Presa de azi: Criza politica peste criza economica

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 07:28
2637 citiri
Presa de azi: Criza politica peste criza economica

In urma unor crize mai mici si numeroase, adevarata criza care ar duce la ruperea Coalitiei guvernamentale a fost starnita luni odata cu cererea demiterii ministrului de Interne, Dan Nica, iar soarta ei sta in mainile lui Traian Basescu, cel care trebuie sa decida daca PSD si PD-L vor conduce si mai departe Romania.

Adevarata miza dintre cele doua partide este de fapt controlul asupa resurselor de la ministerul de Interne, care acum este la social democrati, dar este dorit si democrat liberali, iar intentia declarata a lui Emil Boc de a face asta i-a enervat la culme pe colegii de la guvernare.

Cotidianul anunta in editia de marti ca miza luptei dintre cele doua partide nu e deloc una mica.

MAI este mai mult decat politie, este cea mai mare structura organizatorica din Romania. Un mastodont care ajunge la aproape 180.000 de angajati, culege si detine cele mai multe si mai sofisticate informatii. Cine controleaza MAI este stapanul politistilor, al jandarmilor, al frontierelor, dar si al prefecturilor si Rezervelor Statului.

Detine parghiile prin care organizeaza alegerile, raspunde de ordinea publica, de linistea cetateanului si de administratia publica. Cine detine puterea peste MAI este personaj-cheie. Depinde ce face cu ea.

Pe langa Politie si Jandarmerie in ograda MAI se afla si Politia de frontiera, Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta (ISU), Arhivele Nationale, Pasapoartele, Migratia, dar si Cadastrul si Rezervele de Stat. Ministrul de Interne este seful armatei de functionari publici din tara, dar si mai-marele prefectilor din cele 42 de judete.

Astfel, la MAI se strang date despre intreaga societate, de la presedinte pana la cel din urma cetatean. Prin ograda MAI trec astfel atat probleme de siguranta nationala, dar si gestionarea programului "Cornul si Laptele".

MAI este si o veritabila sursa de bani, deoarece pe langa bugetul si dotarile impresionate ale acestei institutii aici vin si mari sume de bani din fonduri europene. Acestia sunt destinati atat investitiilor din administratia locala, cat si Directiei Schengen. De asemenea, Politia Rutiera are rolul de a supraveghea traficul din toate zonele tarii, iar sumele provenite din amenzi sunt foarte mari.

Politia de Frontiera este "ochiul" vigilent la granita, are atributii si in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere, participa la misiuni de capturare a contrabandistilor, de anihilare a braconajului pe Dunare, supravegheaza migratia ilegala. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta este o structura suprasolicitata: incendii, disparitii, prabusiri de cladiri, accidente in zone greu accesibile etc.

Adevarul: Criza politica peste criza economica

Adevarul scrie in editia de marti ca majoritatea reformelor pentru relansarea economiei, promise cu mare angajament de PD-L si PSD, au ramas doar pe hartie, pe fondul certurilor dintre cele doua partide.

Desi s-au intrecut in a concepe planuri pentru scoaterea tarii din criza, democrat-liberalii si social-democratii nu au reusit sa puna in practica decat cateva dintre acestea.

Eventuala retragere a social-democratilor din Executiv ar echivala cu o criza politica si l-ar aduce pe premierul Emil Boc in situatia de a pierde jumatate din echipa.

Pentru a depasi blocajul, prim-ministrul se va vedea nevoit sa formeze un nou Guvern. Strategia la care va apela Boc in acest scop a iscat, luni, o multime de ipoteze si de speculatii.

O varianta ar fi ca Boc sa propuna, in locul social-democratilor, noi ministri alesi din randurile PD-L. Deoarece plecarea social-democratilor ar schimba componenta politica a Guvernului, Boc va fi obligat sa se prezinte cu noua echipa guvernamentala in Parlament pentru a obtine votul de investitura, asa dupa cum prevede Constitutia.

Daca ministrii doriti de Boc vor reusi sa obtina jumatate plus unu din voturile tuturor parlamentarilor, adica 236, atunci ei vor forma noul Guvern, care va fi unul minoritar. Daca va obtine mai putin de 236 de voturi, atunci se considera ca Guvernul a cazut, iar presedintele Traian Basescu, conform obligatiilor sale constitutionale, va propune un candidat la functia de prim-ministru. Acesta va veni cu o lista a unei noi echipe guvernamentale, care va ajunge din nou in fata Parlamentului pentru a fi investita.

Surse politice sustin ca democrat-liberalii ar fi demarat de ceva vreme procedurile de racolare a voturilor de la alte partide pentru a avea asigurat numarul necesar investiturii unui nou guvern.

PD-L, ai carui parlamentari sunt in numar de 168, ar mai avea nevoie de 68 de voturi pentru a trece prin Parlament noul Guvern. Deputatii minoritatilor, care sustin constant Guvernul, le-ar aduce 18 voturi, iar alte 31 ar putea veni de la senatorii si deputatii UDMR. In aceasta situatie, PD-L ar mai trebui "sa rupa" doar 19 voturi de la PNL si PSD.

