Opinii: Ar trebui americanii sa ne scoata vizele?

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 10:00
4778 citiri
Opinii: Ar trebui americanii sa ne scoata vizele?

Iar le batem obrazul americanilor pentru vize!

"Nu credem ca este corect fata de cetatenii Romaniei, avand in vedere ca anumite tari europene care nu contribuie in aceeasi masura ca si Romania la efortul international lansat de americani se bucura deja de sistemul de vize pentru SUA". Declaratia vine de la senatorul PSD Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului si reflecta ceea ce o multime de romani gandesc : "de ce americanii nu ne ridica vizele de intrare in SUA, cand noi suntem aliatii lor fideli in aproape orice chestiune?"

Chestiunea asta are doua aspecte. Primul ar fi ca nu meritam sa ne fie ridicate vizele. Al doilea e ca oricum n-ar trebui sa le reprosam chestiunea asta tocmai americanilor.

Meritam sa intram liber?

In primul rand, sa ne uitam la ce a insemnat scoaterea vizelor pentru romani atunci cand am aderat la Uniunea Europeana. Milioane de romani au plecat atunci la munca cinstita in Europa. Odata cu ei, zeci de mii de hoti, prostituate si escroci. Tot romani. Si care ne-au facut de atatea ori tara de ras.

Multi vest-europeni regreta amarnic faptul ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat un aflux de imigranti in tarile lor. In ciuda faptului ca romanii au contribuit serios la PIB-ul unor tari ca Spania ori Italia, nimeni nu poate nega ca am exportat infractori cat cuprinde.

Crede cineva ca SUA nu stiu toate astea? De ce ar vrea americanii sa ne ridice vizele atunci? Pentru a importa si ei probleme cu romanii? Le au ei pe ale lor cu mexicanii, sud americanii si alti imigranti.

In plus, SUA nu ar avea castigurile pe care le-a avut Uniunea Europeana prin aderarea Romaniei. Din simplul motiv ca America nu are nevoie sa-si extinda granitele pentru a rezolva anumite probleme sau a atinge un obiectiv, cum e cazul UE.

In loc sa criticam SUA pentru ca nu ne ridica vizele, romanii ar trebui sa se uite in ograda proprie. Facem noi ceea ce trebuie pentru a ne asigura ca infractorii nostri stau in puscarie si nu circula liberi prin Europa? Asiguram noi niste conditii asa de bune in tara, incat multi dintre concetatenii nostri sa nu fie tentati sa incalce legea in Vest pentru bani?

Daca raspunsul e nu, inseamna ca nu americanilor trebuie sa le reprosam chestiunea vizelor, ci guvernantilor nostri. Si, la urma urmei, noua insine.

Dam la schimb?

A doua parte a dilemei unora dintre romani nu tine seama de faptul ca Romania pur si simplu nu indeplineste criteriile pentru ridicarea vizelor. Tine seama in schimb de faptul ca mai mereu ne-am aliniat dupa politica externa a SUA. In opinia unora, ar trebui sa fim rasplatiti. Ce uita acestia e ca noi suntem mai mult datori SUA decat sunt SUA datoare noua.

Sigur, partneriatul nostru cu America e unul reciproc avantajos. Dar e mai avantajos pentru noi. Sa nu uitam ca, daca americanii nu bateau cu pumnul in masa, Romania nu ar fi fost nici la ora aceasta in NATO. Si daca nu am fi fost in NATO, nu am fi fost nici in Uniunea Europeana.

Asta ar putea-o spune oricine se pricepe suficient de mult la constructia europeana si euroatlantica. SUA in schimb s-ar fi descurcat si fara Romania in NATO. Ne descurcam noi insa fara NATO si, implicit, fara Uniunea Europeana?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Romania vize SUA, #ridicare vize SUA , #stiri politice