Treziti-va! USL si PDL trebuie "sa vanda tara" (Opinii)

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 23:50
8371 citiri
Treziti-va! USL si PDL trebuie "sa vanda tara" (Opinii)

Ne vindem tara, cuprul, aurul, raul, ramul? Preferabil. Discutiile despre "vanzarea resurselor", din ultimul timp sau dintotdeauna, sunt nu doar cele mai clare manifestari ale populismului de care sunt capabili politicienii romani, fie ca vorbesc despre privatizarea CupruMin, a Petrom sau a exploatarii de la Rosia Montana, ci si mostenirea unei gandiri pe care, dragalas, o putem numi bolsevica.

Aceea ca TREBUIE sa avem resursele "in proprietatea poporului". La stat. Chiar asa? Beneficiaza poporul mai mult daca sunt administrate de stat? De unde pana unde? DIN CONTRA. Faci un contract de privatizare bun, castigi mai mult.

"Se vine aurul si cuprul tarii!" Da, se ia cuprul, aurul, banisorii romanilor de care vorbesc fetele cu ochii cat cepele? Nu se ia. Din contra, privatizarea e singura sansa ca ei sa obtina ceva mai multi banisori. Sa nu ii fure "baietii destepti" din toate domeniile. Privatizarea functioneaza, privatizarea aduce bani. Oriunde in lumea asta.

E mai bine sa fie la stat?

Sa stabilim un lucru - cand vinzi cupru sau aur, nu vinzi din rezervele poporului, de care avea mare, mare nevoie. Pentru ca n-avea. Nu e ca si cum, daca e cuprul exploatat de stat, nu e vandut pe oriunde se poate. Ba e vandut.

Cu ce ne ajuta pe noi faptul ca se afla CupruMin in proprietatea statului? Nu e ca si cum ar fi gaz si ar putea sa ni-l taie rusii sau, mai stiu eu, transnistrenii sau klingonienii, peste noapte. CupruMin in proprietatea statului te ajuta doar daca ai un soi de mandrie nationalista ce te poate ajuta doar sa te simti bine ca ai si tu mandrie.

Altfel, CupruMin si alte companii asemanatoare ar trebui sa fie privatizate. Dintr-un motiv simplu - COMPANIILE DE STAT AU REZULTATE PROASTE. Mereu, oriunde in lumea asta, in orice domeniu, companiile de stat se descurca mult mai greu si obtin profituri mult mai mici, comparativ cu cele private.

Impozitele, redeventele si mai stiu eu ce alte beneficii directe sau indirecte pe care le obtine bugetul de stat sunt mult mai mari daca aceste companii sunt private. De ce? E simplu. La stat e risipa si management prost. In domeniul privat, la companiile serioase, nu.

Haideti sa luam un exemplu. Petrom, o afacere asa proasta cum spun multi ca a fost, fiind vanduta la pret mic, a fost tot mai buna, comparativ cu situatia in care ar fi ramas la stat.

Aduce sume extrem de importante la buget, sume pe care NICIODATA nu le-ar fi adus, in proprietatea statului. NICIODATA. Cunoasteti, intamplator, oameni care au lucrat la Petrom inainte si dupa privatizare? Daca da, intrebati-i, de curiozitate, ce risipa se facea atunci la diverse achizitii, de la dulciuri care nu foloseau absolut nimanui si care erau cumparate, sa zicem, pentru muncitorii de pe platforme, pana la cizme de cauciuc din care cantitati uriase nu puteau fi folosite, fiind numere de uriasi. Pe banii cui erau cumparate toate aceste lucruri? Pe banii nostri, exact. Sigur, Petrom aducea bani cat timp era la stat, doar carburantii se cumpara mereu. Dar irosea o mare parte din profitul asta. Intrebati-i pe aceiasi oameni daca se mai face asemenea risipa acum, cand e compania la privat.

Fostul premier Emil Boc dadea vina pe Adrian Nastase pentru privatizarea Petrom, din cauza careia, chipurile, preturile la carburanti ar fi asa mari. Sa creada cine vrea. Privatizarea Petrom nu a fost rea deloc.

Privatizarile, necesare

Traim in secolul XXI. In secolul asta, regina eficientei si a profitabilitatii pentru stat e privatizarea. Exploatarea resurselor de catre companii private, care permit statului sa obtina mai mult decat ar obtine daca s-ar ocupa el insusi. Nu doar in Romania, ci oriunde.

Unul dintre cei mai mari premieri britanici, Margaret Thatcher, a readus competitivitatea Marii Britanii folosindu-se de unul din cele mai mari programe de privatizare din istorie. Unul din succesorii sai, Tony Blair, model pentru Victor Ponta si unul din cei mai buni lideri politici pe care i-a avut lumea in ultimii 20 de ani, a inteles si el asta si a impus partidului sau, aproape cu forta, renuntarea la principiul nationalizarii economiei. Si el era de stanga, stanga adevarata. Chiar daca a cotit-o spre centru. Dar stia ce face.

Victor Ponta nu e de aceeasi parere. Ok, sa zicem ca el apartine unei stangi care il are ca fondator pe Ion Iliescu, care considera "moft" proprietatea privata. Sigur, lucrurile au evoluat si Victor Ponta nu e, cu siguranta, Ion Iliescu. Nici Ion Iliescu nu mai e Ion Iliescu de atunci. Dar Crin Antonescu, un liberal pur si dur?

Care e ideea, in legatura cu politicul din Romania si exploatarea resurselor? Privatizarile sunt necesare. Aduc bani. Profit. Supliment la buget. Orice putere ar trebui sa le faca. Inteligent, da. Fie ca e USL, fie ca e PDL.

Nuante. USL si Rosia

Rosia Montana e o alta poveste despre resurse si politica. Cu "nu ne vindem aurul". De ce naiba nu, habar n-am. DACA NU SUNT PERICOLE pentru mediu, faceti-o, frate!

Intrebare care se pune e asta - USL se opune, dar ar face-o, daca Guvernul Ungureanu nu reuseste, iar USL ia puterea?

Acum se opun. Doar ca sunt nuante. Se opun pentru ca "aurul trebuie sa ramana in Romania". Mai mult aur. Si pentru ca "il fura Basescu". Oricum n-ar ramane mai mult nici daca l-ar exploata statul.

In schimb, as paria ca exista o majoritate in USL care vrea exploatarea, desi e profitabil electoral sa se opuna acum. O multime dintre liderii sai s-au pronuntat in favoarea proiectului. Nici macar Crin Antonescu n-a refuzat proiectul, cu cateva luni in urma, ci a spus doar ca "nu e acum momentul". Uitati-va putin la parlamentarii sai din zonele miniere. Vor Rosia Montana si o declara.

Ca o concluzie, USL trateaza cu unitati de masura diferite CupruMin si exploatarea de la Rosia Montana. Tocmai de aceea, putem spera ca vor continua privatizarile si daca ia Puterea. Ca povestea cu "vandutul resurselor strategice" e de campanie si se opreste putin dupa. Pentru ca epoca in care statul exploata resursele tine de secolul XX. Suntem in secolul XXI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#privatizare resurse Romania, #USL PDL privatizare resurse , #stiri politice