Pomenile electorale: saracie sau prea putina demnitate?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Aprilie 2008, ora 10:51
4360 citiri
Pomenile electorale: saracie sau prea putina demnitate?

In prag de campanie, politicienii romani au sarbatorit Pastele electoral. In aproape fiecare judet, partidele au impartit pungi inscriptionate cu propria sigla, pline cu mancare, de la faina si zahar, la miel si cozonac. Scenele praznicului electoral au fost dezgustatoare.

Luati la intrebari, reprezentantii partidelor s-au ascuns dupa prevederile legii, potrivit careia astfel de pomeni sunt interzise doar in timpul campaniei electorale, s-au acuzat reciproc sau au adoptat politica strutului aruncand eventuala responsabilitate in capul primarilor din localitatile unde a fost impartita mita electorala. Cei mai multi au dat-o pe cartea religiei, pretinzand ca actele de caritate in Saptamna Mare sunt fapte crestine. Foarte adevarat, cu conditia sa fie cat mai discrete. Asa ca distribuirea pungilor "de partid" numai act caritabil nu reprezinta.

Cert este ca suntem singura tara a Uniunii Europene in care practica pomenilor electorale infloreste. In orice alt stat UE (poate cu exceptia Bulgariei) nu numai ca astfel de pomeni ar fi refuzate, dar partidul care ar recurge la ele si-ar semna condamnarea electorala. E drept, romanii si bulgarii sunt cei mai saraci "comunitari", dar sa fie aceasta singura explicatie a deschiderii fata de aceste practici? Sa fie saracia singura explicatie pentru care sute, daca nu mii de oameni isi calca in picioare demnitatea? Ma tem ca nu.

Electorat si politicieni la portile Orientului

Nu cred ca toti cei care s-au calcat pe picioare si si-au rupt hainele pentru ouale, carnea sau cozonacul de partid, chiar ar fi murit de foame fara ele. Mai degraba, cred ca Romania este inca tributara pomenii asa cum este si furtisagului, altfel spus beneficiului nemuncit. Ba parca, aici, la portile Orientului, pentru multi tot ce pica pe gratis este indulcit de sentimentul reconfortant al smecheriei reusite.

La randul ei, clasa politica, indiferent de culoare, cultiva aceasta mentalitate. Toti politicienii se dau mari europeni, insa, indiferent de culoarea poltica, incurajeaza aproape fatis balcanismul electoratului.

Este vorba, desigur, in primul rand despre cinism. Este foarte profitabil sa pastrezi o parghie electorala care nu presupune niciun efort politic de substanta, ci doar o investitie modica.

Pe de alta parte, aceasta aparenta caritate se vrea un fel de compensatie pentru aproape inexistentele politici de potectie sociala. In plus, ani de zile, unul dintre principiile nescrise, dar nestirbite ale polticii romanesti a fost mentinerea poporului intr-o cat mai mare dependenta, astfel incat sa poata fi usor controlat. Decat sa-i dai undita si sa-l inveti sa pescuiasca, mai bine ii dai direct peste, dar numai cat sa nu moara de foame, astfel incat la fiecare portie politicianul sa para un salvator.

Pomenile electorale de acum sunt ultimele vestigii, extrem de rezistente de altfel, ale acelei mentalitati. Singura speranta ca vor disparea este legata, pana la urma, tot de o forma de necinste. Au mai fost cazuri in care oamenii au mancat micii electorali si au baut berea politica, dupa care l-au tradat la vot pe mituitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#alegeri, #pomeni electorale, #politica , #stiri politice