Presa de azi: Campanie electorala cu explozie intarziata

Sambata, 03 Mai 2008, ora 07:45
2390 citiri
Presa de azi: Campanie electorala cu explozie intarziata

Desi partidele anunta o campanie pozitiva, in preajma alegerilor lupta politica va degenera catre o confruntare dura, anunta Evenimentul zilei. Inceputa vineri timid, cu majoritatea candidatilor plecati in vacanta, lupta pentru primarii, consilii locale si judetene se va consuma, in mare parte a tarii, abia in ultimele zile dinaintea votului.

Amortirea electorala are insa si o motivatie strategica. Alegerea in premiera prin vot uninominal a sefilor de consilii judetene (CJ), intr-un singur tur, nu cu 50% plus unu din voturi, ci doar prin clasarea pe prima pozitie, va face ca marea batalie sa se duca strict pe ultima suta de metri.

Personalizarea excesiva, promovarea in tandem primar - baron local si transferul de popularitate de la candidatii cu notorietate spre cei mai putin iesiti in fata sunt cateva dintre retetele cu care partidele incearca sa-si extinda sau macar sa-si mentina puterea locala.

Partidele vor fi nevoite sa vina cu solutii pentru doua mari probleme: oboseala electoratului, trecut, in 2007, prin doua referendumuri si un scrutin europarlamentar, dar si dezamagirea fata de clasa politica.

Cu toate acestea, partidele au inceput in forta campania electorala. Primele afise electorale au fost lipite prin tara inca de la miezul noptii de joi spre vineri.

La Craiova, PD-L-ul si PSD-ul au atacat timid panourile care asteptau "oferta" pentru electorat. Si la Targu-Jiu, PSD-istii au impanzit orasul cu afise. In Bacau, candidatii la primarie au umplut orasul cu bannere uriase, lipite pe cladirea SIF Moldova, Hotelul Decebal, pe blocuri si pe autobuze.

La Galati, Marius Stan, directorul general al echipei de fotbal Otelul Galati si candidat la primaria orasului de pe malul Dunarii, are de cateva zile un imn electoral inedit.

PD-L isi bazeaza strategia pe transferul de popularitate, dar si pe ideea ca partidul este "adevaratul continuator" al Aliantei D.A. Partidul va desfasura o campanie pe regiuni, axata pe ideea unor tandemuri - primarii de succes vor fi lipiti de imaginea unor colegi de partid dintr-o zona apropiata.

Sloganul liberal-democratilor la nivel national este "Facem ce trebuie", fiecare filiala avand posibilitatea sa-si aleaga propriul slogan. Candidatul PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, si-a ales dictonul "Solutii, nu discutii". PD-L a cautat o rezolvare si la problema absenteismului si va avea in Bucuresti si o campanie speciala de mobilizare la vot a electoratului.

Chiar daca nu este asumata oficial ca strategie a partidului, liberalii mizeaza pe statutul de partid de guvernamant. Chiar inainte de Sarbatorile Pascale, guvernul a alocat aproape jumatate de miliard pentru investitii in plan local, dirijate in special catre localitatile conduse de primari PNL si PSD.

Referitor la campania propriu-zisa, liberalii defileaza la aceste alegeri tot cu sloganul de la europarlamentare: "Promovam Romania". Este vorba de o "recomandare", iar candidatii pot adapta mesajul pe plan local sau isi pot alege alt slogan. Candidatii liberali au fost sfatuiti sa puna accentul pe campania de la "om la om". Conducerea PNL a alocat 4,8 milioane lei pentru campania la nivel central.

"La nivel national, noi dam doar mesajele si facem o coordonare nationala", a rezumat Miron Mitrea, seful de campanie al PSD, strategia partidului sau. Mitrea sustine ca a recomandat o campanie pozitiva, "dar vor exista, in mod evident, elemente de campanie negativa".

Social-democratii vor defila cu un slogan de stanga - "Mai bine pentru mai multi" si unul copiat dupa Alianta D.A. - "Da. E timpul schimbarii".

Ca de fiecare data, un rol important in campania electorala o vor avea strategii politici ai partidelor. Cu cateva exceptii, ei sunt aceiasi din bataliile electorale anterioare.

Pentru PD-L va lucra firma GMP a lui Felix Tataru, un colaborator de traditie al partidului si al lui Traian Basescu. El se va ocupa, in special, de campania din Bucuresti si Iasi. In teritoriu, candidatii PD-L au libertatea sa contracteze alte firme de consultanta.

