Presa de azi: Coalitia a inceput sa crape la Washington

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 07:34
2418 citiri
Presa de azi: Coalitia a inceput sa crape la Washington

Geoana catre Basescu: De ce ti-e frica, nu scapi!, titreaza Evenimentul Zilei in editia de miercuri. Presedintele Senatului a raspuns, marti, acuzatiilor sefului statului, facand apel la un limbaj civilizat in politica "si la o atmosfera de respect pentru interesul public".

"In acest moment tara are nevoie de oameni de stat si nu de incercari jenante de a fixa un adversar politic intr-un mod care nu ii face cinste. Ii spun lui Traian Basescu: de ceea ce ti-e frica, nu scapi!", i-a transmis Mircea Geoana lui Traian Basescu.

"Presedintele greseste daca crede ca venirea PSD la putere ii da libertate pentru un nou mandat. Traian Basescu este incapabil sa depaseasca un anumit nivel de a face politica. Se repeta acest tip de comportament pe care l-a avut inainte de fiecare campanie electorala", a precizat liderul social-democratilor.

In plus, Geoana a subliniat ca partidul sau are o alianta cu PD-L, nu cu presedintele tarii. "Avem o alianta cu PD-L si nu cu domnul Basescu. Nu domnul Basescu a adus voturi pentru PSD, nu el a facut aceasta coalitie, nu el da lectii despre cum trebuie sa te comporti intr-o democratie", a conchis Geoana.

In acest context Gandul scrie ca La Bucuresti, delegatia FMI vine la doua Guverne. FMI gaseste la Bucuresti un Guvern impartit in doua. Guvernul PD-L a scris Uniunii Europene cerand demararea discutiilor privind un eventual imprumut.

Guvernul PSD se plange ca nu stie nimic, ca nu a fost informat si s-a strans intr-o sedinta, marti seara, pentru a vedea cum reactioneaza. Romania ar putea cere de la CE si de la FMI circa 19 miliarde de euro pentru a iesi din criza. 12 miliarde de euro ar putea veni de la Fond, au declarat pentru Gandul surse din Coalitie, restul din banii Comisiei Europene.

Una peste alta, FMI nu poate fi evitat, chiar si pentru banii europeni Bucurestiul trebuie sa negocieze cu Fondul Monetar. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, in exclusivitate pentru Gandul, ca cifra vehiculata in mediile politice nu este corecta.

"Inclin sa cred ca este o cifra scoasa din burta", a spus el. Miercuri incepe vizita oficiala a FMI in Romania. Reprezentantii Fondului vor sta la Bucuresti doua saptamani, timp in care vor negocia cu Guvernul si BNR un eventual acord. Banii de la CE vor ajunge la Finante, iar cei de la FMI, in rezerva BNR.

Coalitia a inceput sa crape la Washington, consemneaza si Cotidianul. Pozitia fata de un acord cu FMI divizeaza coalitia aflata la guvernare. Social democratii au retineri mari fata de un eventual imprumut.

Un acord de imprumut cu FMI scindeaza din nou coalitia aflata la guvernare. In timp ce PD-L sustine 100% pozitia exprimata de Traian Basescu, adica semnarea unui acord, PSD nu vrea sa se grabeasca si cere garantii de la Guvern. Liderul social democratilor, Mircea Geoana, si-a convocat marti-seara ministrii pentru a analiza problema.

"Nimeni nu are nimic cu FMI din punct de vedere principial, dar ceea ce ne preocupa e riscul pe care l-am mai vazut in urma cu zece ani in alte relatii cu FMI ca atunci cand exista o incapacitate din partea conducerii tarii in acel moment de a veni cu un plan propriu, cei de la FMI vin si spun: << Daca n-aveti un plan, vi-l dam noi >>.

Si aici e riscul pe care eu il vad. (....) Suntem in fata unei situatii in care riscam ca, in lipsa unui plan romanesc la problema crizei, a locurilor de munca si a protectiei sociale, sa avem un raspuns de tipul FMI", a afirmat ieri Geoana.

Ziua ne spune despre Binele si raul FMI, precizand ca daca luam bani vom avea o recesiune mica, de 1%, daca ne lipsim de Fond vom avea o scadere grava a economiei, de 5-6%.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca o delegatie vine miercuri la Bucuresti pentru a discuta un Acord, care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale.

Orice acord cu FMI implica unele conditionalitati. Problema este ca, fiind an electoral in Romania (urmand sa fie alegeri pentru Parlamentul European dar, si mai important, alegeri prezidentiale) este posibil ca aceste conditionalitati ale Fondului (de obicei, extrem de dure) sa nu fie pe placul guvernantilor. Ceea ce inseamna ca acordul cu FMI sta sub semnul intrebarii.

Din Gardianul aflam ca Acordul cu FMI ar putea fi pentru un imprumut de 19 miliarde de euro. Guvernul confirma ca demareaza, miercuri, negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) pentru incheierea unui acord de finantare, valoarea imprumutului urmand sa fie stabilita in discutiile cu oficialii Comisiei Europene (CE) si reprezentantii Fondului.

Totusi, surse guvernamentale au declarat ca Executivul intentioneaza sa imprumute 19 miliarde de euro de la CE si FMI, in urma evaluarii facute de Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Analistii considera ca un acord de finantare ar da un semnal bun pietelor si ar reprezenta "o centura de siguranta" intr-o perioada de criza economica mondiala.

"Un imprumut de la FMI este foarte oportun, pentru a ne oferi, asa cum spunea si presedintele Traian Basescu, 'centura de siguranta'. Imprumutul ar merge in rezerva valutara a BNR, care va putea face astfel fata presiunii extraordinare care va fi pusa pe leu, de catre companiile care, pentru a-si achita datoriile in strainatate, vor veni pe piata cu lei si vor cumpara euro", a spus analistul financiar Bogdan Baltazar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#delegatie FMI Bucuresti, #romania imprumut FMI, #Geoana Basescu FMI , #stiri politice