O taxa discutabila

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 12:48
4210 citiri
O taxa discutabila

Taxa pe produsele fast food si pe cele cu continut mare de zahar sau aditivi merita privita din doua perspective, cea medicala si cea financiara.

Din punct de vedere medical, aceasta taxa se justifica. Ea vizeaza produsele cu potential periculos pentru sanatate pentru ca au continut crescut de sare, grasimi, zahar si aditivi alimentari. Este vorba despre mancare fast-food, produse de cofetarie-patiserie, snacksuri si chipsuri, si bauturile racoritoare cu exceptia apei plate si minerale sau a sucurilor naturale proaspete din legume si fructe.

Aceste produse provoaca tot felul de ravagii: obezitate, colesterol mare, diabet si alte boli de nutritie, boli cardio-vasculare, boli digestive si cancer. Adica sunt la fel de nocive ca tigarile sau alcoolul si consumul lor trebuie ca urmare descurajat in aceeasi masura.

Romania are toate motivele sa ia astfel de masuri. Suntem pe primele locuri in clasamentele internationale privind decesele provocate de cancer, inclusiv cel de colon, si infract, avem cei mai multi copii obezi si diabetici din Europa, un sfert din populatie sufera de obezitate. Statisticile privind consumul diferitelor tipuri de alimente arata ca mancam mult si prost.

In plus, oamenii care consuma masiv astfel de alimente, fiind mult mai expusi bolilor, au cu mult mai des nevoie de asistenta medicala si tratamente, astfel incat comsuma, in cele din urma, si bani mai multi din bugetul asigurarilor de sanatate. Prin urmare, e normal sa si contribuie mai mult. Doar si soferul care se dovedeste o pacoste pentru asigurator plateste prime mai mari de asigurare.

"Fast-food e mancarea ieftina a saracilor, tot de la ei sa luam?", este reprosul cel mai frecvent adus intentiei de a introduce aceasta taxa. Si saracii trebuie incurajati si invatati sa manance astfel incat sa nu se imbolnaveasca si sa nu-si imbolnaveasca si copiii. Este gresit sa credem ca mancarea sanatoasa e neaparat mai scumpa. Totul este pana la urma o chestiune de educatie si nimic mai mult.

Dar pentru a educa, pe langa taxa cu efect inhibitoriu, mai e nevoie de ceva. Pe de -o parte de campanii de educare si informare inteligente, nu doar textele acelea seci recitate cu viteza maxima in spoturi radio si TV, fara absolut niciun impact. Pe de alta parte, daca scumpim alimentele nesanatoase ar trebui sa le ieftinim pe cele sanatoase, de exemplu prin scaderea TVA. Altfel, nu vom face decat sa impingem oamenii sa se indoape cu fainoase si cartofi, adica exact alimente hipercalorice.

In plus, sa nu uitam, diavolul se ascunde in detalii. Daca actul normativ nu va prevedea cu maxima precizie, adica cifre, ce inseamna continut crescut de sare, zahar si grasimi, daca lista aditivilor considerati periculosi nu va fi la randul ei precisa si limitativa, cu precizarea concentratiilor, ne vom trezi cu o aplicare a taxei cu mult mai larga decat justifica protejarea sanatatii. Sa nu uitam ca, de exemplu, si painea contine aditivi. Desigur, putem incuraja, inclusiv prin pret, consumul de paine neagra, cu mult mai sanatoasa si mai putin aditivata sau putem impune un continut maxim admis al aditivilor din paine. Daca toate aceste detalii nu vor exista, vom ajunge, practic, la o taxa pe alimente care sa compenseze nemajorarea TVA.

Ajungem asa la banii adunati ca urmare a aplicarii taxei pe fast -food, 1 miliard de euro, dupa cum estimeaza ministerul Sanatatii. Ministrul Cseke Atilla promite ca banii vor merge strict pe investitii in domeniul sanatatii. Ar fi foarte bine, insa trebuie sa existe garantii legislative beton ca va si fi asa.

Si taxa pe viciu ar fi trebuit sa fie destinata investiilor. Ministrul Eugen Nicolaescu a utilizat banii pentru preventie si programe antifumat. Ministrul Ioan Bazac a carpit cu taxa de viciu zonele deficitare, de la programele nationale de sanatate (HIV, diabet, cancer si transpalant), pana la compensarea cu 90% a medicamentelor destinate pensionarilor.

Daca mergem si mai mult in urma vom descoperi deturnari de fonduri si mai spectaculoase. In vremea guvernarii Nastase, excedentul bugetar al Sanatatii a fost rechizitionat si folosit pentru a umple alte gauri bugetare. Nu exista nicio garantie ca, mai ales intr-un an e criza, Sebastian Vladescu nu va proceda exact la fel.

La nivel de intentie, desi nu este populara, din taxa preconizata de minstrul Sanatatii poate iesi ceva bun. Totul e ca pana la urma ea sa nu se dovedeasca doar o smecherie menita sa mai umple niste gauri la buget.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#taxa fast food, #bani taxa fast food, #taxa produse fast food , #stiri politice