PNL va continua colaborarea la nivel national cu firma lui Dan Andronic, DA Communication&Media. Ca si in cazul PD-L, fiecare filiala PNL poate colabora si cu alti consultanti.

PSD este consiliat de strategii britanici de la firma Penn, Schoen &Berland Associates, care elaboreaza strategiile si mesajele politice la nivel national. Pentru conceperea afiselor, pliantelor, bannerelor si videoclipurilor, PSD a incheiat un contract cu firma Global Media.

Spectaculoasele rasturnari de situatie au creat o uriasa publicitate total necostisitoare in favoarea doctorului Sorin Oprescu. O parte a electoratului, pana ieri indecisa, este acum inclinata sa iasa din expectativa pentru a-l vota pe acest candidat independent. Dar sunt si sustinatori PSD care, indemnati de activisti ai acestui partid, sunt hotarati sa mearga pe mana lui Oprescu, relateaza Ziua.

Desi unii analisti afirma ca doctorul ar putea castiga alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei din primul tur, Sorin Rosca Stanescu sustine ca Oprescu va avea, in cele din urma, un punctaj modest pentru ca va fi daramat de o serie de circumstante.

Daca functia de primar general al Capitalei ar fi acordata de cetateni pe motive de imagine a candidatului, atunci Oprescu ar putea invinge, intrucat numele sau se bucura de mare notorietate, pentru ca a mai candidat de doua ori si a fost tinta unor atacuri fie pentru indepartarea sa de la conducerea Spitalului Municipal, fie in scopul compromiterii statutului lui de cadru didactic universitar.

Victimizarea excesiva si atacarea exagerata a lui au un efect contrar. "Numai ca bucurestenii vor alege si in acest an pe criterii politice, pentru ca, pe langa dorinta de a pune mana pe reprezentantul partidului preferat la Primaria Bucurestiului, mai exista si doua fronturi noi. Frontul Basescu si frontul anti-Basescu", scrie Rosca Stanescu.

Primaria Capitalei va fi incredintata unui partid, iar un candidat are nevoie de organizatiile de partid pentru sustinerea unei candidaturi, de nenumarati agenti electorali, consacrati acestui scop. Un independent nu are de unde sa-si procure o asemenea sustinere.

Daca va obtine un rezultat bun, Oprescu il poate infunda pe Diaconescu. In beneficiul celorlalti doi contracandidati (Ludovic Orban si Vasile Blaga). Daca Diaconescu este eliminat, castiga probabil Blaga.

Daca nu, atunci in turul doi, electoratul lui Oprescu ar trebui sa mearga la Diaconescu.

Cozmin Gusa si Sorin Oprescu, doi dintre cei mai vizibili participanti in cursa pentru Primaria Generala a Capitalei, au acuzat sau acuza o teribila conspiratie mediatica indreptata impotriva lor, informeaza Cotidianul.

Dintre cei doi, cel mai consecvent sustinator al acestei idei este Cozmin Gusa. Candidatul PIN este, potrivit blogului lui Catalin Tolontan, chiar si personajul unei campanii mai putin obisnuite realizate pe litoral, acolo unde Gusa apare pe diverse panouri spunand "apar aici, pentru ca in Bucuresti panotajul imi este interzis".

Sorin Oprescu a acuzat si el boicotul mediatic. El vorbea despre barajele mediatice care se ridica in calea lui in Saptamana Mare in care dilema daca "va candida sau nu la Primarie" a avut in media o expunere mai mare decat cea a Patimilor lui Iisus.

Alegand sa joace aceasta carte, cei doi competitori au reusit pe jumatate: au tipat asa de tare ca sunt "cenzurati" incat au izbutit sa faca foarte vizibila aceasta idee. Nu e suficient insa, ba dimpotriva, daca a doua jumatate a obiectivului nu e atinsa, tactica aceasta are toate sansele sa se intoarca impotriva celor care fac uz de ea.

Problema acestor doua victime inchipuite ale unui complot mediatic e ca nici Gusa, si nici Oprescu nu numai ca nu au fost ignorati de mass-media, dar au fost si bagati peste masura de mult in seama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Donald Trump se plânge că nu își poate face campania din cauza procesului. Nici de judecător nu este mulțumit VIDEO
Donald Trump se plânge că nu își poate face campania din cauza procesului. Nici de judecător nu este mulțumit VIDEO
Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere drept o "vânătoare de...
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Administrația Parcului Natural Văcărești a transmis recunoștință și admirație față de cei 300 de bucureșteni care au participat la o acțiune de ecologizare. "Parcul Natural...
#campanie, #electorala, #explozie, #intarziata , #stiri politice