel incat o crestere salariala de aceasta marime va atrage cereri similare in privinta retributiilor in sectorul privat, "afectand competitivitatea Romaniei si ducand la niveluri ale inflatiei pe care Romania nu le-a mai inregistrat de mult timp", arata FMI intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Mariana Campeanu, #conditii, #sporirea, #salariilor, #profesorilor , #stiri politice