Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Cine sunt "oamenii noi" propulsati de USR PLUS in ministere si la sefia companiilor de stat importante. Istoricul nominalizatilor

Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 22:35
14897 citiri
Cine sunt "oamenii noi" propulsati de USR PLUS in ministere si la sefia companiilor de stat importante. Istoricul nominalizatilor
Irina Alexe, Liviu Malureanu si Monica Althamer FOTO Facebook

Alianta USR-PLUS a publicat propunerile pentru functiile de secretar de stat in ministere si pentru conducerile companiilor romane, precum Agentia Functionarilor Publici, Institutul National de Administratie si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. "Oamenii noi", deviza folosita de cele doua partide in ultimii ani, au un istoric in institutii si in procesul intern de alegere al celor doua partide.

Irina Alexe revine in Ministerul de Interne

Irina Alexe, fost secretar de stat in Secretariatul General al Guvernului (SGG), este propunerea USR PLUS pentru functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Alexe este membru PLUS. Ea a absolvit Facultatea de Drept a Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" si a fost ofiter timp de 20 de ani in structura centrala a MAI.

Oana Bogdan, George Catean si Irina Alexe FOTO Facebook Diana Stoica

In anul 2016, in calitate de secretar de stat, Alexe a coordonat organizarea sedintelor Guvernului, institutiile prefectului si procesul de organizare a alegerilor, anunta USR PLUS. Dupa anul 2018, ea a coordonat dezvoltarea in teritoriu a PLUS si a contribuit la derularea campaniilor electorale ale PLUS ori ale Aliantei USR PLUS.

Cea mai recenta declaratie de avere a lui Alexe este din vara anului 2016, cand a fost eliberata din functia de la SGG. In document, Alexe trece un teren intravilan si un apartament in Bucuresti pe numele ei si doua terenuri si o casa, pe numele sotului si al rudelor acestuia.

Presa a scris ca Alexe s-a pensionat la varsta de doar 42 de ani, cu o pensie de 13.000 de lei, pe luna. Contactata de Ziare.com, echipa USR-PLUS nu a vrut sa raspunda la intrebarile despre varsta pensionarii si valoarea pensiei. In schimb, a laudat munca Irinei Alexe in partid.

"Irina Alexe este unul dintre cei mai buni specialisti in administratie publica din Romania si este o resursa importanta a PLUS in domeniul administrativ, juridic, aparare si ordine publica. (...) A fost promovata in functii potrivit legii, pe criterii meritocratice, iar dupa trecerea in rezerva a beneficiat de o lege aplicabila in tot sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala", a precizat USR PLUS.

Omul lui Ghinea la Agentia Functionarilor Publici

Liviu Malureanu, membru USR in tabara lui Cristian Ghinea, actualul ministru al Fondurilor Europene, a fost propus pentru functia de presedinte al Agentiei Functionarilor Publici. De profesie auditor, Malureanu a devenit, in 2016, consilier local in Sectorul 3. Malureanu castigat, in 2019, ca angajat USR, circa 80.000 de lei si aproape 12.000 de lei, pentru functia de consilier.

Conducerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) a starnit un scandal dupa ce Ciprian Ciucu si-a dat demisia pentru a ocupa functia de primar al Sectorului 6. Violeta Vijulie, membra PNL din anul 2003, a fost numita sefa a ANFP in octombrie 2020, de fostul premier Ludovic Orban. Ea s-a implicat in disputa intre primarul Clujului, Emil Boc si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, in urma careia Voiculescu a anuntat ca Vijulie nu va mai conduce institutia.

Malureanu a fost consilier in Parlamentul Romaniei in perioada 2017-2018. Anterior, a lucrat la Fundatia World Vision, timp de cinci ani, la KPMG, timp de patru ani si la alte doua companii private ca analist financiar.

Sotia sa, Maria Malureanu, lucreaza in Ministerul Fondurilor Europene, in functia de consilier superior, de unde a castigat, in 2019, aproape 15.000 de lei, la care s-a adaugat suma de 2.600 de lei, de la Fundatia World Vision Romania, unde a lucrat si sotul sa, ca auditor, timp de cinci ani. In acel an, ea a mai obtinut indemnizatie de crestere a copilului, in valoare de 19.500 de lei si un stimulent de insertie de aproape 1.000 de lei.

Familia Malureanu are doua terenuri intravilane, doua apartamente, o casa si o masina Opel din 2008. In conturi, candidatul pentru conducerea Agentiei Functionarilor Publici are peste 170.000 de lei si 31.000 de euro. Sotia sa are 250.000 de lei in banci.

Secretarele de stat in Ministerul Sanatatii

Monica Althamer, specialista in drepturile pacientilor cu afectiuni grave, este propunerea Aliantei USR PLUS pentru functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Ea a mai ocupat functia de secretar de stat in perioada 2016-2017, cand ministerul era condus tot de Vlad Voiculescu.

Althamer i-a consiliat pe pacientii cu afectiuni grave in cadrul Asociatiei Magic Camp, fondata de Vlad Voiculescu. Timp de cinci ani, din 2011 pana in 2016 a consiliat pacientii diagnosticati cu afectiuni oncologice la Asociatia "Daruieste Viata". In perioada 2008-2015 a fost manager al call center-ului bancii Intesa Sanpaolo Romania, din Arad. Anterior, a fost managerul magazinului Vodafone Romania din Resita, din 2006 pana in 2008.

