Revista presei: Bricheta, galeata si fularul devin mita electorala

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 08:05
2535 citiri
Revista presei: Bricheta, galeata si fularul devin mita electorala
Foto: Puterea

Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, a anuntat ca social democratii si liberalii "poarta discutii" sa-l sustina pe candidatul independent Sorin Oprescu pentru inca un mandat la Primaria Capitalei.

In replica, liderul liberal Crin Atonescu sustine ca nu a discutat nici in ACD, nici cu PSD despre sustinerea lui Oprescu la Capitala.

Pe de alta parte, parlamentarii democrat-liberali din tabara Puterii incep sesiunea cu o intalnire cu seful statului si premierul Emil Boc. Prima problema de rezolvat: plasarea independentilor in Birourile Permanente.

Vanghelie, care anunta ca "se poarta discutii sa-l sustinem pe Oprescu la Capitala" tine prima pagina a cotidianului Gandul.

Romania Libera prezinta punctul de vedere al lui Crin Antonescu legat de aceasta problema si precizeaza ca liberalul sustine ca "Nu am discutat nici in ACD, nici cu PSD despre sustinerea lui Oprescu la Capitala".

In tabara Puterii, supervizati de presedintele Traian Basescu, democrat-liberalii fac planul de bataie pentru a obtine majoritatea in Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, prin plasarea independentilor in functii, puncteaza Evenimentul Zilei, intr-un articol titrat "Basescu suna mobilizarea in tabara PD-L".

Tot un subiect de politica este punctul central al editiei de joi a ziarului Puterea, care explica faptul ca "Bricheta, galeata si fularul devin mita electorala. Vor fi sanctionati si cei care dau, si cei care primesc".

Gandul - Vanghelie: Se poarta discutii sa sustinem candidatura lui Oprescu la Primaria Capitalei

Pesedistii si liberalii "poarta discutii" sa-l sustina pe candidatul independent Sorin Oprescu pentru inca un mandat la Primaria Capitalei, a anuntat Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti.

In ceea ce priveste candidatura la Primaria Generala a Bucurestiului, Vanghelie spune ca nu s-a hotarat. "Sunt la o varsta la care nu ma mai grabesc. Stau, analizez, cantaresc. Trebuie sa vedem ce e de facut", spune primarul de la 5 intr-un interviu pentru Gandul.

Cu toate astea, Vanghelie nu se grabeste sa-si anunte candidatura pentru Bucuresti.

"Vedem ce spun sondajele. In functie de asta voi afla daca voi candida la 5, la Bucuresti, daca il sustin in ultima instanta, pe Oprescu. Mai vedem ce vrea si Organizatia PSD de Bucuresti. Poate il sustine pe Sorin Oprescu, poate un alt candidat mai bun. Sau poate ca alianta PSD-PNL il vrea pe Oprescu pentru Bucuresti. Am discutat cu liberalii, in principiu: la nivelul Capitalei sa-l sustinem pe Sorin Oprescu, ca independent. Se poarta discutii, de ce sa va mint?

Daca va fi el candidatul aliantei, asta e, il sustinem. Daca bucurestenii vor spune ca el e cel mai bun, eu ma dau de-o parte si mai astept. Inseamna ca nu i-am convins inca. Iar eu nu vreau sa leg numele meu de vreo pierdere. Pana acum, pe unde m-am miscat, Dumnezeu m-a ajutat sa castig. Sper ca asa va fi si in continuare" conchide Marian Vanghelie.

Romania Libera - Antonescu: Nu am discutat nici in ACD, nici cu PSD despre sustinerea lui Oprescu la Capitala

In replica, presedintele PNL Crin Antonescu a precizat ca sustinerea lui Sorin Oprescu pentru inca un mandat la Primaria Capitalei reprezinta in acest moment o varianta ipotetica, dar care nu a fost discutata nici in interiorul PNL, nici in cadrul ACD si nici cu PSD.

"Noi nu am discutat nimic despre ipoteza sustinerii lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, nici in partid, nici in Alianta de Centru-Dreapta, nici cu PSD. Este o ipoteza teoretica, n-a exclus-o nimeni, n-a discutat-o nimeni. Nu stiu ce are de gand si ce declaratii a facut domnul Vanghelie. Va spun ce am discutat eu cu Ponta si cu Daniel Constantin", a spus Antonescu, citat de Romania Libera.

