Presa de azi: Salarii Boc, pensii poc

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 07:22
12947 citiri
Presa de azi: Salarii Boc, pensii poc

Medicii, actorii si profesorii pensionari ii cer lui Boc sa-i lase sa profeseze, titreaza Gandul in editia de joi, precizand ca Guvernul ar putea da derogari pentru mai multe categorii profesionale de la legea care interzice cumulul pensiei cu salariul.

La o saptamana dupa ce Cabinetul Boc s-a mandrit cu masura prin care cei care s-au pensionat si vor sa fie angajati ai statului roman sunt obligati sa aleaga intre pensie si salariu, lovitura de imagine data prin acesta ordonanta de urgenta a Executivului s-a intors ca un bumerang impotriva sa.

Mai multe categorii au cerut - iar unele au si obtinut deja - derogari, avand in vedere ca printre victimele "efectului curativ al sistemului public" invocat de Emil Boc se numara categorii care numai la pensionari de lux nu se pot inscrie - actori, profesori, medici, batrani care au copii in plasament familial.

Acestia au primit miercuri un ajutor din partea presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, si a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care au infierat "ordonanta rusinii nationale", facuta in pripa, spun ei.

Victimele colaterale ale dorintei Guvernului de a face parada de bune intentii includ: peste 8000 de cadre didactice, in jur de o mie de medici, politisti comunitari, peste 500 de asistenti maternali.

Economiile facute de pe urma acestora sunt infime, in vreme ce situatiile cele mai flagrante se pot gasi in structurile Ministerelor Apararii, Internelor si Justitiei.

Dilema lui Boc. Medicii aleg slujba, profesorii ar prefera pensia, este titlul din Gardianul. Ordonanta de urgenta a guvernului Boc prin care pensionarii inca activi trebuie sa aleaga intre pensie si salariu pune intr-o situatie dificila serviciile din sanatate si educatie.

Federatiile sindicale solicita reanalizarea actului normativ si pretinde Guvernului sa diferentieze categoriile profesionale.

In Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Pantelimon" din Focsani lucreaza 22 de medici pensionari. Gheorghe Cocioaba este unicul medic specialist pe probleme de nutritie si diabet din judet. Daca ar alege pensia, nu ar mai avea cine sa profeseze in locul sau.

Sectiile oftalmologie si nou-nascuti ar ramane cu cate un medic daca medicii pensionari ar prefera sa se retraga din activitate.

La Spitalul comunal Vidra exista trei medici pensionari si un asistent. Ministrul sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca va propune premierului rectificarea OUG 230 prin care a fost interzisa cumularea pensiei cu salariul de la stat, astfel incat medicii pensionari sa poata ramane angajati in continuare, cu contract temporar de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs.

In sistemul sanitar lucreaza aproximativ 600 de medici pensionari, dintre care 500 in mediul urban si 100 in rural. Marea majoritate a medicilor din mediul rural sunt pensionari, se arata intr-un comunicat de presa.

Nu dau leafa de la stat pe pensie, scrie Romania libera. Ordonanta de Urgenta nr. 230, care interzice cumulul pensiei de varsta cu "veniturile" din prestarea altei activitati platite de la buget, a pus pe jar primarii pensionari, membri ai consiliilor locale sau judetene, profesorii, actorii, medicii, asistentii maternali si alte categorii profesionale care nu puteau trai doar din pensia de mizerie pe care o primeau sau numai din salariul foarte mic cu care erau remunerati.

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, atrage atentia ca discutiile aprinse create de ordonanta in cauza au facut uitata una dintre cele mai interesante promisiuni electorale: legea unica a salarizarii, care ar fi putut preveni problemele aflate acum in actualitate.

Moraru a explicat ca principiul pe care merge aceasta ordonanta de urgenta este "unul corect": "O persoana ar trebui sa poata trai decent dintr-un singur venit: salariu sau pensie. Aici este problema de esenta - politicienii care acum sunt la guvernare au promis, in campania electorala, ca vor pune la punct o lege unica de salarizare. Cu asta vor incepe, asa au spus".

Elaborarea de urgenta a unei asemenea legi ar fi eliminat din start discrepantele uriase intre salarii si n-ar mai fi fost posibil, spre exemplu, "ca Radu Beligan sa castige cat o femeie de serviciu de la un spital".

Dincolo de inexistenta acestei legi a salarizarii, Adrian Moraru este de acord ca termenul "venituri" din textul ordonantei poate fi cel care a creat confuzii, pentru ca include orice fel de sume.

Salarii Boc, pensii poc, titreaza si Ziua si precizeaza ca Guvernul si-a ridicat bugetarii in cap dupa ce a interzis cumularea pensiei cu salariul.

Marian Sarbu, ministrul Muncii, recunoaste ca a gresit, iar ministrii Sanatatii si Educatiei cer derogare pentru salariatii lor. In elanul hei-rupist de reducere a cheltuielilor, Boc a aprobat o ordonanta de Guvern care interzice cumularea pensiei cu salariul in sistemul bugetar, act normativ care a bulversat activitatea unor categorii importante de angajati: din invatamant, sanatate, actori.

Imediat dupa ce a fost anuntata aceasta ordonanta, au aparut protestele si s-a demonstrat ca, in ciuda intentiei bune a Executivului, ordonanta adoptata in graba a avut efecte nebanuite.

Astfel, unii mari specialisti in medicina vor fi nevoiti sa plece din spitale sau sa renunte la pensie, multi elevi ar putea ramane fara profesori, asistentii maternali sunt afectati si ei iar actorii, mari nume ale scenei romanesti, ar urma sa primeasca numai pensia.

Politistii, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, dar si persoanele care au pensii militare de stat sunt alte categorii de pensionari la care face referire Ordonanta 230.

Ordonanta ar putea afecta nu doar functionarii din institutiile publice, ci si pe alesii locali si parlamentarii.

Evenimentul Zilei scrie despre Revolta pensionarilor. In ciuda protestelor, guvernul sustine in continuare ordonanta privind cumularea pensiei cu salariul, afirmand ca a fost prost interpretata. Dan Puric face, intr-o declaratie video, o scurta analiza a deciziilor luate de legislativ in ultima perioada.

Ordonanta guvernului ce le interzice pensionarilor sa mai lucreze cu contract la stat a starnit si miercurri un val de proteste din cele mai variate domenii.

Stransi cu usa de actori, primari, profesori sau medici, guvernantii nu au renuntat, insa, la ordonanta cu bucluc. Miercuri seara, primul-ministru Emil Boc a declarat ca nu se va modifica nicio virgula din textul legii, dar ca va fi emis un ordin comun al ministrului muncii si al celui de la finante in care vor fi explicate metodele prin care pensionarii competenti vor putea castiga totusi bani.

"Cei care nu vor sa renunte la pensie pot fi platiti pe baza de conventie civila sau cu ora", a spus premierul Boc. El a adaugat ca aceasta masura, care interzice cumularea pensiei cu un salariu de la stat, vizeaza "primenirea sistemului", adica incurajarea ocuparii posturilor de catre tineri.

Boc a mai anuntat ca pensionarii care inca mai vor sa lucreze trebuie sa se decida in maximum 15 zile daca pastreaza pensia si accepta plata cu ora sau pastreaza salariul si returneaza platile compensatorii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#salarii pensii Guvern, #pensionari salarii cumul, #ordonanta Boc salarii , #stiri politice