Politicienii au intrat in campanie epuizati de gherila politica din ultimii ani

Joi, 08 Mai 2008, ora 18:05
1534 citiri
Politicienii au intrat in campanie epuizati de gherila politica din ultimii ani

Campania a debutat intr-o nota de apatie intrucat nu mai asistam la o polarizare clara a fortelor, iar candidatii iau startul gafaind dupa gherila politica din ultimii ani, ei pastrandu-si resursele ramase pentru ultimele 10 zile ale bataliei electorale, apreciaza consultanti politici, informeaza NewsIn.

Prima saptamana de campanie a trecut, insa la o prima vedere, staff-urile electorale par imobile si lipsite de idei, iar candidatii par a se perinda mai mult la talk-show-uri decat la actiuni electorale.

In Bucuresti, cativa candidati la Primaria Generala, precum liberalul Ludovic Orban, independentul Sorin Oprescu sau conservatorul Codrin Stefanescu inca nu si-au lansat oficial programele politice, iar prezenta printre alegatori a reprezentantilor celorlalte partide precum Cristian Diaconescu (PSD) sau Vasile Blaga (PD-L) a fost redusa in ultima saptamana.

Site-urile de campanie au fost lansate doar cu cateva zile in urma, iar sloganurile de pe afisele stradale spun prea putine lucruri.

"In sectorul unu, cei mai multi voteaza cu Dan Tudorache", spune optimist seful PSD sector unu. "Alege drumul drept", indeamna actualul edil al sectorului, Andrei Chiliman.

"Daca zic, asa voi face", promite si Razvan Murgeanu de la PD-L, in timp ce edilul de la sectorul sase, Cristian Poteras (PD-L) se promoveaza prin sloganul "Pastreaza-l! E cel mai bun!".

Mesaje mai percutante au candidatii la Primaria Generala. Vasile Blaga isi promoveaza o imagine de forta, de autoritate: "Blaga. Dintr-o bucata", sau "solutii, nu discutii".

Cristian Diaconescu spune ca poate schimba Bucurestiul si ca e vremea schimbarii. Cozmin Gusa de la PIN merge pe un mesaj anticoruptie: "ne-am saturat cat ne-au furat", iar Sorin Oprescu a ales mesaje ce tin de formarea sa profesionala: "doctorul Oprescu opereaza tumoarea Capitalei cu mainile curate".

Aceeasi senzatie de lentoare a campaniei pare evidenta si in teritoriu.

Promisiunile sunt aceleasi ca la Bucuresti: curatenie, reabilitarea strazilor in orase, sau introducerea de utilitati la sate.

Ideile ciudate fac valuri in presa in loc de altceva: plimbatul cu elefantul la Constanta in cadrul campaniei PD-L, internet gratuit, promisiunea introducerii de linii de metrou intre satele din Moldova, trenuri care sa circule pe sub pamant pentru a nu polua, transformarea satelor in statiuni balneare, acordarea de pensii, desi acestea sunt stabilite prin bugetul de asigurari sociale de stat.

In unele localitati (precum Oradea) partidele au incheiat pacte de neagresiune, atacurile intre candidati sunt din ce in ce mai rare, iar staff-urile de campanie, in special cel pesedist, cum a admis chiar Miron Mitrea, au dat directive pentru o campanie pozitiva invocand plictiseala electoratului fata de scandalul din ultimii ani.

Doar in putine zone rivalitatea electorala pare un joc cu miza. De exemplu in Suceava, pesedistul Gavrila Marza se razboieste prin presa cu rivalul sau pedelist, Gheorghe Flutur.

Pe acest fond, presedintele Basescu a comparat localele cu "liga lui Mitica", a vorbit despre blaturi intre partide si intelegeri non-combat, dar si despre lipsa de interes a electoratului.

Potrivit sociologului Mircea Kivu, lipsa de agresivitate din aceasta campanie este cauzata de disparitia polarizarii spectrului politic. "Pana acum, in orice batalie electorala, ne asteptam ca impotriva PSD sa se ralieze un bloc, o coalitie. Ori acum dreapta e dispersata si fiecare partid joaca pentru sine", a declarat el .