Evenimentul Zilei - Basescu suna mobilizarea in tabara PD-L

Pe de alta parte, jurnalistii de la Evenimentul Zilei scriu despre seful statului, care participa luni, alaturi de premierul Emil Boc, la prima sedinta a grupurilor parlamentare ale PD-L. Invitatia a fost facuta de sefa Camerei, Roberta Anastase.

Daca in plen Puterea avea majoritate, in Birourile Permanente Opozitia a condus la un vot, atat la Camera, cat si la Senat. Lucrurile s-ar putea schimba la inceput de sesiune, dupa ce Curtea Constitutionala a validat ca grup parlamentar pe independentii lui Gabriel Oprea.

Astfel, acestia trebuie sa primeasca functii in conducerea Parlamentului, ceea ce presupune renegocierea locurilor tuturor partidelor.

Daca, teoretic, la Camera Deputatilor lucrurile s-ar putea rezolva rapid, un eventual esec al negocierilor pe functii putand fi transat direct in plen, unde Puterea are majoritate confortabila, la Senat lucrurile s-ar putea complica.

Daca negocierile esueaza, situatia ar trebui transata de plen prin votul majoritatii senatorilor. Diferenta Putere-Opozitie este insa de un vot, nefiind astfel exclus un scor nefavorabil actualei Coalitii.

Puterea: Bricheta, galeata si fularul devin mita electorala. Vor fi sanctionati si cei care dau, si cei care primesc

Tot un subiect de politica este tratat si in editia de joi a cotidianului Puterea, care precizeaza ca partidele nu vor mai avea voie sa imparta din viitoarea campanie electorala galeti, cizme, umbrele, brichete, fulare - toate fiind incadrate la mita electorala. Conform proiectului, propus de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), pasibili de sanctiune vor fi si cei care dau, dar si cei care primesc astfel de obiecte.

Vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, a explicat pentru Puterea ca nu s-a extins perioada campaniei electorale la 90 de zile, ci a existat o confuzie in randul politicienilor, care nu au citit proiectul.

Proiectul legii electorale propuse de Autoritatea Electorala Permanenta nu extinde campania electorala la 90 de zile, ci doar prezinta ce au dreptul sa faca partidele politice si candidatii in acest interval.

In perioada de la 90 la 60 de zile, partidele au voie sa-si definitiveze candidaturile si sa-si lanseze favoritii. "Lansarile de candidati noi le consideram a fi campanii electorale, tinand cont de gradul de mediatizare la care s-a ajuns. Campania electorala in sine nu s-a modificat, perioada electorala cuprinde in acest moment si aceste manifestari", a declarat Muhulet.

In cele 60 de zile ramase inainte, partidele pot organiza intalniri cu alegatorii si pot distribui materiale electorale sub forma de tiparituri, pliante-brosuri cu programele electorale ale partidelor si ale posibililor candidati", a punctat Muhulet.

Noutatea este ca nu se mai pot distribui pixuri, sepcute, galeti, cizme, fulare sau orice alt material in afara de cel tiparit. "Vor fi interzise pe toata perioada electorala si avem o prevedere in lege. Partidele politice pot da oamenilor doar programele lor politice sub forma tiparita. Nu mai pot da nici macar chibrituri. Aceasta este propunerea noastra. Galetile, brichetele s.a.m.d se inscriu la mita electorala", a declarat vicepresedintele AEP.

"In ultimele 30 de zile se adauga afisaj electoral pe domeniul public - panouri electorale puse la dispozitie de primari si vor primi timpi de antena de la televiziunea publica si postul public de radio. Deci din acel moment se pot face discutii despre dezbaterile intre candidati", a conchis vicepresedintele AEP.

D.R.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#oprescu primaria bucuresti, #vanghelie vizita wshington, #mita electorala , #stiri politice
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
scorpia , fisticul si mandolina conduc democratic Romania
Poza bum
bum
rank 5
bricheta , galeata si trubadurul buclucas