Presedintii Consiliilor Judetene, alesi prin vot uninominal

Marti, 04 Martie 2008, ora 16:10
2043 citiri
Presedintii Consiliilor Judetene, alesi prin vot uninominal

Proiectul de lege pe tema votului uninominal a intrat din nou marti in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce presedintele a refuzat promulgarea variantei Guvernului, iar Curtea Constitutionala a decis ca anumite prevederi sunt neconstitutionale.

Camera Deputatilor a acceptat un amendament al PSD, la legea uninominalului, care prevede alegerea presedintilor de CJ prin acest tip de scrutin, PNL, UDMR, PC si PRM atentionand in timpul dezbaterilor ca legea ar putea fi declarata neconstitutionala.

Deputatii au adoptat, marti, cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva si 18 abtineri proiectul de lege privind introducerea votului uninominal pentru alegerea deputatilor, senatorilor si a presedintilor de Consilii Judetene, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Pesedistul Victor Ponta, initiatorul amendamentului, a aratat ca daca propunerea va fi acceptata, se va elimina posibilitatea ca de acum inainte presedintii CJ sa fie alesi in urma unor negocieri, "juraminte" si intelegeri prin cafenele.

Deputatul PSD a aratat ca alegerea presedintilor de CJ trebuie facuta prin acelasi tip de scrutin ca la parlamentare pentru a demonstra ca partidele sunt serioase in ceea ce priveste vointa lor de a reforma clasa politica si pentru a acorda o mai mare legitimitate detinatorilor acestei functii.

Vicepresedintele PSD le-a cerut celor de la PNL si UDMR sa dea dovada de consecventa si sa voteze acest amendament mai ales ca in legea pe care si-au asumat raspunderea exista si aceasta prevedere.

Ponta a mai aratat ca numai prin votul popular pentru sefii CJ vor disparea baronii locali si le-a reprosat celor de la PNL ca nu doresc acest amendament pentru ca nu au oameni suficient de cunoscuti pentru a fi alesi in aceasta functie si pentru ca prefera sa-si impuna oameni in CJ prin puterea financiara si nu prin voturi.

Liberalii au aratat ca amendamentul PSD este neconstitutional sau ca nu poate fi acceptat pentru ca aceasta lege e pentru alegerea Parlamentului.

Deputatul PNL Pantelimon Manta a recunoscut ca sefii CJ sunt alesi prin aranjamente de culise si s-a aratat de acord ca sefii CJ sa fie alesi de oameni, dar a cerut PSD sa vina cu o lege pe acest subiect care sa treaca repede de Parlament.

Dragos Ujeniuc a atras atentia ca aceasta lege, daca ar fi atacata la CCR, ar suferi "teribil". El a adaugat ca adoptand aceste prevederi, deputatii contribuie la "acest talmes-balmes" legislativ.

Potrivit declaratiilor acordate inaintea dezbaterilor, partidele politice se situau la un anumit consens si legea avea sanse sa fie adoptata si sa fie aplicata chiar de la alegerile locale care vor avea loc la sfarsitul lunii mai.

Singurul partid care s-a pronuntat vehement impotriva oricarei variante de vot uninominal este Partidul Romania Mare.

Pozitia partidelor

PD-L. Deputatul Valentin Iliescu a declarat, marti, la dezbaterea pe tema legii uninominalui, ca partidul din care face parte va vota acest proiect, desi crede in superioritatea sistemului majoritar in doua tururi.

Desi PD-L sustine superioritatea sistemului propus de presedinte, formatiunea va vota aceasta initiativa, a aratat Valentin Iliescu.

PSD. Deputatul Anghel Stanciu i-a indemnat marti pe deputati sa voteze uninominalul pentru a putea spune la incheierea mandatului ca au facut un "lucru bun" cu mana lor, un pas mic pentru clasa politica, dar unul mare pentru Romania.

Stanciu este unul dintre cei care au pledat in ultimele luni pentru adoptarea acestui sistem. Votul uninominal este "rodul muncii, chibzuintei si stradaniei PSD", a adaugat Stanciu, amintind de milionul de semnaturi stranse de la cetateni de partidul sau, dar si de opozitia PDL si PNL fata de proiectul PSD, care din punctul sau de vedere era cel mai corect.

