Motiunea de cenzura: Situatie incerta cu o zi inainte de votul decisiv din Parlament. Cum arata ultimele calcule politice

Duminica, 30 August 2020, ora 19:37
9597 citiri
Motiunea de cenzura: Situatie incerta cu o zi inainte de votul decisiv din Parlament. Cum arata ultimele calcule politice
FOTO: Hepta

Parlamentul dezbate si voteaza luni motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva Guvernului Orban. Cu mai putin de 24 de ore inaintea sedintei, nu se poate spune care va fi soarta demersului initiat de social-democrati. Teoretic PSD, PRO Romania si ALDE au impreuna voturile necesare pentru inlaturarea Guvernului Orban, dar in practica situatia se poate schimba pana luni, la ora votului.

PSD are 137 deputati si 70 de senatori. La aceste voturi se adauga 24 - parlamentari PRO Romania (21 deputati si 3 senatori) si alte 3 voturi care vin de la parlamentarii ALDE. In total, pe hartie, sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea motiunii de cenzura (este nevoie de 233 de voturi).

Liderii PSD au, insa, emotii ca o parte din parlamentarii PSD si Pro Romania vor absenta sau vor vota impotriva motiunii de cenzura. Intrebat de jurnalisti ce se intampla daca parlamentarii PSD absenteaza sau voteaza impotriva, Sorin Grindeanu, prim vicepresedintele PSD, a raspuns: "Cine nu se prezinta maine sau voteaza invers, daca nu exista o cauza obiectiva, inseamna ca nu mai face parte din echipa PSD. Vreau sa fiu cat se poate de clar din acest punct de vedere".

In acelasi timp, Victor Ponta, liderul PRO Romania, anunta esecul motiunii de cenzura, acuzand blat intre PSD si PNL. "Din pacate, trebuie sa va dau o veste proasta: blatul se duce mai departe, pana la Parlament. Va dati seama ca deja s-a negociat rezultatul motiunii de maine si chiar daca noi toti cei de la Pro Romania o sa votam pentru motiune, deja cred ca s-a si scris, s-au numarat si voturile. Nu se intampla nimic maine, ramanem cu Orban si gasca foarte bine finantata de altfel din Ilfov", a declarat, duminica, Victor Ponta.

USR, PMP, UDMR si minoritatile

USR si PMP au anuntat ca parlamentarii lor nu vor participa la votul pentru motiunea de cenzura.

"Romania nu are nevoie de circul PSD. USR nu va participa la votul pentru motiunea de cenzura. Tentativa PSD de a provoca o criza politica cu trei luni inaintea alegerilor la termen e o dovada de iresponsabilitate pe care nu intentionam sa o incurajam in niciun fel", a aratat Dan Barna, liderul USR, intr-un mesaj postat pe Facebook.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, spune ca partidul sau "nu va sustine o aventura politica precum motiunea de cenzura a PSD". "PMP nu sustine acest demers iresponsabil al PSD. Nici un parlamentar din Partidul Miscarea Populara nu va fi prezent la aceasta motiune de cenzura. Aceasta este decizia pe care noi am luat-o", a declarat Tomac, la RFI.

Florin Roman, liderul deputatilor PNL, a anuntat duminica, 30 august, cu o zi inainte de motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva Guvernului Orban, va parlamentarii liberali "nu participa si nu voteaza motiunea baronilor PSD".

"Grupul deputatilor PNL nu participa la votul asupra motiunii de cenzura, pe care PSD a transformat-o intr-un ghem de minciuni. Motiunea PSD ar fi trebuie sa se intituleze: PSD vrea sa dea foc Romaniei, in plina pandemie! Avand in vedere faptul ca Romania este in lupta cu pandemia si ca suntem cu doar cateva saptamani inainte de alegerile locale si parlamentare, gestul PSD nu este doar neconstitutional, ci si unul profund iresponsabil.

Kelemen Hunor a anuntat ca UDMR va decide in ziua votului daca va sustine sau nu motiunea de cenzura a PSD impotriva Guvernului.

Grupul Minoritatilor nu a anuntat deocamdata nicio o decizie in ceea ce priveste participarea la votul pentru motiunea de cenzura.

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a precizat, la randul sau, duminica, intr-o postare pe Facebook, partidul sau va vota motiunea de cenzura: "Noi, cei de la ALDE, vom vota motiunea cu 2 maini! O vom vota cu regretul ca ea nu a venit mai devreme, probabil din dorinta de a nu ingreuna situatia medicala din tara.

Cu sau fara criza medicala, acest guvern trebuie sa plece, pentru ca oricum nu se ocupa de criza medicala si mai ales de cea economica. Pentru ei totul este doar motiv de campanie electorala si de a-si umple buzunarele din contracte dubioase. Nu stim daca motiunea va trece, pentru ca in aceste ultime zile PNL a pus la bataie toate resursele materiale ale guvernarii pentru a cumpara parlamentari in scopul ramanerii la putere. Nu stim cate conserve mai sunt ascunse prin partide si pe cate dintre ele este sistemul dispus sa le sacrifice, dar, indiferent de rezultatul votului, romanii au dat de mult un vot de blam guvernului Iohannis-Orban".

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#motiune de cenzura, #PSD, #PNL, #pro romania, #negocieri , #stiri politice