Viitoarea secretara de stat este licentiata in teologie si limba si literatura engleza la Universitatea de Vest din Timisoara.

Medicul endocrinolog Ioana Mihaila, care a fost presedinte PLUS Bihor, este cea de-a doua propunere pentru functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Ea a candidat la alegerile locale din toamna lui 2020 la functia de primar al orasului Oradea, dar a pierdut in fata lui Florin Birta, sustinut de Ilie Bolojan. Mihaila a infiintat, impreuna cu sotul sau o clinica privata in Oradea.

Inca 4 ani pentru Raul Pop la Ministerul Mediului

USR-PLUS a decis ca Raul Pop sa ocupe, in continuare, fotoliul de secretar de stat la Ministerul Mediului. El a fost numit in 2016 in aceeasi functie, iar anul trecut era consilier al ministrului.

Pop, economist de profesie, a lucrat in mai multe companii private si a fost director al Asociatiei Ecoteca si al Asociatiei Recolamp, ocupandu-se de organizarea sistemului national de colectare si reciclare a deseurilor din surse de lumina.

Pop are doua apartamente in Bucuresti si 26.000 de lei in conturi. Datoriile sale trec de 360.000 de lei si 57.300 de euro. In 2018, el a incasat doar dividende de la Ecosys Organisation, in valoare de 42.885 de lei, potrivit declaratiei de avere.

Un fermier, propunerea de secretar de stat la Ministerul Agriculturii

George Catean este propunerea Aliantei USR PLUS ca secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El a studiat marketing in cadrul Universitatii Transilvania din Brasov si este activ in cateva organizatii nonguvernamentale cu implicare locala si regionala.

Catean conduce afacerea familiei in domeniul agricol si al produselor traditionale, iar din 2018 este coordonator regional pentru zona rurala al PLUS.

Fosta directoare de HR a Coca Cola, la Institutul National de Administratie

Fosta directoare de resurse umane a Coca Cola HBC Romania, Corina Licea, a fost propusa de Alianta USR PLUS la conducerea Institutului National de Administratie. Ea a lucrat sapte ani pentru cea mai mare companie de pe piata de bauturi din Romania, iar in ultimul an a fost consultant independent in resurse umane. In cariera sa, Licea a ocupat pozitii similare de resurse umane in mai multe companii private din Romania si din afara tarii, potrivit LinkedIn.

Institutul National de Administratie functioneaza in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, condusa de Cseke Attila (UDMR). Rolul Institutului este de a pune in aplicare directiile Guvernului privind eficientizarea administratiei publice prin profesionalizarea personalului din administratia publica centrala si locala.

Propunerea pentru Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni

Oana Ursache, membra in Biroul National PLUS, este propunerea pentru conducerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Ursache este lector universitar doctor la Universitatea din Alicante, Granada si la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, fiind specialista in literatura comparata.

Ea a organizat in strainatate congrese pe diferite teme, dar si festivaluri, precum: Festivalul Culturii Romane si Festivalul Copilariei Romania ca teren de joaca, organizat impreuna cu Ambasadele Romaniei din Spania si din Portugalia si cu sprijinul ICR Madrid, potrivit site-ului PLUS.

Propunerea pentru Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului

Catalin Stancu este propunerea pentru presedintia Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului. Stancu a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti si a administrat afaceri in mai multe domenii, de la comert la dezvoltare imobiliara, pana in anul 2019, cand a decis sa intre in politica si a fondat filiala USR Braila.

Stancu s-a inscris, in 2018, in cursa interna a USR pentru alegerile europarlamentare care au avut loc in mai, 2019, dar nu a obtinut un loc eligibil. El a mai candidat pe lista de la Braila a aliantei USR PLUS la alegerile parlamentare de anul trecut, dar nici atunci nu a avut noroc sa castige un fotoliu de parlamentar in Camera Deputatilor.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este institutia romaneasca care activeaza in domeniul administrarii si al vanzarii actiunilor statului si al valorificarii creantelor.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, condusa de un inginer geolog

Alianta USR PLUS il propune pe George Garbacea la conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Garbacea, licentiat in ingineria geologica de mediu, are un masterat in ingineria geologica ambientala si un doctorat in geofizica.

In prezent este cercetator la Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" si la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea" si profesor asociat la Facultatea de Geologie si Geofizica.

Gabriela Dan Unterseth este propunerea Aliantei USR PLUS pentru sefia Autoritatii competente de reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra (ACROPO). Ea a absolvit Facultatea de Geologie din Bucuresti, si a obtinut un masterat si un doctorat in Franta. Lucreaza de 14 ani la una dintre cele mai mari companii de investigatii marine din lume, Fugro. In prezent este voluntar al filialei USR Diaspora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#usr plus, #propuneri, #secretari de stat, #ministere, #liviu malureanu, #monica alhamer, #irina alexe , #stiri politice
Comentarii
V
vgabriel2k
rank 2
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Primenirea clasei politice !