N-au mancat salam cu soia!

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 13:36
12923 citiri
N-au mancat salam cu soia!

Romanii din strainatate n-ar trebui sa mai voteze daca nu stau cu noi! Sunt vorbe pe care le-am auzit cu stupoare de la oameni intrati in direct pe la emisiunile radio si le-am citit pe forumuri, emise de cei suparati de faptul ca votul diasporei a inclinat balanta alegerilor.

Adrian Nastase propune chiar o dezbatere publica pentru ca: "Cei care au plecat de multi ani din tara, chiar daca citesc presa si sunt informati, nu au contact direct cu realitatea. Nu sunt afectati, direct, de reglementari, de taxe si impozite, chiar si de o viziune sau alta asupra viitorului - in sanatate, educatie, etc. Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica".

Vorbele acestea, spuse, e drept, la mare suparare, denota o mentalitate pacatoasa, mai ales din partea celor care au defilat in campanie sub deviza ,,O singura Romanie?". O singura Romanie si mai mutle categorii de romani, adica?

Ne-au placut banii romanilor din strainatate, pe cand trimiteau in tara cate 6 miliarde de euro pe an, numai buni pentru acoperirea deficitului bugetar, dar acum, le punem in discutie votul. Plangeam de dragul lor in reportaje TV siropoase, dar acum ii stuchim intre ochi. Azi ne gandim sa le luam votul, maine poate le confiscam proprietatile din Romania.

Crunta duplicitate: suntem in stare sa revendicam nationalist orice om care are succes, chiar daca nu prea e roman, asa cum am facut cu Herta Muller, dar ne dezicem rapid de cei cu adevarat ai nostri atunci cand fac ceva ce nu ne convine.

Pana la urma singurul criteriu in functie de care un om are dreptul sa voteze este cetatenia romana. Orice alt criteriu introdus in discutie deschide o cale periculoasa.

Acum este invocat criteriul rezidentei, dar maine am putea vorbi despre altele. De ce sa diferentiem votul romanilor in functie de rezidenta si nu in functie de avere, de exemplu, asa numitul vot cenzitar? Sau in functie de impozitele platite la stat, pe principiul cine alimenteaza mai consistent bugetul trebuie sa aiba un cuvant mai greu?

Sau, ar putea spune altii, de ce nu am diferentia greutatea votului in functie de studii, caci cei cu mai multa carte pot vedea lucrurile mai clar si sunt mai greu de manipulat? Sau poate in functie de mediul urban sau rural in care traiesc, pentru ca in general cei de la oras sunt considerati mai informati? Sunt cateva posibile variante, dar ele pot fi cu mult mai multe. Periculos de multe.

Si pana la urma, de ce am fi neaparat noi cei din tara mai pregatiti sa votam decat romanii din diaspora? E adevarat ca noi suntem implicati zi de zi in realitatile Romaniei si poate le cunoastem mai bine detaliile, insa, se stie, cu cat privesti mai de departe, cu atat iti e mai clar ansamblul, "the big picture". Dupa cum se stie ca lectia pe care o inveti in democratii asezate, cu sisteme politice functionale este cu mult mai pretioasa decat pot fi toate cele oferite de marii analisti ai neamului abonati pe la televiziuni.

In loc sa-i bestelim si umilim pe romanii care au votat in strainatate, ar trebui poate sa le apreciem efortul de a se duce la urne, aflate uneori la mare distanta de casa lor, efort pe care jumatate dintre romani din tara nu s-au obosit sa-l faca, si faptul ca inca se simt legati de soarta tarii. E drept, n-au gura plina cu salam cu soia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani strainatate vot, #romani diaspora vot, #alegeri prezidentiale strainatate, #rezultate alegeri , #stiri politice