Sanatatea se plateste si mai scump

Sambata, 20 Martie 2010, ora 22:42
2859 citiri
Sanatatea se plateste si mai scump

Sistemul de sanatate ii baga de multe ori pe romani in groapa, cu zile. Sistemul sanitar se lauda cu cifre "impresionante" - numarul incidentelor postoperatorii este alarmant. Am ajuns sa fim indopati cu medicamente si tratati cu bisturiul la cea mai mica problema de sanatate.

Dar romanii au cea mai mica speranta de viata din Europa, iar indicele de morbiditate a atins cote ingrijoratoare.

Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, care asa cum a anuntat ministrul Sanatatii, prin iunie, isi va epuiza intregul buget pe anul in curs, spera sa legifereze "coplata" serviciilor medicale.

CNAS spera sa dezvete romanii sa se mai duca din orice durere la spital. Sa se gandeasca de doua ori inainte sa deranjeze un doctor, desi daca aruncam o privire pe statistici, se pare ca avem o problema serioasa cu preventia si depistarea timpurie a maladiilor. Pentru ca prea multi romani bolnavi ajung prea tarziu la medic.

O alta masura de natura sa stimuleze "iesirile din sistem" vizeaza regimul medicamentelor compensate. CNAS nu vrea sa mai suporte decat costurile celor mai ieftine tratamente disponibile pe piata. 70% dintre bolnavii cronici ar trebui sa renunte la retetele prescrise pana acum de medici si sa opteze pentru scheme terapeutice "la moda" in urma cu douazeci-treizeci de ani. In cazul cardiacilor, costurile tratamentului actual risca sa creasca si de noua ori.

Desi platim constiincios darile catre stat, banii respectivi nu se intorc niciodata la contribuabili. Acum, oficialii din Romania vor sistem de sanatate "american": platesti ca sa fii tratat. Singurele persoane care nu trebuie sa plateasca sunt cei veniti la urgente. Pacientii care vor sa fie consultati fara programare prealabila vor fi reprogramati sau vor fi vazuti de medicul de familie, dar contra unei taxe care va fi stabilita de doctor.

Sanatatea, ca si educatia, sunt sisteme care functioneaza cu planuri pe termen lung. Trebuie sa aflam doar ce ne dorim de fapt ca tara si ca societate si sa facem diferenta intre ce ne dorim si ce ne-ar trebui. Ar trebui gandit si un model de finantare sustenabil, fiindca este evident ca banii nu ajung.

Sistemul de sanatate ar trebui sa ofere un set de servicii vitale, care reprezinta nivelul minim de ingrijire de care beneficiaza orice cetatean roman, care este contribuabil la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Ultimul raport al Comisiei Prezidentiale arata ca 8% dintre beneficiarii serviciilor din sistemul de sanatate consuma 70% din resurse.

La nivel privat, ar putea creste nivelul resurselor financiare catre Sanatate prin demararea de asigurari private, care ar putea acoperi nevoi si riscuri neacoperite de nivelul social.

E nevoie de concurenta intre zona publica si cea privata. Competitia ar putea avea un efect benefic asupra calitatii si pretului serviciilor medicale si ar fi in interesul nostru.

Sanatatea in Romania, daca se intampla sa te imbolnavesti, e ca norocul la loto. Fiindca spitalele nu functioneaza ca niste afaceri, iar pacientul nu este tratat ca un client atunci cand se intampla sa se imbolnaveasca, desi a platit ani in sir.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sanatate bani Romania, #solutii sistem sanitar , #stiri politice