Consultantul politic Claudiu Saftoiu, angajat in cateva campanii judetene ale PNL, spune si el ca aceasta campanie pare terna din mai multe motive, iar primul ar fi ca staff-urile si candidatii isi pastreaza resursele de energie pentru partea a doua a campaniei, de aceea, se asteapta ca ritmul si efortul sa creasca in ultimele zece zile de campanie.

"De aceea, din acest motiv, nu cred ca avem o campanie lesinata, asa cum spune presedintele, lucrurile se vor schimba curand", declara Saftoiu.

In acest moment pozitionarea partidelor nu mai permite un joc politic de claritate, iar partidele nu se mai ataca intre ele intrucat la nivel local exista niste aliante informale care functioneaza, iar cetatenii nu se opun acestora pentru ca doresc ce e mai bine pentru orasul in care traiesc, spune el.

In plus, politicienii sunt obositi si dupa gherila politica a ultimilor ani, spune Saftoiu.

"Declaratiile presedintelui sunt de tip diversionist, sunt declaratii de campanie electorala autentica, menite sa induca o stare de suspiciune. E deceptionant sa revenim la acest tip de discurs, e trist", a declarat fostul consilier de la Cotroceni.

Saftoiu spune insa ca acest tip de discurs nu prea este percutant pentru cetateni si ca poate fi interpretat si in cheia "hotul striga hotul". "Cu alte cuvinte, poate fi invers cum spune PD-L: noi blatim, dar voi faceti blatul, sau hotul striga hotul", mai spune consultantul.

Fiecare partid da prioritate promovarii candidatului, personificarii sale electorale, si nu atacurilor fata de oponenti, de aceea exista aceasta senzatie ca si-au dat mana pe sub masa, explica Sfatoiu.

Saftoiu spune ca la nivelul Bucurestiului e surprinzatoare intarzierea campaniei unor candidati.

"Nu si-au instalat toti afise, nu si-au lansat oficial campania, nu au luat startul, poate fi un semn de ingrijorare, dar si unul ca motoarele inca nu sunt la turatie maxima, ci doar incalzite", spune el.

Un alt consultant politic, Felix Tataru, ce lucreaza pentru Vasile Blaga, spune insa ca blatul este cat se poate de evident.

El spune ca in unele sectoare bucurestene, precum unu sau doi, pesedistii si liberalii si-au impartit frateste spatiile pentru afisajul public.

"Pe unele bannere e un pesedist pe fata, un liberal pe dos", spune Tataru, adaugand ca blatul va fi si mai vizibil in turul doi, cand PNL va fi nevoit sa-si redirectioneze voturile.

Tataru nu crede ca ceilalti doi specialisti consultati anterior ca aceasta campanie e plictisitoare si mai slaba ca celelalte.

Lucrurile au evoluat, toate partidele au evoluat fata de campania din 2000, mijloacele de comunicare si transmiterea mesajelor nu se mai reduc la afisaj stradal sau intalniri cu alegatorii, spune Tataru.

El sustine ca doritorii de functii administrative si-au facut bloguri, au influenta in televiziuni si transmit prin intermediul lor mesaje subtile.

Pana si candidatura lui Oprescu ar fi o strategie de comunicare a PSD, opineaza Felix Tataru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Donald Trump se plânge că nu își poate face campania din cauza procesului. Nici de judecător nu este mulțumit VIDEO
Donald Trump se plânge că nu își poate face campania din cauza procesului. Nici de judecător nu este mulțumit VIDEO
Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere drept o "vânătoare de...
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Administrația Parcului Natural Văcărești a transmis recunoștință și admirație față de cei 300 de bucureșteni care au participat la o acțiune de ecologizare. "Parcul Natural...
#campanie, #electoral, #tern, #gherila, #politica, #politician , #stiri politice