Premierele unei campanii atipice

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 Decembrie 2016, ora 06:42
7888 citiri
Premierele unei campanii atipice

Intram in ultima saptamana a unei campanii pe care nu am nicio rezerva sa o numesc nu numai atipica, dar si degeaba, pentru ca nu numai ca nu a adus nimic relevant pentru un vot responsabil, dar nici macar nu a creat acea stare de efervescenta electorala necesara pentru mobilizarea la urne.

Fara informatie relevanta, fara dezbatere consistenta si fara emotie, aceasta este in opinia mea definitia unei campanii degeaba.

Dincolo de prestatia partidelor, la care voi reveni, vedem in actiune in toata splendoarea ei o lege electorala foarte proasta. Nu stiu cum ne iese noua sa traim mereu la extreme! De la aceea in care nu mai ramanea stalp sau copac de pe care sa nu iti cada in cap un afis electoral, iata-ne la momentul in care campania s-a terminat exact cand, legal, a inceput.

Cu siguranta trebuia corectata opulenta de pana acum, un resort cert al coruptiei, dar nici sa ajungem in situatia in care sa nu mai stim ca e campanie. Cand vorbim despre o oferta noua, trebuie ca alegatorul sa ia cat de cat contact cu ea. Cand pui stampila trebuie sa ai o idee cat de vaga despre cei pe care esti chemat sa ii creditezi. Oamenii voteaza oameni, nu notiuni si cand tu nu stii nici macar cum arata, ce sa te impinga la vot?

Revenind la partide, am mai spus-o, singurul care vadeste in continuare o strategie clara e PSD: minima agresivitate si populism cat cuprinde, unul care se adreseaza nu doar electoratului traditional al PSD, ci practic mai tuturor categoriilor sociale.

Deci o prima premiera a acestei campanii este ecuatia in care PSD este decis sa nu mai greseasca si sa nu mai piarda. Si fara ca PSD sa ofere munitie gratuita si sa aduca la vot si electoratul anti, partidele care i se opun au dificultati majore. Nici PNL, nici USR nu prea mobilizeaza electorat nou, fapt dovedit de intentia modesta de vot, se bat pe acelasi segment, mai greu de urnit fara ajutorul PSD.

Discursul anti-penal are eficienta limitata cat timp oamenii au inceput sa considere, pe buna dreptate, ca reforma nu inseamna doar cazier curat, ci si competenta, ceea ce ambele partide sunt incapabile sa proiecteze.

O alta premiera este retragerea aproape totala din campanie a presedintelui. Cred ca dl Iohannis este cel mai constitutional presedinte al Romaniei, respectand cu sfintenie spiritul ipocrit al Constitutiei noastre. Pentru ca un autentic om politic, de anvergura atat de mare incat l-a recomandat pentru functia suprema in stat nu poate fi complet desprins de lupta partinica si de partidul care i-a asigurat suportul pentru a deveni sef de stat.

Nu poate fi decat de apreciat daca dl Iohannis se culca noaptea cu Constitutia sub perna. Dar eu nu exclud deloc varianta ca dl Iohannis sa fie mai degraba cu gandul la o eventuala coabitare post electorala si la prezidentialele din 2019, pe care e mai eficient sa le ataci din opozitie nu decontand un guvern, de aceasta data politic.

De 1 Decembrie, dl Iohannis s-a pozitionat pe sine ca principala forta de opozitie la PSD, dar pe o partitura anti-penala care nu stiu in ce masura ajuta campaniei PNL, dupa cum explicam mai sus.

Si tot ca o premiera, mai degraba nefericita a acestei campanii, este si pozitia greu de definit a premierului Dacian Ciolos, cert vector electoral, pentru ca se afla pe afisele partidelor, dar neasumand-si campania, cand punand o clara distanta de partidele care-l sustin, cand raspunzand somatiilor publice de a se le asuma, dar numai in scris, ceea ce amputeaza eventualul efect mobilizator.

Una peste alta, aceasta evolutie fluctuanta a premeirului, in mod evident necoordonata cu partidele care-l sustin, cred ca arata din nou ca inventiile in politica nu dau efecte, ca nu intamplator in marile democratii ale lumii premierul este lider de partid, nu intamplator tehnocratia este considerata solutie accidentala de avarie.

Una peste alta, daca nu se va intampla ceva cu totul si cu totul exceptional, adica o emotie de grad zero generata de o eroare monumentala de ultim moment a PSD, cred ca ne ducem spre niste alegeri plate si previzibile precum campania.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#campanie parlamentare 2016, #alegeri parlamentare 2016 , #stiri politice