Vor fi, din nou, alegeri in Romania. Cetatenii din zeci de localitati vor fi chemati la vot

Sambata, 17 Aprilie 2021, ora 16:21
4756 citiri
Vor fi, din nou, alegeri in Romania. Cetatenii din zeci de localitati vor fi chemati la vot
Stampila de vot alegeri

Guvernul se pregateste pentru o noua runda de alegeri in Romania. Surse guvernamentale au precizat pentru Ziare.com ca Executivul va organiza pe 20 iunie alegeri locale partiale in aproximativ 29 de localitati. Este vorba despre localitatile in care mandatul edililor a incetat ca urmare a incompatibilitatii, demisiei sau decesului.

Unul dintre principalele motive ramane, insa, acela ca o mare parte a edililor au decedat din cauza COVID-19. Cel mai recent caz tragic este cel al primarului comunei Metes din judetul Alba, Dan Cosmin Opruta, care a decedat la doar 38 de ani, dupa ce s-a infectat cu Sars-Cov-2.

Dan Cosmin Opruta a fost ales primar al comunei Metes in 2016, din partea PNL, la doar 33 de ani. In 2020 a fost reales, fiind considerat unul dintre cei mai activi primari din judetul Alba, potrivit presei locale.

Facem precizarea ca, potrivit legii, dreptul de vot se exercita si in aceste cazuri numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz. Concret: alegatorii pot vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara.

Amintim ca Partidul National Liberal (PNL) a fost castigatorul alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Potrivit datelor furnizate la acea vreme de Biroul Electoral Central, la primarii PNL a obtinut un procent de 34,58%, PSD-30,34% si Alianta USR-PLUS - 6,58%. Restul partidelor au obtinut sub 5%.

Surpriza AUR

Pe modelul alegerilor parlamentare din decembrie 2020, AUR ar putea fi o surpriza si la alegerile locale partiale din 20 iunie. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP in luna martie, partidul lui George Simion - Alianta pentru Unirea Romanilor - a ajuns pe locul trei in intentia de vot a romanilor, in vreme ce pe primul loc in optiunile romanilor ramane PSD, cu 30,6%, urmat de PNL, cu 26.3%. Potrivit institului condus de Remus Stefureac, atat AUR, cat si Alianta condusa de Dan Barna si Dacian Ciolos pierd procente fata de februarie, dar scaderea mai puternica e la Alianta USRPLUS, aproape 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

David Popovici, de neoprit. Al doilea aur la Otopeni: ”Conform planului”
David Popovici, de neoprit. Al doilea aur la Otopeni: ”Conform planului”
David Popovici a câştigat, joi, medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot în bazin de 50 m pentru seniori, tineret şi juniori I-II, competiţie care...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#votare, #alegeri locale, #aur , #stiri politice