Odiseea basarabeana (Opinii)

Luni, 24 Iunie 2013, ora 09:20
2953 citiri
Odiseea basarabeana (Opinii)

Daca mai avea cineva dubii in legatura cu politica neo-imperiala a Rusiei si cu beneficiile apartenentei Romaniei la blocul nord-atlantic, ultimele evenimente din zona Republicii Transnistreene sunt un evident argument ca este bine asa cum este si ca ar fi infinit mai rau fara dubitabila (pentru unii) umbrela.

Ceea ce s-a intamplat si se intampla cu fratii nostri basarabeni este o odisee a ruperii de obarsie si a piedicilor nemasurate in a regasi drumul catre casa comunitatii de limba, istorie si neam. O odisee care dureaza de decenii sau poate de secole si care nu pare sa se mai sfarseasca.

Toate pareau mai simple si mai accesibile in epoca podurilor de flori. Republica Moldova, una dintre entitatile desprinse din fosta Uniune Sovietica, se indrepta in chip firesc catre patria-mama, de care fusese rupta de vicisitudinile istoriei si de insatietatea perpetua a muscalilor, iar "unirea definitiva cu tara" parea sa fie doar o chestiune de zile.

Dar n-a fost sa fie asa. Ceea ce Rusia nu si-a permis cu alte foste republici sovietice, a indraznit cu Moldova. A resuscitat enclava situata intre Ucraina si Moldova, de pe malul stang al Nistrului, creata in perioada interbelica tocmai cu scopul anexarii Basarabiei, si-a instalat acolo temeinic armata si tehnica de lupta si a tinut astfel intr-un sah perpetuu tanara republica cu scopul vadit de a-si crea un cap de pod in coasta UE si a NATO, la care se banuia pe drept cuvant ca si Romania va adera la un moment dat.

In paralel si-a pus in exercitiu resursele de propaganda si diversiune, presiunile de ordin economic pentru a perturba calea fireasca de evolutie a Republicii Moldova, astfel incat s-o indeparteze de patria seculara. Si, cu ajutorul cozilor de topor locale, a reusit in buna parte.

Republica Moldova a devenit o tara scindata, avand in stanga Nistrului o zona sub control rusesc, o republicuta nerecunoscuta aproape de nimeni, care sfideaza prin existenta ei atat tara de care legal apartine, cat si normele consacrate ale dreptului international. O republica fantoma care a generat deja, cu sprijinul patronilor sai un razboi sangeros.

Tratativele nesfarsite privind pacificarea definitiva a zonei si revenirea la normalitate, din care Romania a fost exclusa, bat de decenii pasul pe loc, Rusia neavand nici o intentie de a lasa prada din gheare.

Ceea ce se cunoaste mai putin este ca Transnistria nu este chiar "trans". Ca ea a luat cu japca inclusiv unele localitati de pe dreapta Nistrului, printre care orasul Tighina (Bender). Ca asa au vrut tancurile generalului Lebed, intre timp, decedat.

Ultimul scandal consta intr-o decizie unilaterala a autoritatilor "republicii", de a se extinde si mai mult in dreapta Nistrului anexand cu de la sine putere alte cateva localitati, printre care comuna Varnita.

Situatia e chinuitoare si dramatica, moldovenii nedorind sa reediteze episodul georgian in care maica Rusia a sarit in "ajutorul" separatistilor din Abhazia, fara ca protestele firave ale Occidentului sa schimbe ceva din starea de fapt instituita.

Si totusi, doar Europa, OSCE, UE pot fi singurul reazem al moldovenilor. Si poate o diplomatie discreta, dar ferma a Romaniei pe la aceste porti pe care multi le dezavueaza.

Dar cum ar fi fost daca Romania insasi ar fi fost in raza de bataie si influenta a tancurilor post-sovietice? Nu e totusi ceva mai bine si mai la adapost asa, sub pavaza Tratatului Atlanticului de Nord care obliga la ceva mai mult decat la declaratii de solidaritate si protest?

Nu este oare limpede? Ce parere au euroscepticii si alti cartitori de serviciu?

Mihail Fodor

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Basarabia influenta Rusia, #Transnistria conflict Moldova , #stiri politice