Trei fosti parlamentari cer pensie speciala, desi nu au varsta de pensionare

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 13:11
2085 citiri
Trei fosti parlamentari cer pensie speciala, desi nu au varsta de pensionare
Foto: Bursa

Comisia de Statut a decis sa refuze acordarea adeverintei de fost parlamentar pentru obtinerea pensiei speciale in trei cazuri, deoarece respectivii au cerut acordarea anticipata a pensiei, inaintea implinirii varstei de 63 de ani.

Trei fosti parlamentari s-au adresat Comisiei de Statut al deputatilor si senatorilor deoarece cererile nu le-au fost solutionate de Secretariatul general.

Este vorba de Costel Gheorghiu, deputat FSN in perioada 1990-1992 si senator PD intre 1992 si 2000, Gheorghe Serbu, senator PNL in 2004-2008 si Mihail Sireteanu (PSD), deputat intre 1996 si 2008. Comisia a decis insa, pe 7 aprilie, sa respinga cererile celor trei.

"Ei au cerut sa primeasca pensia de parlamentar anticipat, inainte sa indeplineasca varsta de 63 de ani, iar noi nu am fost de acord cu cererile lor deoarece contravin Legii 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor", a declarat presedintele Comisiei, senatorul Gheorghe Birlea (PD-L).

Conform prevederilor Legii 96, cei trei ar fi putut solicita pensionarea anticipata, insa legea a fost amendata prin Ordonanta de Urgenta 67/2007. Actul normativ emis de catre Executiv implementa Directiva europeana 86/378/CEE privind aplicarea egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste cerintele de varsta si de stagii de cotizare pentru pensionare.

Astfel, ordonanta stabileste o singura varsta de pensionare a parlamentarilor pentru pensia de serviciu, de 63 de ani, precum si un stagiu de cotizare la bugetul asigurarilor de 30 de ani.

Printre fostii parlamentarii care au cerut pensionarea se numara fostul sef al statului, Ion Iliescu, care are la activ doua mandate de senator. De asemenea, pe lista figureaza Mona Musca, cu doua mandate complete si unul nefinalizat, dupa ce si-a dat, in 2007, demisia din Camera Deputatilor ca urmare a scandalului privind colaborarea sa cu fosta Securitate.

Totodata, fostul senator conservator Rodica Stanoiu a solicitat pensie de parlamentar, la fel ca si Adrian Paunescu (PSD), care a ratat cel de-al patrulea mandat de senator in Hunedoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fosti parlamentari, #pensie speciala, #varsta pensionare, #Gheorghe Birlea , #stiri politice