O alta varianta pe care prim-ministrul ar avea-o la indemana, conform unei alte strategii vehiculate in cursul zilei de ieri, vizeaza numirea, in locul PSD, de ministri interimari, alesi din PD-L.

Acestia ar urma sa ramana in functie, prin prelungirea interimatului, pana la alegerile prezidentiale, dupa care democrat-liberalii spera ca se va ajunge la formarea unui nou cabinet. In acest fel, premierul Emil Boc ar evita trecerea prin Parlament pentru votul de investitura.

Parerile specialistilor sunt insa impartite in privinta acestei strategii. Unii experti sustin ca prin numirea interimara a unor ministri nu poate fi evitat votul in Parlament. Aceasta deoarece componenta politica a Executivului s-ar schimba prin plecarea PSD. In aceasta situatie, Constitutia prevede ca noua echipa guvernamentala trebuie votata de Legislativ. Alti experti sunt insa de parere ca nu mai este nevoie de votul de investitura al Parlamentului in cazul numirii interimare a ministrilor.

In conditiile in care PSD se retrage de la guvernare, poate chema noul Guvern Boc in fata Parlamentului printr-o motiune de cenzura.

Gandul: Boc il coseste pe Nica, Geoana sapa transee, Basescu mediaza cu sabia

Decizia lui Emil Boc de a-l demite pe Dan Nica a starnit un val de injuraturi in tabara social democratilor anunta Gandul in editia de marti.

Pesedistii vor sa paraseasca guvernarea: toti ministrii PSD si-au scris demisiile, chiar daca nu toti cu inima deschisa

"Ce faci, ma?!" a exclamat Mircea Geoana, luni dimineata, in timp ce Emil Boc ii anunta pe aliatii din PSD ca a decis sa-l dea afara pe ministrul de Interne Dan Nica pe motiv ca "strada a scapat de sub control si rata infractionalitatii a crescut cu 13%". Justificarile lui Boc au parut atat de ridicole incat, intr-un final, liderul PSD nu s-a mai abtinut si l-a injurat pe premier.

Seful statului a jucat luni cartea echidistantului nestiutor. El le-a recomandat ambelor partide "sa-si bage repede picioarele in apa rece".

Jurnalul National: Guvernul Boc ar mai avea 24 de ore

Jurnalul National scrie in editia de marti ca liderii PD-L au luat si ei in calcul varianta ca PSD sa mearga pe ideea impacarii, acceptand sa desemneze un nou ministru la Ministerul de Interne, in locul lui Dan Nica.

Or, in aceasta situatie, democrat-liberalii au pregatit o strategie care sa le aduca victoria in orice varianta de raspuns din partea PSD.

Surse din conducerea PD-L sustin ca daca PSD va desemna un nou ministru la MAI, premierul Boc va demite marti un alt ministru al PSD, cel mai probabil pe Ecaterina Andronescu.

Daca PSD accepta si aceasta demitere, peste inca doua zile ar urma inca o demitere de ministru PSD. Astfel, PSD ar urma sa fie umilit public, imaginea creata fiind aceea de partid dispus sa faca orice concesie pentru a ramane la putere. Daca PSD nu accepta, PD-L castiga oricum, pentru ca social-democratii ar fi fortati sa iasa din coalitie.

Romania Libera: Basescu intra in ring cu o remaniere guvernamentala

Se pare ca social democratii sunt in dezavantaj indiferent de raspunsul pe care il vor da la provocarea lansata de democrat liberali anunta Romania Libera in editia de marti.

Calmul glacial al pedelistilor se explica prin faptul ca acestia au pregatit variante de mutari indiferent de ce vor face partenerii de guvernare. Surse din conducerea PD-L au declarat pentru Romania libera ca, in cazul putin probabil in care pesedistii vor veni cu o alta numire la Interne, Emil Boc va continua remanierile, urmatoarea pe lista fiind Ecaterina Andronescu.

Pedelistii mizeaza insa tocmai pe faptul ca PSD este atat de divizat incat va accepta ca Ministerul de Interne sa fie condus de Vasile Blaga ca interimar, cel putin pana la alegeri. Astfel, PD-L va avea posibilitatea de a organiza singur alegerile.

In cazul in care totusi pesedistii vor decide sa iasa de la guvernare, democrat-liberalii sunt pregatiti sa mearga din nou in fata Parlamentului cu o noua componenta a unui guvern minoritar PD-L, care va trece cu sprijinul unor parlamentari PNL si PSD racolati de portocalii. Surse din Modrogan mai sustin ca s-a luat in calcul inclusiv varianta unui cabinet de tehnocrati, care sa ramana in functie pana dupa alegerile prezidentiale.

In nici una dintre variante PD-L nu va scoate in mod explicit PSD de la guvernare, intrucat nu doreste sa deconteze efectele unei crize politice care s-ar suprapune celei economice.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#remaniere Dan Nica Interne, #PDL propune Vasile Blaga, #declansa criza politica, #batalie resurse Interne , #stiri politice