Va expulza Romania diplomati rusi? Ce spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Miercuri, 21 Aprilie 2021, ora 23:30
6099 citiri
Va expulza Romania diplomati rusi? Ce spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu este seful diplomatiei romane FOTO Facebook/ MAE

Bogdan Aurescu, ministrul roman al Afacerilor Externe, a declarat miercuri seara ca Romania va anunta eventuale expulzari ale diplomatilor rusi atunci cand va fi cazul: "Nu putem sa ne pronuntam in vreun fel in avans".

"In cazul in care vom lua o astfel de masura, ea va fi anuntata, dar nu putem sa ne pronuntam in vreun fel in avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebita seriozitate", a spus ministrul de Externe, la Digi 24, intrebat despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomati rusi si de cerinta ca tarile partenere din UE si NATO sa recurga la acest gest.

"Aceste chestiuni se anunta atunci cand se petrec", a completat Aurescu, intrebat daca au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul Romaniei.

"Noi ne-am manifestat, fara indoiala, solidaritatea cu Cehia, am exprimat aceasta pozitie inclusiv in reuniunea Consiliului Afaceri Externe din aceasta saptamana. Exista in practica diplomatica, in general, un anumit tip de reciprocitate.

De exemplu, cand declari persona non grata un diplomat te astepti sa existe o reciprocitate de partea cealalta. Atunci cand o anumita proportionalitate este depasita exista uneori si reactii in lant. Vom vedea ce se intampla si mai departe", a completat ministrul roman de externe.

Cehia a cerut partenerilor sai din Uniunea Europeana si din NATO sa expulzeze diplomati rusi, pentru a sustine astfel Praga in confruntarea sa cu Moscova, a declarat ministrul ceh de externe Jan Hamacek, zilele trecute.

In ultimele saptamani, Polonia, Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, dar si SUA au expulzat si ele diplomati rusi din cauza presupusului spionaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Bogdan Aurescu, #diplomati rusi, #expulzari , #stiri politice