PNL. Pe de alta parte, vicepresedintele PNL Relu Fenechiu le-a propus deputatilor sa voteze votul uninominal in varianta adoptata de Comisia pentru Cod electoral, urmand ca uninominalul pentru presedintii de Consilii Judetene sa fie adoptata intr-o alta lege, "in cel mai scurt timp".

"Nu vad cum am putea raspunde in fata cetatenilor daca am vota o lege ce ar fi maine atacata la CCR, ducand la imposibilitatea sa avem vot uninominal la urmatoarele alegeri", a explicat Fenechiu.

PC va vota legea votului uninominal, potrivit deputatului Corneliu Ciontu, desi proiectul contine si niste contradictii, printre care si impunerea unui prag electoral, care ar duce la pierderea unor voturi pentru partidele mai mici.

Ciontu a spus ca PC este de acord cu acest tip de scrutin, dar ca este nevoie ca o serie de prevederi sa fie corectate astfel incat deputatii sa nu voteze o lege proasta. In principal, deputatul PC a obiectat impunerea pragului electoral de 5%, inutil, a aratat el, intr-un sistem de vot uninominal.

Acesta a mai spus ca in forma actuala a legii, unele partide vor reusi sa-si impuna candidatii peste votul cetatenilor si ca unele voturi ale partidelor mici se vor pierde. Deputatul PC sustine ca acest tip de sistem va favoriza candidatii cu bani in defavoarea politicienilor mai pregatiti.

La final, Ciontu a adaugat ca formatiunea sa este de acord cu oricare amendament care sa regleze "aceste carente care vizeaza chiar litera si spiritul Constitutiei".

UDMR va vota proiectul de lege privind uninominalul doar atunci cand Uniunea va fi convinsa ca legea va asigura reprezentativitatea proportionala a maghiarilor in Legislativ, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad.

"Daca vom avea garantia ca intr-adevar comunitatea maghiara din Romania va avea reprezentare corecta in Parlament, doar atunci vom putea vota aceasta lege. Ca atare, votul nostru va fi decis pe voturile date pe articole", a spus Marton, adaugand ca UDMR isi va sustine toate amendamentele depuse.

Pe de alta parte, presedintele UDMR Marko Bela a declarat ca UDMR s-ar putea abtine de la votul asupra legii uninominalului fiindca deputatii s-au grabit sa adopte Legea votului uninominal, lege care, in opinia sa, presupune o doza mare de hazard in repartizarea mandatelor, principala grija a Uniunii fiind legata de accesul maghiarilor in Legislativ.

"Vom lua o decizie, dar deocamdata se contureaza o abtinere. Dar nu e inca o decizie finala. S-ar putea sa votam, daca totusi prin amendamente s-ar ajunge la o varianta mai buna", a spus liderul UDMR.

PRM isi mentine pozitia si se declara impotriva acestui sistem de vot, invocand din nou vointa poporului, care s-a prezentat la referendum intr-o proportie de doar 1/3.

Deputatul si membrul fondator al PRM Lucian Bolcas este de parere ca sistemul de votul uninominal este unul care face discriminare intre bogati si saraci, ca nu este inteles de populatie, fiind sustinut doar de partidele politice si "de cateva ONG-uri zgomotoase".

Liderul PRM a cerut retrimitrea proiectului de lege la comisii. Propunere a fost respinsa cu 166 de voturi impotriva, 21 pentru si 5 abtineri.

Ce spune noua lege

Comisia de cod electoral a adoptat saptamana trecuta, in ultima sa sedinta, cu 12 voturi pentru si unul impotriva, raportul privind legea uninominalului. In esenta, legea este o combinatie in principiile votului uninominal si cel al sistemului actual, proportional.

Noul fel de scrutin presupune ca fiecare partid sa propuna cate un singur candidat intr-un colegiu, iar cel care va obtine 50% plus 1 din voturi castiga automat mandatul. Daca nimeni nu obtine acest scor, voturile vor fi repartizate proportional la nivel national, partidelor.

Elementul nou adus de acest proiect este pragul electoral alternativ. Daca un partid nu obtine necesarul de 5% pentru a intra in Parlament, va fi totusi reprezentat daca va castiga majoritatea in sase colegii de deputati si cinci de senatori.

Numarul de parlamentari ramane neschimbat, colegiile urmand a fi desemnate de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, la propunerea unei Comisii speciale a Parlamentului.

Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vot, #uninominal, #Camera Deputatilor, #proiect , #stiri politice